Βόμβα από Θ. Μητρόπουλο: Έχω την πεποίθηση ότι ο τάφος είναι του Μέγα Αλέξανδρου


Ο διευθυντής τεχνικού γραφείου αρχαιολογικών ανασκαφών στο Ισραήλ εξηγεί για ποιο λόγο θεωρεί πως ο τάφος είναι του μεγάλου στρατηλάτη

Την εκτίμηση πως η Αμφίπολη κρύβει ένα μεγάλο μυστικό και μάλιστα πως ο τάφος ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο εξέφρασε ο Θεοδόσης Μητρόπουλος, δόκτωρ αρχιτέκτων και διευθυντής τεχνικού γραφείου αρχαιολογικών ανασκαφών στο Ισραήλ.
Ο κ. Μητρόπουλος μιλώντας στο Newsbomb και τη Μαρία Γιαχνάκη υποστηρίζει πως ο τάφος δεν έχει συληθεί, ενώ «βλέπει» πολλά στοιχεία της αιγυπτιακής μεθόδου
«Ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί αυτή την στιγμή για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη είναι αν τελικά το ταφικό μνημείο και τα ευρήματά του είναι ρωμαϊκής ή μακεδονικής προέλευσης», αναφέρει ο κ. Μητρόπουλος.
Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει πως στην περίπτωση που ο τάφος είναι ρωμαϊκός τότε οι αρχαιολόγοι δεν ξέρουν γιατί πρόκειται. Αν όμως είναι μακεδονικός «δεν είναι ούτε της Ολυμπιάδας ούτε της Ρωξάνης αλλά πρόκειται για ‘’μεγάλη ταφή’’» λέει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας:
«Έχω την πεποίθηση ότι πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο. Ξέρουμε ότι μεταφέρθηκε και ετάφη αλλού».
«Συνάδελφοί μου αρχαιολόγοι εδώ στο Ισραήλ μάλιστα που τους έχει απασχολήσει κι εκείνους το θέμα αυτό έντονα, υποστηρίζουν ότι πιθανώς βρίσκεται μέσα στο ταφικό μνημείο ο Αλέξανδρος γιατί ήταν ταριχευμένος κατά την αιγυπτιακή μέθοδο και είναι και πολύ πιθανό να μεταφέρθηκε στην Αμφίπολη που δίπλα ήταν ο ναύσταθμος», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ενώ συνεχίζει:
«Εγώ παρόλα αυτά», συνεχίζει ο διευθυντής τεχνικού γραφείου αρχαιολογικών ανασκαφών, «έχω δει αρκετούς τάφους μικρότερης εμβέλειας στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία όσο ήμουν στην αρχαιολογική υπηρεσία εκεί και μπορώ να καταλάβω τις διαφορές και να πω με σιγουριά ότι αυτό το μνημείο είναι ‘’μεγάλης ταφής’’».
«Κάποιοι λένε ότι μπορεί να είναι και άνδρες του Μέγα Αλέξανδρου , εγώ δεν το πιστεύω αυτό» λέει στο Newsbomb ο κ. Μητρόπουλος.
«Βλέπει» πολλά στοιχεία της αιγυπτιακής μεθόδου
Ο δόκτωρ αρχιτέκτων «βλέπει» στοιχεία της αιγυπτιακής μεθόδου, καθώς όπως αναφέρει το γέμισμα του τάφου οδηγεί σε αιγυπτιακές μεθόδους διότι το γέμισμα είναι με ψιλή άμμο.
«Επίσης οι υδραυλικές ιδιότητες του μνημείου παραπέμπουν σε αιγυπτιακή μέθοδο. Αν θέλει κάποιος να συλήσει και ανοίξει τρύπες τότε θα χυθεί η άμμος» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητρόπουλος αποκαλύπτει πως στην περίπτωση αυτής της ανασκαφής θα δούλευε αλλιώς. Αρχικά θα προστάτευε όλο τον χώρο για να μην υπάρχει πρόβλημα από βροχές και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ενώ μετά θα προχωρούσε στη διαδικασία της ανασκαφής και όλων των εσωτερικών εργασιών.
«Πρέπει να ξέρετε ότι αυτή η ανασκαφή χρειάζεται φοβερή υπομονή. Στην αρχαιολογία ακόμη κι ένα κουταλάκι έχει μεγάλη αξία για την πληροφόρηση. Δεν πρέπει να τρέχουμε αμέσως για το κέντρο. Μέσα από τα χώματα θα βρούμε πλούσια στοιχεία που θα βοηθήσουν στην επιστήμη αυτή της έρευνας και της ανασκαφής».
«Ο τάφος δεν έχει συληθεί»
«Αν θέλετε την ταπεινή μου γνώμη ο τάφος δεν έχει συληθεί» υποστηρίζει ο κ. Μητρόπουλος και εξηγεί το λόγο που το πιστεύει κάτι τέτοιο. «Δεν γίνεται ένα άτομο ή μία μικρή ομάδα να προβεί σε αυτή την ενέργεια . Αυτό χρειάζεται πολύ χρόνο και χρήμα και γνώσεις και τεχνική. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο τα παρουσιάζουν και δεν θα είναι τόσο απλά ούτε στο μέλλον . Χρειάζεται υπομονή και τακτική όχι επιπολαιότητα» λέει χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Μητρόπουλος, υποστηρίζει πως οι Έλληνες αρχαιολόγοι είναι οι καλύτεροι στον κόσμο και «μας βγάζουν το καπέλο κι εδώ στο Ισραήλ. Πιστεύω ότι και σε αυτή την περίπτωση θα κάνουν σωστά την δουλειά τους αν τους αφήσουμε να εργαστούν χωρίς παρεμβάσεις» αναφέρει.

http://amfipolinews.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!