Λαβύρινθος ο Τύμβος Καστά: Υπάρχει και πέμπτος θάλαμος;

Ούτε ο τέταρτος θάλαμος θα είναι ο τελικός προορισμός των αρχαιολόγων στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, καθώς σύμφωνα με νέες θεωρίες, αυτός ο θάλαμος είναι απλά ένας ενδιάμεσος χώρος.




Σύμφωνα με την εφημερίδα xronometro, η σεισμική τομογραφία που είχαν κάνει την περίοδο 1998-1999 οι γεωφυσικοί Λάζαρος Πολυμενάκος, Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, Αθανάσιος Λιόσης και η αρχαιολόγος Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη αποτυπώνει σκιές που προδιαθέτουν και για άλλα οικοδομήματα θαμμένα κάτω από το λόφο.
tomografia--1
Στο μυαλό του αρχιτέκτονα του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη προσπαθεί να μπει η ομάδα των αρχαιολόγων που τις τελευταίες ημέρες εργάζεται πυρετωδώς για να φτάσει στον τέταρτο θάλαμο του τύμβου. Οι αρχαιολόγοι που γνωρίζουν καλά το έργο του Δεινοκράτη, του ανθρώπου που σύμφωνα και με την κυρία Περιστέρη οραματίστηκε και δημιούργησε τον εντυπωσιακό τύμβο στον λόφο Καστά, ξέρουν ότι τα έργα του χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα. Είναι λογικό λοιπόν ένα ταφικό μνημείο του μεγέθους του Τύμβου της Αμφίπολης, να είναι επίσης ιδιαίτερα περίπλοκο ως προς την ανάπτυξή του, άλλωστε και λόγοι ασφαλείας επέτασσαν κάτι τέτοιο.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η τέταρτη πύλη στη σειρά, μετά την σκάλα που εκτιμάται ότι υπάρχει στον τρίτο θάλαμο, δεν οδηγεί απλά σε ένα άλλο επίπεδο πιο χαμηλό, από αυτό της εισόδου, αλλά και σε ένα «διαφορετικό» μοτίβο ανάπτυξης του οικοδομήματος.
opi-5

Πάντως, η ποταμίσια άμμος με την οποία είναι γεμισμένα τα δωμάτια του τύμβου έχει λειτουργήσει στο πέρας των αιώνων ως το απόλυτο προστατευτικό. Επιπλέον τους τυμβωρύχους απέτρεψαν και οι τοίχοι σφράγισης, που βοηθούσαν επίσης στην αντιστήριξη των χωμάτων.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης


- Πρόκειται για έναν τάφο με λαμπρό, μαρμάρινο περίβολο 497 μέτρων.

- Στην είσοδο υπάρχουν δύο ακέφαλες και άπτερες Σφίγγες, για τις οποίες ακόμη δεν γνωρίζουμε αν τα σπασμένα κομμάτια που βρέθηκαν είναι μόνο τα φτερά ή και τα κεφάλια


- Ακολουθούν μέσα στον τάφο οι δύο εντυπωσιακές περίτεχνες Καρυάτιδες.

- Βρέθηκαν δύο μοτίβα στα πατώματα. Το ένα είναι βοτσαλωτό με ρόμβους, κάτω από την πρώτη είσοδο και στη συνέχεια το μωσαϊκό με τα κομμάτια του λευκού μαρμάρου σε κόκκινο φόντο.

- Έχουν βρεθεί κιονόκρανα με εντυπωσιακά χρώματα, επιστήλια το ίδιο αξιοσημείωτα και ορθομαρμάρωση σχεδόν σε όλους τους χώρους.
- Στον χώρο που είναι πίσω από τις Καρυάτιδες (στον δεύτερο ταφικό θάλαμο) έχουμε και μια μαρμάρινη δοκό διακοσμημένη με ρόδακες που συνδέει τα δύο ανοίγματα στους διαφραγματικούς τοίχους

- Αμέσως μετά τις Καρυάτιδες ακολουθούν δύο γνωστοί μέχρι τώρα χώροι, όπου η κύρια διακόσμηση είναι η ορθομαρμάρωση, τα μαρμάρινα γείσα και ίσως και το δάπεδο που δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη

- Σύμφωνα με εκτιμήσεις στον τρίτο ταφικό θάλαμο υπάρχουν σκαλιά που οδηγούν σε χαμηλότερο επίπεδο και σε μια έκκεντρη μαρμάρινη πύλη.

- Στον τέταρτο τοίχο υπάρχει μία πολύ μικρή οπή, μεγέθους 15 εκ. Εκτιμάται ότι έγινε από τυμβωρύχους της αρχαιότητας οι οποίοι έφθασαν μέχρι εκεί, έσπασαν την πέτρα και όταν είδαν ότι και μπροστά υπάρχει χώμα, έφυγαν...

2154235

Πού βρίσκεται η είσοδος του ταφικού θαλάμου;

Στην είσοδο του τέταρτου θαλάμου έχει βρεθεί έκκεντρη μαρμάρινη πύλη, η οποία ωστόσο λόγω θέσης και λόγω του λιτού διακόσμου της, είναι λίγο απίθανο να αποτελεί την είσοδο στον ταφικό θάλαμο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πιθανότερο είναι να είναι ένας ακόμη ενδιάμεσος χώρος ή να οδηγεί στον προθάλαμο του νεκρικού θαλάμου.


Πηγή: newsbomb.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!