Καρυάτιδες: Οι φρουροί της Αμφίπολης -Πότε θα αποκαλυφθούν ολόκληρες

Καρυάτιδες: Οι φρουροί της Αμφίπολης -Πότε θα αποκαλυφθούν ολόκληρες

Παρατείνεται η αγωνία για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη έπειτα από τα σοβαρά εμπόδια που έχουν συναντήσει οι συμμετέχοντες στις έρευνες στον τρίτο θάλαμο του τάφου.
Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού, όλη την περασμένη εβδομάδα οι αρχαιολόγοι (με την παρουσία μηχανικού και αρχιτέκτονα) επικεντρώθηκαν σε έργα υποστύλωσης, αλλά και αποχωμάτωσης ούτως ώστε να απομακρυνθεί το χώμα που καλύπτει τον τρίτο θάλαμο και απειλεί την στατικότητα του δωματίου.

Η επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη τοποθετήθηκε για τα θέματα αυτά στην χθεσινή της ενημέρωση των δημοσιογράφων και σημείωσε ότι με το πέρας των εργασιών θα αποκαλυφθούν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, καθώς κρίνεται αναγκαίο να αφαιρεθούν δύο ακόμη δόμοι από τον τοίχο σφράγισης.
Οι εργασίες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σάββατο και την Κυριακή το υπουργείο Πολιτισμού θα δώσει στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες με τις Καρυάτιδες ολόκληρες, ενώ, θα ενημερώσει και για την πορεία των ανασκαφών και τα τελευταία ευρήματα.

Μάλιστα, την Κυριακή αναμένεται να εμφανιστεί για πρώτη φορά και το πρόσωπο της δεύτερης Καρυάτιδας το οποίο είχε υποστεί ζημιές με την πάροδο του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής Καρυάτιδας τα οποία και θα κολληθούν εκ νέου στο άγαλμα.
Περιστέρη: Κλαίγαμε όλοι όταν είδαμε τις Καρυάτιδες
Παράλληλα, στη χθεσινή εκ βαθέων συνέντευξή της η Κατερίνα Περιστέρη μίλησε αναλυτικά για την πορεία των εργασιών, αλλά και τα έντονα συναισθήματα που βιώνουν καθημερινά οι συμμετέχοντες στις έρευνες από την πορεία της ανασκαφής.

Χαρακτηριστικά η αρχαιολόγος ανέφερε ότι ήταν τέτοια η συγκίνηση όλων όταν αποκάλυψαν τις Καρυάτιδες που ξέσπασαν σε κλάματα. «Οι μισοί ήμασταν βουρκωμένοι και όχι μόνο εγώ, και οι εργάτες και όλοι όσοι ήμασταν εκεί. Οταν βλέπαμε σιγά σιγά να βγαίνουν τα κεφαλάκια, να βγαίνουν οι βόστρυχοι και όλα αυτά, τι να πω, μας πιάσαν τα κλάματα όλους», τόνισε με νόημα η κα Περιστέρη.

«Μήλον της έριδος» οι Καρυάτιδες -Νέα κόντρα αρχαιολόγων
Υπενθυμίζεται ότι οι Καρυάτιδες βρέθηκαν στο επίκεντρο ακόμη μιας κόντρας μεταξύ αρχαιολόγων με την Κατερίνα Περιστέρη να τονίζει ότι τα αγάλματα και ο τρόπος κατασκευής τους αποτελούν ακόμη μια μαρτυρία πως ο τάφος είναι μακεδονικός.
Μάλιστα, η επικεφαλής των ανασκαφών δεν δίστασε να δώσει οργισμένη απάντηση στην καθηγήτρια κλασσικής αρχαιολογίας, Ολγα Παλαγγιά, επισημαίνοντας ότι «Λανθασμένα πολλοί συνάδελφοι έχουν διάφορες απόψεις όπως η Ολγα Παλαγγιά, που είπε ότι οι Καρυάτιδες είναι έργο των ρωμαϊκών χρόνων. Αυτό αποκλείεται, γιατί ξέρουμε την χρονολογία του μνημείου».

Από την πλευρά της η κυρία Παλαγγιά απάντησε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Παραπολιτικά 90,1 όπου εμφανίστηκε αμετακίνητη στη θέση της και εξέφρασε τη λύπη της για την προσωπική επίθεση που δέχθηκε.
«Θα ήταν ευχής έργον η επιστημονική διαμάχη να γινόταν μετά την περάτωση της ανασκαφής», είπε και πρόσθεσε: «Λυπήθηκα πολύ για την προσωπική επίθεση που μου έγινε. Λέχθηκε ότι επιζητώ την δημοσιότητα. Η κυρία Περιστέρη επιτέθηκε μόνο σ' εμένα. Μόνο εγώ εξέφρασα άποψη για τον τάφο της Αμφίπολης; Αλλά φαίνεται ότι όσοι συμφωνούν μαζί της δεν επιζητούν την δημοσιότητα. Μόνο εγώ... Πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Εφόσον δεν έχει τεκμηριωθεί η χρονολόγηση ίσως δεν είναι τελείως αθέμιτο να γίνονται υποθέσεις εργασίας. Κατηγορούμεθα ότι δεν έχουμε δει την ανασκαφή. Μα, δεν μπορούμε να την δούμε. Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση! Το να γίνονται προσωπικές επιθέσεις είναι στενάχωρο. Μακάρι να βρει στοιχεία να με διαψεύσει. Αλλά δεν έχω δει τίποτα. Νομίζω ότι βιάστηκε να πει πράγματα τα οποία δεν τεκμηρίωσε. Εφόσον έχουν μιλήσει τόσο πολλοί άλλοι, διατηρώ το δικαίωμα να πω την γνώμη μου. Δεν έχω αλλάξει θέση. Δεν έχει βρεθεί κάτι που να με διαψεύδει. Η χρονολόγηση που την τοποθετούν στον 4ο αιώνα συνδέθηκε με τον Λεόντα της Αμφίπολης. Λένε ότι βρέθηκε ένα μέρος της χαίτης. Το να βρέθηκε ένα κομμάτι του σε επιχώσεις δεν λέει κάτι. Υπήρχαν πολλοί τάφοι στην περιοχή. Μια προσωπική επίθεση δεν είναι σωστή και έχω στενοχωρηθεί πολύ. Λέω ότι προσωπικά δεν έχω πειστεί. Δεν έχει σημασία τι εποχής είναι το μνημείο. Παραμένει πολύ σημαντικό. Όποτε κι αν έγινε είναι ένα σημαντικό μνημείο. Προς το παρόν επιμένω, αλλά ο χρόνος θα δείξει».
Καρυάτιδες: Οι επιβλητικές «ιέρειες» του τάφου
Τα δύο επιβλητικά αγάλματα που στέκουν ως ιέρειες-φρουροί του «ένοικου» του τάφου έχουν εντυπωσιάσει τους πάντες από τις 5 Σεπτεμβρίου όταν και αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών.

Οι εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες είναι κατασκευασμένες από θασίτικο μάρμας, έχουν πλούσιους βοστρύχους που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Μάλιστα το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμένα, ώστε με την κίνησή τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο. Οι γυναικείες αυτές μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης.

Στην αρχή επικράτησε η άποψη πως τα αγάλματα ήταν μόνο προτομές, ωστόσο, λίγες ημέρες μετά, αποκαλύφθηκε πως οι Καρυάτιδες είναι ολόσωμες και, όπως όλα δείχνουν, έφθασε η ώρα να εμφανιστούν σε όλο τους το μεγαλείο.
http://www.iefimerida.gr/node/170976#ixzz3Dmsmetv4

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!