Παράνομες προσλήψεις στο ΑΠΘ -Πώς στελέχη και καθηγητές διόριζαν συγγενείς και φίλους

 
 Παράνομες προσλήψεις στο ΑΠΘ -Πώς στελέχη και καθηγητές διόριζαν συγγενείς και φίλους

Δεκάδες διορισμοί εργαζόμενων από το παράθυρο γίνονταν για χρόνια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με συγγενείς διευθυντικών στελεχών και καθηγητών να προσλαμβάνονται παράνομα τα προηγούμενα χρόνια μέσω μέσω ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης και καθαριότητας.
Οπως έγραψε και το «Εθνος της Κυριακής» στο ΑΠΘ προσελήφθησαν εργαζόμενοι οποίοι απασχολούνταν ως υπάλληλοι γραφείο σε γραμματείες των σχολών ακόμα και για 27 συναπτά έτη.

Η καταγγελία πρώην εργαζομένης
Όπως κατήγγειλε η πρώην εργαζόμενη με το ιδιότυπο αυτό καθεστώς Β. Βάρναλη, στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, το ΑΠΘ απασχολεί από το 1987 περίπου 750 εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου οι οποίοι όμως είναι συμβεβλημένοι ως διοικητικοί υπάλληλοι με προμηθεύτριες εταιρείες του πανεπιστημίου που προσέφεραν υπηρεσίες φύλαξης και καθαρισμού.
Σύμφωνα με την κ. Βάρναλη αλλά και το πόρισμα ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου έπειτα από αίτημα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, το ΑΠΘ μέσω συγκεκριμένης εταιρείας σεκιούριτι απασχολούσε 132 εργαζόμενους με ειδικότητες υπαλλήλων γραφείων, γραμματειακής υποστήριξης και κλητήρων.
Πώς ξεπερνούσαν τον έλεγχο του ΑΣΕΠ
Με την πρόσληψη υπαλλήλων μέσω ιδιωτικών εταιρειών οι οποίοι «δανείζονταν» στις γραμματείες των σχολών, οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ ξεπερνούσαν τα... εμπόδια του ΑΣΕΠ.
Αντίστοιχοι «δανεισμοί» εργαζομένων από ιδιωτικές εταιρείες που προμήθευαν το ΑΠΘ πραγματοποιούνταν – σύμφωνα με τις καταγγελίες- και σε άλλες θέσεις που αφορούσαν τις τεχνικές υπηρεσίες, τους κηπουρούς ακόμα και τα μοντέλα της Σχολής Καλών Τεχνών. Δημιουργείται όμως η απορία πως κατάφερνε το ΑΠΘ να προσλαμβάνει το ίδιο προσωπικό όλα αυτά τα χρόνια και να το τοποθετεί στις υπηρεσίες του μέσω διαφόρων εταιρειών;
Την απάντηση δίνει το πόρισμα των Επιθεωρητών Εργασίας που επισημαίνει ότι « οι διακηρύξεις και οι αντίστοιχες συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ των διαφόρων εταιρειών και του ΑΠΘ, προβλέπουν ρητώς ότι το προσωπικό που θα απασχολείται με την με την εργολαβία του ΑΠΘ, θα τυγχάνει της συναίνεσης του».
Δηλαδή το ΑΠΘ ενέκρινε -αν δεν υποδείκνυε - τους εργαζόμενους της ιδιωτικής εταιρείας για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι, όπως η κ. Βάρναλη, συνέχιζαν να εργάζονται ως γραμματειακή υποστήριξη στις διάφορες σχολές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην Αναπληρωτής Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Παντής, δήλωσε το Πανεπιστήμιο δεν τηρεί αρχείο με τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εργολαβίες απαντώντας σε ερώτημα της καταγγέλουσας πρώην εργαζόμενης κ. Βάρναλη που υποβλήθηκε με εισαγγελική παραγγελία. Την ίδια στιγμή το ΑΠΘ απέστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο λίστα με τους εργαζόμενους μέσω ιδιωτικών εταιρειών ανά ειδικότητα και τμήμα εργασίας προκειμένου να λάβει έγκριση για την πληρωμή των προμηθευτριών εταιρειών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!