Αμμόχωστος, το δόλωμα των ΗΠΑ στο Κυπριακό και η ένταξη της πόλης στο Master Plan
- Κύκλοι τόσο εντός, όσο και εκτός Κύπρου εντάσσουν την Αμμόχωστο στο ευρύτερο Master Plan των ΗΠΑ
- Περιλαμβάνονται αμερικανικής έμπνευσης σχέδια ανοικοδόμησης βασισμένα σε "οικολογικά πρότυπα"
- Στο παιχνίδι μπαίνουν και οι νατοϊκές εγγυήσεις (;) αντί του παλαιού καθεστώτος εγγυήσεων
- Επιβεβαίωση newsit περί υπάρξεως Master Plan για την περιοχή που περνά από το Κυπριακό
- Ν. Χριστοδουλίδης: Πιθανόν να έχουμε σύντομα εξελίξεις στο θέμα της Αμμοχώστου
- Σοβαρές ενστάσεις επί της όλης διαδικασίας από την Αθήνα
Πλέον η φράση Master Plan έχει μπει για τα καλά στην
καθημερινότητά μας είτε πρόκειται για τις ραγδαίες πλέον εξελίξεις στο
Κυπριακό, είτε όπως το newsit είχε πρώτο γράψει και επιβεβαιώθηκε από
ξένα δημοσιεύματα, αναφερόμαστε σε ένα Master Plan αμερικανικής
εμπνεύσεως το οποίο αφορά σε αναδιάταξη ρόλων, ισορροπιών και δυνάμεων
στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α., σχέδιο που όπως φαίνεται περνά πρώτα από
την Κύπρο, ενώ σε παράλληλο χρόνο παρακολουθούμε και την γεφύρωση του
χάσματος Τουρκίας - Ισραήλ με φόντο την ενεργειακή διπλωματία.Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον "ΠΟΛΙΤΗ" ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του ΠτΔ, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρεται και αυτός με την σειρά του σε αμερικανικό Master Plan που αφορά ξεχωριστά την Αμμόχωστο. Ο κ. Χριστοδουλίδης μάλιστα σε σχετική ερώτηση λέει πως θεωρεί πιθανόν να αναμένουμε συντόμως εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της Αμμοχώστου, αναφερόμενος μάλιστα, σε πρώτο στάδιο, και σε έναν οδικό χάρτη υλοποίησης των σχεδιασμών.
Στο πλαίσιο αυτού του οδικού χάρτη υπάρχει καταπώς φαίνεται και εμπλοκή των ΗΠΑ, αγνώστου βάθους, με τον κ. Χριστοδουλίδη να περιορίζεται, όντας φειδωλός, στο ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως να χρηματοδοτήσουν την εκπόνηση μελέτης για την ανοικοδόμησης της περίκλειστης πόλης.
Επίσης, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει οι Τ/κ να βλέπουν την επιστροφή της Αμμοχώστου ως Ε/κ νίκη, αλλά ως ένα win-win σενάριο απ' το οποίο μπορούν να ωφεληθούν και οι δύο πλευρές, μέσω και της οικοδόμησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση το φως της δημοσιότητας έχουν δει δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου που αναφέρονται σε αμερικανικής σύλληψης σχέδια για χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου βασισμένη σε "πράσινα" οικολογικά πρότυπα.
Επιβεβαιώνοντας ο κ. Χριστοδουλίδης κάτι που πρώτο το newsit.com.cy είχε γράψει, αναφέρθηκε στην ευρύτερη εικόνα που βλέπουν οι ΗΠΑ εντάσσοντας το Κυπριακό σε αυτή την γενικότερη εικόνα και στην απόπειρα από πλευράς τους για αλλαγή ισορροπιών και ανακατανομή δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η παράλληλη διαδικασία επιτάχυνσης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, με την ταυτόχρονη επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ, με αφετηρία την συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, μέσω ενός χερσαίου αγωγού Φ.Α. που θα εξοβελίζει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό Φ.Α.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
Φαίνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ετοιμαζόταν να στην εξαγγελία του για το Κυπριακό να αναφερθεί και στο Βαρώσι, πλην όμως οι σχεδιασμοί αυτοί ανατράπηκαν την τελευταία στιγμή, επιλέγοντας να γίνει αυτό σε ύστερο χρόνο όταν οι συνθήκες θα κρίνονται πιο ώριμες...
Στο φλέγον ζήτημα που αφορά στο κατά πόσον θα υπάρχουν εγγύησεις στην νέα ενιαία Κύπρο, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στο δικό διάγγελμα να απορρίπτει κατηγορηματικά ότι θα υπάρχουν και πάλι εγγυήσεις, αλλά με την άλλη πλευρά να θεωρεί την ύπαρξη των εγγυήσεων ως απαραίτητο συστατικό για την συνέχιση των συνομιλιών, η Ουάσινγκτον έρχεται με ένα τρίτο σενάριο που αφορά σε Νατοϊκές εγγυήσεις πλέον και όχι ξεχωριστές Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας, όπως τις γνωρίζαμε από τις συνθήκες του 1960.
Το σενάριο μάλιστα αυτό φαίνεται πως καλοβλέπει και η Λευκωσία, ενώ θετική στάση έχει και το ΝΑΤΟ που βλέπει την σφαίρα επιρροής του να διευρύνεται, αλλά και η Τουρκία θα διασφαλίσει δια της πλαγίας οδού, ως ισχυρό μέλος της Συμμαχίας την διαιώνιση του ρόλου της ως εγγυήτριας δυνάμεως.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ
Δεν αποτελεί μυστικό η ψυχρή στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έναντι του ΠτΔ, Νίκου Αναστασιάδη κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα τον περασμένο μήνα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στο Κοινό Ανακοινωθέν, κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, παρά το γεγονός ότι τα ΜΜΕ στην Κύπρο υποβάθμισαν εώς και εξαφάνισαν αυτό το γεγονός.
Η Αθήνα επίσης δεν βλέπει ως θετικό βήμα την χιαστί διαδικασία των διαπραγματευτών με τον Κουντρέτ Οζερσάι να φτάνει στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου. Οι λόγοι που η Αθήνα προς το παρόν κρατά μια τόσο έντονα επιφυλακτική στάση από την αρχή δεν έχουν επαρκώς διευκρινιστεί προς την κοινή γνώμη και ο, τι βγαίνει προς τα έξω έχει κυρίως να κάνει με διαρροές.http://www.newsit.com.cy
Σχόλια