ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


,
ΑΒΑΤΑΡ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ,

22 Φεβρουαρίου .

1814.—Στην Πάργα της Ηπείρου, Γάλλοι στρατιώτες μετά την ήττα του Ναπολέοντα, παραδίδουν την πόλη στις Βρετανικές δυνάμεις και συλλαμβάνονται.Το 1817 οι Άγγλοι θα την πουλήσουν στον Αλή Πασά. Η τραγικές στιγμές πρίν το ξερίζωμα των κατοίκων και την καταφυγή τους στην Κέρκυρα, αποδίδονται στο Δημοτικό Τραγούδι  «Πάρτε, μανάδες, τα παιδιά, παπάδες, τους Αγίους./Άστε, λεβέντες, τ’ άρματα κι αφήστε το τουφέκι,/σκάψτε πλατιά, σκάψτε βαθιά όλα σας τα κιβούρια,/και τ’ αντρειωμένα κόκαλα ξεθάψτε του γονιού σας· /τούρκους δεν επροσκύνησαν,/τούρκοι μην τα πατήσουν». [Ν. Γ. Πολίτη, Εκλογαί από τα τραγούδια του ελληνικού λαού]

1821.—Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθον και εισέρχεται εις την Μολδοβλαχίαν.
1822.—Οι επαναστατήσαντες Μακεδόνες επιτίθενται κατά της Βεροίας.
.—Οι οπλαρχηγοί Γάτσος και Καρατάσος μετά των εντοπίων οπλαρχηγών και πολεμιστών επιτίθενται εναντίον των τούρκων της Ναούσης και απελευθερώνουν την πόλι.
.—Ο Νικόλαος Κριεζιώτης έδωσε μάχη στα Στύρα και ανάγκασε τον στρατό του Ομέρ Μπέη να κλεισθεί στο φρούριο της Καρύστου. Μετά το θάνατο των δύο οπλαρχηγών Αγγελή Γοβιού και Ηλία Μαυρομιχάλη, ο Κριεζώτης απέμεινε μόνος αρχηγός σε όλη την Εύβοια.
1833.—Με βασιλικό διάταγμα της Αντιβασιλείας, ο φον Μάουρερ προέβη στη σύσταση των πρώτων τριμελών δικαστηρίων.Όταν ο Καποδίστριας ανέλαβε την διακυβέρνηση της Ελλάδος, με το ΙΘ’ψήφισμα «περί του Διοργανισμού των Δικαστηρίων», στις 15/12/1828, έθεσε τις βάσεις για τα πρώτα δικαστήρια. Μετά την δολοφονία του, η κυβέρνηση που ακολούθησε, με διάταγμά της στις 20 Οκτωβρίου του 1832, κατάργησε όλα τα δικαστήρια εκτός από τα ειρηνοδικεία.
1841.—Κηρύσσεται επανάσταση στα Σφακιά της Κρήτης. Αφορμή ήταν η συνθήκη του Λονδίνου (17 Ιουλ. 1840), με την οποία η Κρήτη δεν αποκτούσε την ελευθερία της, αλλά επανερχόταν από την αιγυπτιακή κυριαρχία στην τουρκική.
1878.—Οι τούρκοι πυρπολούν το Λιτόχωρον.Στην Πιερία η επανάσταση καταπνίγηκε στο αίμα και σφραγίστηκε με το ολοκαύτωμα-θυσία στην Ιερά Μονή των Αγίων Πάντων. Η κυβέρνηση του Μπούρινου επέζησε για δώδεκα ημέρες μόνο. Το εθελοντικό σώμα που αναμενόταν από την ελεύθερη Ελλάδα, δεν έφτασε ποτέ, η Επανάσταση του Ολύμπου κατάρρευσε αμέσως κι έτσι τα σώματα διασκορπίστηκαν.Πολλοί αγωνιστές, ρακένδυτοι μα αγωνιστικοί, διέσχισαν την Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία και συσσωρεύτηκαν στην Νότιο Ελλάδα. Παρ’ότι τον Απρίλιο του 1878 δόθηκε με την συμφωνία  του Δομοκού, γενική αμνηστεία στους αγωνιστές, οι τούρκοι, κατά το σύστημα και την πονηριά τους, εφάρμοσαν σκληρά αντίποινα στους Έλληνες.
1881.—(ν. ημερ.) Η Διάσκεψη των Μεγάλων Δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη, παραχωρεί στην Ελλάδα τη Θεσσαλία (εκτός της περιοχής Ελασσόνας) και από την Ήπειρο την περιοχή της Άρτας.[βλ. & 10/2]
1897.—Μάχη στην Ιεράπετρα Κρήτης. Οι επαναστάτες αντιμετωπίζουν εκτός από τους τούρκους και οβίδες ιταλικού θωρηκτού.
1902.—Οι τούρκοι διαμαρτύρονται στις Μεγάλες Δυνάμεις για την συνεχιζόμενη προσπάθεια Ενώσεως της Κρήτης με την Μητέρα Πατρίδα.
1904 .—Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου/6 Μαρτίου 1904, πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης συλλαλητήριο της ελληνικής κοινότητας της πόλης, με τη συμμετοχή 2.000 – 3.000 κατοίκων (ίσως και παραπάνω), για τις ωμότητες Βουλγάρων κομιτατζήδων εναντίων πατριαρχικών. Πράγματι, κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών, υπήρξαν αρκετές δολοφονίες πατριαρχικών, από βούλγαρους κομιτατζήδες. Στόχος του συλλαλητηρίου ήταν η διαμαρτυρία για τη συστηματική δίωξη τους από τις βουλγάρικες ανταρτοομάδες στη Μακεδονία και να ζητηθεί η αποτελεσματική προστασία από τις τοπικές αρχές και το βαλή.
1907.—Ο μεγάλος Μακεδονομάχος Α.Καραλίβανος καταφέρνει να εξοντώσει τον αιμοδιψή βούργαρο ληστή Μήτρο Βλάχο.[Μήτρε Βλάβοτ]
1908.— [ν.ημ.] Δολοφονία του Θεόδωρου Ασκητή, από την Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Διετέλεσε Α’ Διερνηνέας του Γενικού Προξενείου Θεσσαλονίκης από το 1901 έως το 1908, οπότε και δολοφονήθηκε από τους βούλγαρους, δίπλα στο Προξενείο. [Βλ. & 9/2]
1913.—Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού, εισέρχεται θριαμβευτικώς εις Ιωάννινα, επευφημούμενος υπό των κατοίκων ως ελευθερωτής.
.—Οι βούλγαροι συνεχίζουν την επίθεσί των εναντίον των Ελλήνων παρά την Νιγρήταν και καταλαμβάνουν το χωρίον Φυτράκι, το οποίον όμως οι Έλληνες κατά τις εσπερινές ώρες ανακαταλαμβάνουν.
1914.—Η ελληνική κυβέρνηση, για να αποδείξει στις Μεγάλες Δυνάμεις ότι δεν ευνοεί το κίνημα των Βορειοηπειρωτών, στέλνει τα πολεμικά πλοία «Αλφειός» και «Ευρώτας» προς καταστολή του, και την παράδοση των Αγίων Σαράντα σε αλβανική αντιπροσωπεία.
1919.—Έκθεση της επιτροπής για τα ελληνικά ζητήματα, αξιώνει τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τη διεθνοποίηση της Κωνσταντινούπολης και των Δαρδανελίων και την παραχώρηση της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα.http://eistorias.wordpress.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!