Πολύτιμος Ρωμαϊκός θησαυρός ανακαλύφθηκε στη Γερμανία


Στην περιοχή της νότιας Ρηνανίας – Παλατινάτου βρέθηκε από Γερμανό κυνηγό θησαυρών, που χρησιμοποίησε ανιχνευτή μετάλλων, μεγάλος θησαυρός από ρωμαϊκά χρυσά και ασημένια διακοσμητικά αντικείμενα, συνολικής αξίας πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι θα μπορούσε να είναι ο θρυλικός θησαυρός Nibelung που ενέπνευσε την όπερα του Βάγκνερ.

Την ανακάλυψη αυτή την κράτησε αρχικά για τον εαυτό του, όμως στη συνέχεια επιχείρησε να προωθήσει κάποια κομμάτια στη μαύρη αγορά, μέχρι που εντοπίστηκε από τις διωκτικές αρχές, οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να λείπουν κάποια κομμάτια από τη συλλογή. Οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα για τον άνθρωπο που βρήκε το θησαυρό. «Το σημείο όπου έγινε η ανακάλυψη έχει καταστράφηκε ολοσχερώς από τον ακατάλληλο τρόπο ανασκαφής», δήλωσαν οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι.

Ο θησαυρός αποτελείται από χρυσές πόρπες, πιθανότατα από τον μανδύα ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού. Επίσης, περιλαμβάνει μία ασημένια αρχαία φιάλη, στολισμένη με χρυσές ταινίες και πολύτιμους λίθους, καθώς και μερικά χρυσά και αργυρά αγαλματίδια, τα οποία πιθανότατα αποτελούσαν το διάκοσμο ενός καθίσματος εκστρατείας, πιθανότατα κάποιου Ρωμαίου στρατηγού.

Χρυσά στολίδια πιθανότατα διακοσμούσαν κάποιο τελετουργικό ένδυμα.
Χρυσές καρφίτσες από τελετουργικό ένδυμα, αποτελούν μέρος του θησαυρού
που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου στο Mainz.
Τα ευρήματα αυτά, ανατολίτικης τεχνοτροπίας, χρονολογούνται κατά την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο και εγγύτατα προς την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (476 μ.χ.). Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για το σημαντικότερο ρωμαϊκό εύρημα που βρέθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες στην Γερμανία.

«Όσον αφορά τη χρονική περίοδο και το γεωγραφικό χώρο, το εύρημα ταιριάζει με την εποχή του μύθου Nibelung», δηλώνει ο Axel von Berg, ο επικεφαλής αρχαιολόγος.

«Αλλά δεν μπορούμε να πούμε αν ανήκει πραγματικά στο θησαυρό Nibelung», προσθέτοντας ότι όποιος τον είχε στην κατοχή του «έζησε καλά» και θα μπορούσε να ήταν ένας πρίγκιπας. Ο θησαυρός που βρέθηκε κοντά στο Ruelzheim, βρίσκεται τώρα στο πολιτιστικό τμήμα στο Mainz, αλλά οι υπεύθυνοι υποψιάζονται ότι δεν μπορούν να έχουν όλα τα μέρη του.

Ασημένια αγαλματίδια και άλλα αντικείμενα που πιστεύεται ότι αποτελούσαν μέρος του καθίσματος του  Ρωμαίου στρατιωτικού διοικητή. Εκτιμάται ότι αυτός που βρήκε τον θησαυρό κατέστρεψε την καρέκλα κατά την ανασκαφή του θησαυρού. 
Είτε ο θησαυρός είναι ο περίφημος «Θησαυρός του Ρήνου» είτε όχι, φαίνεται να έχει θαφτεί βιαστικά από τον ιδιοκτήτη του ή από ληστές περίπου το 406-407 μ.Χ., όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρεε στην περιοχή κατά μήκος του Ρήνου, αναφέρει ο von Berg. Σύμφωνα με το μύθο Nibelung, ο πολεμιστής Hagen σκότωσε το δράκο Siegfried και βύθισε το θησαυρό του στον ποταμό Ρήνο. Ο Ρήνος έχει μετατοπίσει την κοίτη του πολλές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων, έτσι ώστε ο θησαυρός πιθανότατα να μην βρίσκεται πλέον κάτω από το νερό.


Παρόλο που είναι μύθος, η όλη ιστορία βασίζεται στην πτώση των Βουρβόνων τον 5ο αιώνα μ.Χ.. Η περιοχή της Ρηνανίας-Παλατινάτου μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει στην περιφέρειά της το πιο διάσημο τμήμα του Ρήνου, που είναι διάσπαρτο με κάστρα και είναι πλούσιο σε μύθους με αποτέλεσμα να εμπνεύσει γερμανούς ποιητές, ζωγράφους και μουσικούς.

Το 1913 και σε αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν βορειοανατολικά του Βερολίνου, είχε βρεθεί ο περίφημος «Θησαυρός του Εμπερσβάλντε», που αποτελούνταν από 81 χρυσά αντικείμενα από την εποχή του χαλκού, συνολικού βάρους 2.59 κιλών. Τα ευρήματα αυτά περιήλθαν κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Ρωσία και σήμερα αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.


 http://erroso.blogspot.com/2014/02/blog-post_7300.html#ixzz2uH1fzZkh

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»