Σκόπια: Μάθημα διπλωματίας από τον Βενιζέλο



Φεβρουάριος 22, 2014.

Προκάλεσε έκπληξη το γεγονός – πέρα από τις προσδοκίες- καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έδωσε ένα μάθημα πως  προωθείται μια  χώρα και πώς υπερασπίζουμε τα συμφέροντα της,  όταν η Ευρώπη είναι προσηλωμένη επάνω της, σχολιάζουν οι εμπειρογνώμονες- σημειώνει το Ράδιο Σλόμποντνα Εβρόπα των Σκοπίων.

Ο άνδρας που είναι αρκετά ριζοσπαστικός στην Ελλάδα, στα Σκόπια έγινε «πράος σαν αρνί» και το έκανε σκόπιμα να προξενήσει εντύπωση στην ευρωπαϊκή γνώμη, ότι δήθεν είναι εποικοδομητικός παράγοντας στη διαφορά, ενώ δεν είναι, σχολιάζει ο καθηγητής Στέφο Πενταρόφσκι από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα-SDSM.

Η διαμάχη για το όνομα με όλα τα επιχειρήματά της είναι με το μέρος μας, ενώ δεν μπορούμε να ενταχθούμε στην Ευρώπη, λόγω της διαφοράς του ονόματος, αλλά ο Βενιζέλος με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΕ ήρθε εδώ και άλλαξε πολιτική και παρουσιάστηκε ως διπλωμάτης που πασκίζει να συμφιλιώσει τον κόσμο.
Σε αυτήν την παγίδα του Βενιζέλου, έπεσαν οι διπλωμάτες των Σκοπίων, οι οποίοι πίστεψαν ότι τους δίνεται η ευκαιρία να επιδείξουν τους μυς τους, πρόσθεσε ο Πενταρόφσκι.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον καθηγητή Νίκολα Ντουγιόφσκι, η επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου, προκάλεσε υπερβολικό ενδιαφέρον στο λαό. Οι συναντήσεις του και οι συζητήσεις του με αξιωματούχους των Σκοπίων ήταν βάσει του πρωτοκόλλου.

Ωστόσο,  ενώ η συμπεριφορά του Βενιζέλου περιγράφεται ως ευρωπαϊκή, η στάση και οι δηλώσεις των πολιτικών μας, ήταν μακριά από την ευρωπαϊκή διπλωματία.

«Οι πολιτικοί μας  έχουν πολλά να μάθουν από την ευρωπαϊκή διπλωματία του Βενιζέλου, αν και εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την ευρωπαϊκή πολιτική τα τελευταία 30 χρόνια. Οι πολιτικοί μας δεν έχουν αυτήν την εμπειρία, η οποία χτίζεται καθημερινά, τόσο στις δημόσιες εμφανίσεις ή ακόμη και μπροστά στις κάμερες και ενώπιον των δημοσιογράφων», τόνισε Ντουγιόφσκι.

--


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!