Η Κύπρος καταγγέλει την Τουρκία στον ΟΗΕ για τις σεισμικές έρευνες


 

Σε καταγγελία στον ΟΗΕ κατά της Τουρκίας για τις πρόσφατες «τουρκικές προκλήσεις» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) προχώρησε η Κύπρος.
Ειδικότερα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, κατήγγειλε την Τουρκία για «συνέχιση των προκλητικών και παράνομων δραστηριοτήτων» της στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός των χωρικών υδάτων, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το σκάφος Barbaros Hayreddin Pasa, ιδιοκτησίας της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Τουρκίας ΤΡΑΟ, διενέργησε μεταξύ 12 Δεκεμβρίου 2013 και 14 Ιανουαρίου 2014, σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες σε περιοχή που εμπίπτει μερικώς εντός των χωρικών υδάτων, της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία έχει κάνει κράτηση για την περίοδο από 17 Ιανουαρίου έως 13 Μαΐου 2014, περιοχών που εμπίπτουν στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό τη διενέργεια «παράνομων σεισμικών ερευνών».
Η επιστολή συνοδεύεται από δύο παραρτήματα όπου αποτυπώνονται, σε χάρτη της Κύπρου, οι θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας που διεξάγονται οι εν λόγω «παράνομες σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες» της Τουρκίας.
Η επιστολή εστάλη με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 2014 και κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!