Τα 10 πιο όμορφα λιμάνια της Ευρώπης

Αυτή τη φορά δεν θα περιμένουμε μέχρι να κολυμπήσουμε σε καταγάλανα νερά και να περπατήσουμε σε γραφικά σοκάκια. Η μαγεία του ταξιδιού αρχίζει πολύ πριν πατήσουμε το πόδι μας στη στεριά: είναι η θέα από το κατάστρωμα ενός πλοίου που προσεγγίζει τον προορισμό μας και μας αναγκάζει να βγάλουμε τη φωτογραφική μηχανή από την τσάντα μας νωρίτερα από ότι υπολογίζαμε. Δείτε τα 10 πιο όμορφα λιμάνια της Ευρώπης, από την καρτποσταλική Σαντορίνη ως τα νορβηγικά φιόρδ.
 
 
Πορτοφίνο
Το μικροσκοπικό ψαροχώρι των μόλις 500 κατοίκων αποτελεί ένα από τα πιο hot σημεία της ιταλικής Ριβιέρα. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Γένοβα και αποτελεί την πολυτελή απάντηση στα rustic χωριά της Ιταλίας: τα γοητευτικά δρομάκια είναι γεμάτα ακριβές μπουτίκ διεθνών οίκων, γκουρμέ εστιατόρια και μερικές από τις πιο περιζήτητες βεράντες σε όλη τη Μεσόγειο. Καθώς το πλοίο πλησιάζει στον κόλπο του Τικίλιο όπου βρίσκεται, νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε λιμανάκι της Καραϊβικής.
 
 
 
 
 
 
Μάλτα
Το νησί κουβάλα 7.000 χρόνια ιστορίας και μπαίνοντας στο λιμάνι της Βαλέτα νομίζεις πως μεταφέρθηκες ξαφνικά σε άλλη εποχή. Με τοπίο που θυμίζει έντονα έρημο, δεν είναι τυχαίο πως τα τοπία της Μάλτα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για διάφορες ταινίες εποχής, όπως η Τροία και ο Μονομάχος.
 
 
 
Φλαμ
Ανάμεσα στα φιόρδ της Νορβηγίας βρίσκεται ένα γραφικό χωριουδάκι με έντονα βαμμένα σπίτια και ψηλούς, πράσινους λόφους δίπλα σε κρυστάλλινα νερά. Είναι το χωριό Φλαμ, μία ευχάριστη έκπληξη για όποιον επιλέξει να κάνει κρουαζιέρα στο μεγαλύτερο φιόρδ της Νορβηγίας, το Sognefjord. Το μικροσκοπικό χωριό δέχεται 160 κρουαζιερόπλοια το χρόνο και σχεδόν 450.000 επισκέπτες που εκτός από τα πλοία, προτιμούν και τη διαδρομή με το τρένο μήκους 20 χιλιομέτρων. Είναι μια από τις πιο απότομες στον κόσμο και διασχίζει στενά περάσματα και καταρράκτες. 
 
 
 
 
 
Σαντορίνη
Χωρίς αμφιβολία ένα από τα συγκλονιστικότερα σκηνικά στον κόσμο, το λιμάνι της είναι το ίδιο εντυπωσιακό όταν το κοιτάς από μακριά αλλά και από ψηλά. Ασβεστωμένα σπίτια, σκαρφαλωμένα πάνω σε ηφαιστειογενή βράχια, αγναντεύουν το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας και την κόκκινη Καλντέρα. Και η φωτογραφική μηχανή δεν σταματά τα “κλικ” πριν ακόμα πατήσουμε το πόδι μας στη στεριά.
 
 
 
Βαρκελώνη
Είναι το πιο δημοφιλές λιμάνι της Μεσογείου και ίσως όχι άδικα. Η Βαρκελώνη είναι η πόλη των αντιθέσεων: μυτερά βουνά δίπλα σε τεράστιες, αμμώδεις παραλίες και αστραφτεροί ουρανοξύστες δίπλα σε γοτθικά ανάκτορα και δημιουργήματα του Γκαουντί.
 
 
Ντουμπρόβνικ
Καθώς πλησιάζει το καράβι στο λιμάνι του νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε σκηνικό ταινίας. Η οχυρωμένη, αναγεννησιακή πόλη είναι τόσο καλοδιατηρημένη που μοιάζει με σκηνικό ταινίας. Τίποτε δεν μαρτυρά ότι εδώ μαινόταν πόλεμος πριν δύο δεκατίες. Είναι λες και όλη η Ευρώπη έχει στριμωχτεί εντός των στιβαρών τειχών αυτής της πόλης: αναγεννησιακά παλάτια, μπαρόκ καθεδρικοί του 16ου αιώνα, μεσαιωνικά οχυρά και κτίρια αυστρο-ουγγρικής αρχιτεκτονικής. Το Ντουμπρόβνικ θυμίζει κάτι από την παλιά πόλη της Βενετίας, μόνο που αντί για κανάλια, έχει στενά, μαρμαρόστρωτα δρομάκια.
 
 
 
 
 
Βενετία
Μπορεί το πλοίο να δένει στα όχι και τόσο γραφικά προάστια της πόλης αλλά η θέα από το κατάστρωμα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Καθώς πλησιάζετε θα δείτε από ψηλά τα κομψά palazzi και θα θαυμάσετε τα μικροσκοπικά κανάλια και την πολυφωτογραφημένη πλατεία του Αγίου Μάρκου καθώς το πλοίο γλιστρά στο Guidecca, ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια της Γαληνοτάτης.
 
 
 
 
 
Στοκχόλμη
Αυτό που κάνει ξεχωριστό το ταξίδι προς το λιμάνι της είναι το ότι τα πλοία που έρχονται από τη βαλτική πρέπει να περάσουν μέσα από το αρχιπέλαγος της Σουηδίας: μια διαδρομή 60 χιλιομέτρων ανάμεσα σε 24.000 μικρά και μεγάλα νησιά, με πολύχρωμα αγροτόσπιτα φωλιασμένα στις πλαγιές τους. Απολαύστε τη θέα πιάνοντας εξωτερική θέση με μια κούπα καυτή σοκολάτα στο χέρι.
 
 
 
 
 
Κωνσταντινούπολη
Μπαίνοντας με το πλοίο στον Κεράτιο Κόλπο, το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, δεν είναι τόσο η φυσική ομορφιά του τοπίου, όσο οι επιβλητικές ανθρώπινες κατασκευές που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα: το Μπλε Τζαμί, η Αγία Σοφία και το ανάκτορο Τοπ Καπί σε καλωσορίζουν στην πόλη που ακροβατεί ανάμεσα σε δύο κόσμους: την Ανατολή και τη Δύση.
 
 
 
 
Νάπολη
Λένε πως η θέα καθώς το πλοίο προσεγγίζει στον κόλπο της Νάπολης είναι πιο γραφική ακόμα και από την ίδια την πόλη. Οι περισσότεροι, άλλωστε, μόλις κατέβουν από το πλοίο κατευθύνονται στα αξιοθέατα της γύρω περιοχής: Ακτή Αμάλφι, Πομπηία και το γοητευτικό Σορέντο και επιστρέφουν στην πόλη για να γευτούν την καλύτερη ιταλική πίτσα. Το λιμάνι της πάντως κερδίζει έξτρα πόντους, χάρη στο άγρυπνο βλέμμα του Βεζούβιου. 
 

(artravel)

Διαβάστε περισσότερα: http://armageddon-news.blogspot.com/2014/02/10_21.html#ixzz2tysd40Oy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!