Σπάνιο ρωμαϊκό δαχτυλίδι από δηνάριο



Σπάνιο ασημένιο δαχτυλίδι του 2ου αιώνα μ.Χ. ανακαλύφθηκε με την βοήθεια μεταλλικών ανιχνευτών σε αγροτική περιοχή του Alford, στην Μ. Βρετανία.

Το δαχτυλίδι που έχει ανακατασκευαστεί από ασημένιο νόμισμα δηναρίου απεικονίζει τον ρωμαίο αυτοκράτορα Julia Maesa, ένας από τους δύο που έχει ποτέ ανακαλυφθεί στην Βρετανία. 
Παρόλο που τα ρωμαϊκά δηνάρια αποτελούν κοινότυπα ευρήματα στο Lincolnshire, δαχτυλίδια που έχουν ανακατασκευαστεί από νομίσματα βρίσκονται συνήθως στην ηπειρωτική χώρα.
Ο ερασιτέχνης αρχαιολόγος Michael O’B χρησιμοποιώντας μεταλλικό ανιχνευτή πραγματοποίησε αυτή την σπάνια ανακάλυψη ερευνώντας την αγροτική περιοχή του Alford τον περασμένο Μάρτιο.
Ο ίδιος δήλωσε: «Το Lincolnshire αποτελεί μια παραγωγική περιοχή αλλά το συγκεκριμένο δαχτυλίδι πρόκειται για σπάνιο εύρημα – μόνο άλλο ένα παρόμοιο έχει ανακαλυφθεί στην Μ. Βρετανία»
Μόνο ένα παρόμοιο νόμισμα έχει καταγραφεί στην Portable Antiquities Scheme βάση δεδομένων, που ανακαλύφθηκε στο Chirton Wiltshire πριν από αρκετά χρόνια.
Το δαχτυλίδι που βρέθηκε έχει καταχωρηθεί και επισήμως ως θησαυρός καθώς είναι παλαιότερο των 3οο ετών και η σύστασή του είναι κατά 10% περισσότερη από χρυσό ή ασήμι. Ενδιαφέρον για την απόκτησή του έχει εκδηλώσει το Μουσείο του North Lincolnshire.
Ο κ. Michael O’B και ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου είχαν συμφωνήσει να μοιραστούν τα κέρδη από οποιαδήποτε ανακάλυψη, εφόσον υπάρξει πληρωμή από μουσείο που θα αποφάσιζε να εντάξει το έκθεμα στην συλλογή του. Ο κ. Michael O’B ανακάλυψε επίσης και ένα κέλτικο δαχτυλίδι του 2ου ή 3ου αιώνα μ.Χ. σε κοντινή απόσταση, στοιχείο το οποίο τον κάνει να πιστεύει ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτέλεσε μέρος ενός τεράστιου ρωμαϊκού συγκροτήματος.

 http://erroso.blogspot.com/2012/03/blog-post_5807.html#ixzz2uYh89Krd

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!