Σκόπια: Έντονο το πρόγραμμα της επίσκεψης Βενιζέλου



Φεβρουάριος 20, 2014.

Σκόπια.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκίνησε σήμερα στην πρωτεύουσα του νοτιοσλαβικού κράτους, το πρόγραμμα των συναντήσεων υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας.


Είχε ταξιδεύσει κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Πρίστινα στα Σκόπια με επίσημη συνοδεία τεθωρακισμένων οχημάτων και διήλθε από το συνοριακό σταθμό Blace.

Όπως είναι γνωστό, ο Βενιζέλος έχει αποφύγει το ταξίδι με αεροπλάνο από την Πρίστινα στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, λόγω του ονόματος του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος», αφού θα μπορούσε να ξεσηκώσει συζητήσεις στο ελληνικό κοινό, αλλά και λόγω της εθνικής οδού γύρω από το Διάδρομο 10, που έχει την ίδια ονομασία.

Ο Βενιζέλος και οι συνεργάτες του, κατέλυσαν στο ξενοδοχείο «Aleksandar Palace» στ Σκόπια, και το πρωί άρχισε η ημερήσια διάταξη των συναντήσεων.
Αρχικά θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Πόποφσκι και αργότερα θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση για το ζήτημα της ένταξης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρμόδιο για την ΕΕ, Φατμίρ Μπεσίμι. Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Ίβανοφ, τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος –SDSM,  Ζόραν Ζάεφ και στο τέλος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Τι είπαν τα δύο μεγάλα κόμματα της συγκυβέρνησης των Σκοπίων

Το αλβανικό κόμμα «Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση» θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η Ελλάδα έχει την προεδρία κατά το πρώτο εξάμηνο.

«Πιστεύουμε ότι είναι μια σημαντική επίσκεψη, που πραγματοποιείται μετά από πολλά χρόνια. Είναι ένα σπάσιμο του πάγου στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών. Η επίσκεψη του Βενιζέλου αναθερμαίνει τις σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας και δίνει σημαντικές προϋποθέσεις για να καθίσουν τα δύο μέρη στο τραπέζι, να βρουν μια λύση στην διαφωνία, που θα γίνει συζήτηση κατά την επόμενη περίοδο», δήλωσε ο Μπουγιάρ Οσμάνι, εκπρόσωπος του DUI.

Αντίθετα, το κόμμα του VMRO-DPMNE, μέσω του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εξωτερική πολιτική και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, έμμεσα ειρωνεύθηκε την επίσκεψη αυτή.

«Η επίσκεψη του Βενιζέλου δεν είναι ασήμαντη, αλλά το ίδιο θα ήταν και χωρίς κορνίζα γιατί τα ελληνικά παράδοξα και η υποκρισία για την ένταξη στην ΕΕ, παρουσιάζουν τη χώρα μας ότι δεν είναι έτοιμη για την προοπτική αυτή. Όσον αφορά την πτώση των αξιολογήσεων του κόμματός του, δύσκολα ο Βενιζέλος θα κάνει κάτι που περιμένει ένα κομμάτι της κοινής γνώμης στα Σκόπια καθώς και το DUI. Όποιος περιμένει πολλά από την επίσκεψη του Βενιζέλου, θα απογοητευθεί την ημέρα της αναχώρησής του», είπε ο Μιλόσοσκι, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
--



http://www.echedoros-a.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!