Κι άλλη μετωπική ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, για τον Σαμουήλ!

Του Παντελή Καρύκα
Πιστοί στη λατρεία του κιτς, μετά την τοποθέτηση αγάλματος του «μακεδόνα» – Βούλγαρου – βασιλιά Σαμουήλ, αποφάσισαν να κάνουν και μια επική ταινία, αφιερωμένη στη «μακεδονική αυτοκρατορία» του Σαμουήλ, προκαλώντας το εθνικό αίσθημα και των Βουλγάρων.
Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Ανδρέι Κοβάτσεφ, μάλιστα, έφερε το θέμα και στα ευρωπαϊκά φόρα. «Ανησύχησα σοβαρά όταν ανακάλυψα τα περί της νέας ταινίας με θέμα τη ζωή του τσάρου Σαμουήλ, η οποία χρηματοδοτείται με 500.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό», δήλωσε ο Κοβάτσεφ. «Πρόκειται για ιταμή καπηλεία της ιστορίας. Η ‘δημοκρατία της Μακεδονίας’ απομακρύνει εαυτόν, ακόμα περισσότερο, από κάθε πιθανότητα ένταξής της στην ΕΕ», είπε ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής.

Όλα ξεκίνησαν, πριν μερικές ημέρες, όταν ο σκηνοθέτης Αντόνιο Μιτρικέσκι αποκάλυψε, σε σκοπιανά μέσα, τα σχέδιά του για μια ταινία με θέμα τη ζωή του «μακεδόνα» τσάρου Σαμουήλ. Η συνέντευξη Μιτρικέσκι προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα βουλγαρικά μέσα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων σε κάθε επίπεδο. Η ταινία μάλιστα χαρακτηρίστηκε στη Βουλγαρία ως αντιβουλγαρική προπαγάνδα.

«Τα Σκόπια προσπαθούν, ακούραστα, να επιβάλουν τη δική τους αλήθεια για τον τσάρο Σαμουήλ», ανέφεραν τα βουλγαρικά ΜΜΕ. Ο σκοπιανός σκηνοθέτης, αρνήθηκε, ότι η ταινία έχει προπαγανδιστικό χαρακτήρα και δήλωσε ότι επιθυμία του είναι να προβάλει την προσωπικότητα του Σαμουήλ, παρουσιάζοντάς τον ως έναν καλό και αγαπητό πρόσωπο, σε αντίθεση με τον εχθρό του, αυτοκράτορα Βασίλειο Β’, ο οποίος, ο Θεός μόνο ξέρει, πως θα παρουσιάζεται.
Οι σχέσεις ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας έχουν σοβαρά επιδεινωθεί, από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν η Βουλγαρία τάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, όσον αφορά την απόφαση για να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών στο γειτονικό κράτος από την ΕΕ. Η επίσημη δικαιολογία της Βουλγαρίας ήταν, ότι αδυνατούσε να αποδεχτεί την ένταξη στην ΕΕ μια χώρας η οποία αρνείται να καλλιεργήσει σχέσεις καλής γειτονίας.
Η πραγματική αιτία όμως αφορά την εμμονή των Σκοπιανών να «βαφτίζουν» Μακεδόνες τους Βούλγαρους που κατοικούν στην επικράτειά τους. Η Βουλγαρία, επίσης, αν και έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», εντούτοις αρνείται να αναγνωρίσει ότι υπάρχει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική εθνότητα».                                  http://www.defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!