Ρώσοι αθλητές «ντοπάρονταν με αέριο» στους Ολυμπιακούς της Αθήνας

Ρώσοι αθλητές «ντοπάρονταν με αέριο» στους Ολυμπιακούς της Αθήνας
Οι εισπνοές ξένου δεν απαγορεύονται, είναι όμως αμφιλεγόμενες 
Μόσχα
Κορυφαίοι ρώσοι αθλητές χρησιμοποίησαν αέριο ξένο για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας μέχρι και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι, αναφέρουν μέσα στη Βρετανία και τη Γερμανία. Το αρμόδιο ρωσικό ινστιτούτο δεν διέψευσε τα δημοσιεύματα, δήλωσε όμως ότι οι εισπνοές ξένου δεν απαγορεύονται.


Το ευγενές αέριο ξένο είναι άοσμο και χημικά αδρανές και δεν έχει άμεση φυσιολογική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Με παρατεταμένες εισπνοές, όμως, το αέριο αντικαθιστά ένα μέρος του οξυγόνου τους πνεύμονες. Για να αντισταθμίσει αυτή τη μείωση του οξυγόνου, ο οργανισμός αυξάνει την παραγωγή ερυθροποιητίνης (EPO), μιας ορμόνης που ενθαρρύνει την αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.

Η αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων αυξάνει με τη σειρά της την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο και έτσι αυξάνει τις αθλητικές επιδόσεις.

Οι ενέσεις ερυθροποιητίνης (EPO) θεωρούνται ντοπάρισμα -η παράνομη χρήση της ορμόνης έγινε ευρέως γνωστή στο σκάνδαλο του Νιλς Άρμστρονγκ και του Ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας.

Η χρήση μεθόδων που αυξάνουν την παραγωγή EPO στον οργανισμό δεν απαγορεύεται, θεωρείται όμως γκρίζα ζώνη από πολλούς ειδικούς.

«Το ξένο δεν είναι απαγορευμένο αέριο» δήλωσε σε ρωσικά μέσα ο Βλαντιμίρ Ουίμπα, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Βιοϊατρικής Υπηρεσίας της Ρωσίας. «Η αρχή μας είναι να μην χρησιμοποιούμε ό,τι απαγορεύεται από την Παγκόσμια Υπηρεσία Κατά του Ντόπινγκ» πρόσθεσε.

«Είναι πιθανό οι αθλητές μας να χρησιμοποίησαν συσκευές εισπνοής ξένου, αυτό όμως δεν είναι επιλήψιμο».

Την υπόθεση έφεραν στη δημοσιότητα ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός WDR και το βρετανικό περιοδικό The Εconomist, σύμφωνα με το οποίο η ερευνητική υπηρεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση ξένου από αθλητές το 2010.

Το γερμανικό δίκτυο WDR είχε νωρίτερα προβάλει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο μια συνθετική ορμόνη για ντοπάρισμα ήταν διαθέσιμη στη Ρωσία στη διάρκεια των Αγώνων του Σότσι.http://news.in.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!