10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα.


 
Επιλογή από δέκα  ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας που αξίζει να γνωρίζουμε.
_____________________________

1. Κέμπριτζ: Η υγεία των Ελλήνων, θύμα της κρίσης

Δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων έχει η βαριά οικονομική κρίση, όπως διαπιστώνει έρευνα του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ που δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Στο δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Η κρίση πλήττει την υγεία των Ελλήνων» επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την έρευνα, που εκπονήθηκε από ερευνητική ομάδα του κοινωνιολόγου Αλέξανδρου Κεντικελένη, αυξήθηκε κατακόρυφα από την αρχή της κρίσης ο αριθμός των κρουσμάτων έιτζ, φυματίωσης, ψυχικών ασθενειών αλλά και των νεκρών εμβρύων. Ενώ ιδιαίτερη ανησυχητική κρίνεται από τους συντάκτες της έρευνας η εξάπλωση της κατάθλιψης.
20140221100303_I_ygeia_ton_Ellinon_se…_krisi
_____________________________

2. Εισοδήματα σε σχέση με τον πληθυσμό, σε όλο τον κόσμο

Πάνω από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερα από 2,50 δολάρια την ημέρα. Και 1,3 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με ακόμα λιγότερα, 1,25 δολάρια την ημέρα.
Περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με λιγότερο από 10 δολάρια ανά ημέρα.
global-income-and-population-map
_____________________________

3. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός επηρεάζεται από τη δράση των γονιδίων

Μελέτη που έγινε σε ομοφυλόφιλους άνδρες στις ΗΠΑ απέδειξε, για ακόμα μία φορά, ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός επηρεάζεται από τη δράση των γονιδίων. Οι επιστήμονες, για να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους, ανέλυσαν το γενετικό υλικό 400 ομοφυλόφιλων ανδρών και βρήκαν ότι δύο γονίδια του χρωμοσώματος μπορούσαν να επηρεάσουν κατά πόσο ο φορέας τους ήταν ομοφυλόφιλος ή όχι. Μία περιοχή του χρωμοσώματος Χ, η οποία ονομάζεται Xq28, φαίνεται να επηρεάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά. Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν γνωρίζουν πόσα γονίδια της περιοχής εμπλέκονται, ούτε πόσα παρόμοια γονίδια μπορεί να βρίσκονται αλλού στο γονιδίωμα. Επίσης διαπιστώθηκε ότι κάποιο ρόλο διαδραματίζει στον ανδρικό σεξουαλικό προσανατολισμό και μία περιοχή του χρωμοσώματος 8 χωρίς και πάλι να είναι γνωστοί οι μηχανισμοί του.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα γονίδια που συνδέονται με την ανδρική ομοφυλοφιλία ενδέχεται να επιβίωσαν της εξελικτικής μας πορείας επειδή καθιστούσαν τις γυναίκες που τα έφεραν πιο γόνιμες. Πιθανώς αυτό ακριβώς να συμβαίνει με την περιοχή Xq28 καθώς το χρωμόσωμα Χ κληροδοτείται από τη μητέρα στον γιο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο για την Εξέλιξη της Επιστήμης από τον Μάικλ Μπέιλι, ψυχολόγο του πανεπιστημίου Νορθγουέστερν στο Ιλινόις. Οπως τόνισε ο Κουαζί Ραχμάν, ψυχολόγος του Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου, «τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας είναι πολύτιμα καθώς αποκρυπτογραφούν τους βιολογικούς μηχανισμούς του σεξουαλικού προσανατολισμού και επιτρέπουν την καλύτερη κατανόησή του. Η έρευνα δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία σε κανέναν. Ολα τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου είναι κληρονομήσιμα καθώς έχουν γενετικό υπόβαθρο. Οι γενετικοί παράγοντες εξηγούν ένα ποσοστό της τάξεως του 30% έως 40 % στην ποικιλία του σεξουαλικού προσανατολισμού.
22soikepistimi-thumb-large
_____________________________

4. Οι σκύλοι συναισθάνονται τους ανθρώπους

Μελέτη του πανεπιστημίου Έοτβος Λόραντ της Βουδαπέστης και της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών, έδειξε ότι οι σκύλοι, ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έχουν στον εγκέφαλό τους και συγκεκριμένα στον κροταφικό πόλο (το πρόσθιο τμήμα του κροταφικού λοβού) κάποιες περιοχές που είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στην επεξεργασία της φωνής. Αυτή η εξειδικευμένη περιοχή επεξεργασίας της φωνής (που ανακαλύφθηκε στους ανθρώπους το 2000) είναι που επιτρέπει στους ανθρώπους να καταλαβαίνουν από τον τόνο της φωνής κάποιου άλλου ανθρώπου, ακόμα κι αν δεν τον βλέπουν, αν είναι χαρούμενος ή λυπημένος. Φαίνεται πως αυτό ακριβώς αυτό συμβαίνει και στους σκύλους.
Ετσι, οι εγκέφαλοι των σκύλων, όπως των ανθρώπων, είναι εξίσου ευαίσθητοι στα ακουστικά ερεθίσματα που περιέχουν συναίσθημα. Γι’ αυτό, μπορούν να νιώθουν το συναισθηματικό μήνυμα που έχουν οι φωνές των ανθρώπων. Απλώς, η περιοχή επεξεργασίας της φωνής στον εγκέφαλο των σκύλων έχει εξελιχτεί για να ανταποκρίνεται πιο έντονα στους άλλους σκύλους, ενώ των ανθρώπων στους άλλους ανθρώπους.
Ο τρόπος που οι εγκέφαλοι τόσο των σκύλων, όσο και των ανθρώπων, επεξεργάζονται τους συναισθηματικά φορτισμένους ήχους, εμφανίζει εντυπωσιακές ομοιότητες. Για παράδειγμα, και στα δύο είδη μια περιοχή κοντά στον πρωτεύοντα ακουστικό φλοιό ενεργοποιείται περισσότερο με τους χαρούμενους ήχους από ό,τι με τους λυπητερούς.
1CC3B87913F856D4E57CB3F324C717F5
_____________________________

5. Ένα ηλεκτροκίνητο από το μέλλον

Στην επερχόμενη έκθεση της Γενεύης, η Rinspeed θα παρουσιάσει ένα πρωτότυπο ηλεκτροκίνητο μοντέλο, το οποίο διακρίνεται για το επαναστατικό και «δημιουργικό» σαλόνι του.
Το αυτοκίνητο της ελβετικής εταιρείας, ξεχωρίζει για την καμπίνα, η οποία μπορεί να μετατραπεί από χώρο εργασίας σε χώρο ψυχαγωγίας, την ώρα που αυτό κινείται κανονικά στο δρόμο, μέσω της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης.
Το εσωτερικό του XchangE Concept, δεν έχει καμία σχέση με ότι έχουμε δει μέχρι στιγμής. Όλα τα καθίσματα έχουν τη δυνατότητα αναστροφής, συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού, με το τιμόνι να κινείται κατά μήκος του ταμπλό. Στο πίσω τμήμα υπάρχει μια οθόνη 32 ιντσών τεχνολογίας Κ4, ενώ έχουν τοποθετηθεί παντού, τραπεζάκια, επιφάνειες εργασίας, ακόμα και καφετέρια.
_____________________________

6. Η φυσική της μπούκλας

Εχετε παρατηρήσει ότι στα κινούμενα σχέδια που δημιουργούνται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή οι ήρωες έχουν σπανίως, αν όχι ποτέ, κατσαρά μαλλιά; Αυτό δεν οφείλεται σε λόγους αισθητικής αλλά απλής... μηχανικής. Τα σγουρά μαλλιά απουσιάζουν από τα σύγχρονα καρτούν επειδή κανείς - πόσω μάλλον ο ηλεκτρονικός υπολογιστής - δεν γνωρίζει ποια είναι η «συμπεριφορά» τους. Πρόσφατα όμως μια ομάδα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία ανέπτυξε το πρώτο τρισδιάστατο μοντέλο που προβλέπει τη δυναμική μιας μπούκλας. Αυτό δεν αφορά απλώς... τρίχες: οι εφαρμογές του δεν περιορίζονται μόνο στα κινηματογραφικά στούντιο αλλά αναμένεται να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην ιατρική, στις τηλεπικοινωνίες, στην ηλεκτροδότηση, στην παροχή φυσικού αερίου και πετρελαίου και γενικώς σε οτιδήποτε έχει σχέση με την ανάπτυξη σωληνώσεων και καλωδίων.
Το πέρασμα από τα ίσια μαλλιά στις μπούκλες και από τις δυο διαστάσεις στις τρεις δεν ήταν τόσο απλό. Συνδυάστηκαν πειράματα στο εργαστήριο, προσομοιώσεις στον υπολογιστή και θεωρία, για να εντοπίσουν τις βασικές παραμέτρους των σγουρών μαλλιών και να τις απλοποιήσουν σε δυο χωρίς διαστάσεις παραμέτρους: η μια αφορά την καμπυλότητα (σχετίζεται με τον λόγο της καμπυλότητας προς το μήκος) και η άλλη αφορά το βάρος (σχετίζεται με τον λόγο του βάρους προς τη σκληρότητα). Με βάση την καμπυλότητα, το μήκος, το βάρος και τη σκληρότητα το μοντέλο που ανέπτυξαν μπορεί να προβλέψει το σχήμα που θα πάρει μια τρίχα, ένας χαλύβδινος σωλήνας ή ένα καλώδιο του Internet καθώς αιωρούνται υπό το βάρος τους.
3F31BE7ECB474A3C876438B99F8B5C6A
_____________________________

7. Η Βιέννη καλύτερη πόλη για να ζεις

Η Βιέννη παραμένει και φέτος η πόλη που προσφέρει στους κατοίκους της την καλύτερη ποιότητα ζωής, σύμφωνα με τη σχετική κατάταξη της Mercer.
Τη δεύτερη θέση στη λίστα καταλαμβάνει η Ζυρίχη, ακολουθούμενη από το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.
Στην τέταρτη θέση είναι το Μόναχο της Γερμανίας, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει το Βανκούβερ του Καναδά, που επίσης αποτελεί την πόλη της Βόρειας Αμερικής με την υψηλότερη κατάταξη.
bienni-anaktora-senmproun
_____________________________

8. Σε ποια χώρα περιόρισαν το σεξ;

Η οικονομική  κρίση δεν πλήττει μόνο τις οικονομίες των κρατών αλλά και τις  προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Σε όλη την αστική Ασία, στην Ευρώπη και στην Αμερική οι άνθρωποι παντρεύονται αργότερα ή καθόλου, τα ποσοστά των γεννήσεων μειώνονται ραγδαία,  το σεξ έρχεται σε δεύτερη μοίρα ενώ όλο και περισσότεροι νέοι συνεχίζουν να ζουν με τους γονείς τους .Σε ποια χώρα όμως  οι νέοι δεν κάνουν σεξ;
Μία στις δύο γυναίκες και ένας στους τέσσερις άνδρες στην Ιαπωνία κάτω των 30 δηλώνουν ότι όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται αλλά περιφρονούν το σεξ. Σε τέτοια βαθμό μάλιστα που οι ψυχολόγοι κάνουν λόγο για το ''σύνδρομο της σεξουαλικής αποχής” ενώ τα ΜΜΕ περιγράφουν τους νέους ως: parasaito shingurus (άγαμοι-παράσιτα).
Τις εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει το φαινόμενο αυτό στην Ιαπωνία το επιβεβαιώνουν επιστημονικές μελέτες οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι νέες γυναίκες δίνουν προτεραιότητα στην καριέρα, παρόλο που οι λέξεις ισότητα μητρότητα είναι άγνωστες.
Αλλά και η κατάσταση των νέων ανδρών δεν είναι καλύτεροι αφού πολλοί νέοι άνδρες ηλικίας 35 έως 40 δεν έχουν την δυνατότητα να εγκαταλείψουν την οικογενειακή εστία.
8281a097fe7e0f179bbc8cdaba3ea7fb.w600.h340.z1
_____________________________

9. Γιατί οι άντρες πρέπει να κάνουν παιδιά πριν από τα 40

Όσο περισσότερο καθυστερεί ένας άντρας την απόκτηση παιδιών, τόσο πιθανότερο είναι να αναπτυχθούν στα σπερματοζωάριά του μεταλλάξεις που θα περάσουν στο αγέννητο παιδί του, προειδοποιούν Βρετανοί και Ισλανδοί ειδικοί.
Η καθυστερημένη πατρότητα, λένε, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο γεννήσεως παιδιού με προβλήματα υγείας όπως οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και η σχιζοφρένεια, επειδή με το πέρασμα του χρόνου φθίνει η ποιότητα των σπερματοζωαρίων.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται γενετικές μεταλλαγές, οι οποίες κάνουν τα βλαστικά κύτταρα των όρχεων να πολλαπλασιάζονται με μη φυσιολογικό τρόπο, με συνέπεια να αυξάνεται ο αριθμός των μεταλλαγμένων σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό «New Scientist».
Αυτός είναι και ο λόγος που η μεγάλη ηλικία του πατέρα έχει συσχετισθεί σε διάφορες μελέτες και με τη νόσο Αλτσχάιμερ, την διπολική διαταραχή (παλιά λεγόταν «μανιοκατάθλιψη»), την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο στους απογόνους του.
Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ένας 40άρης πατέρας έχει διπλάσιες πιθανότητες να μεταδώσει στους απογόνους του νοσογόνες γενετικές μεταλλαγές, σε σύγκριση με έναν 20άρη πατέρα.
Το εύρημα αυτό σημαίνει ότι το βιολογικό ρολόι κυλάει αντίστροφα και για τους άντρες.
father beforem 40
_____________________________

10.  Ακόμα και τα παχύδερμα παρηγορούν τους φίλους

Οι ασιατικοί ελέφαντες συμπαραστέκονται στους στενοχωρημένους φίλους τους, αγγίζοντάς τους τρυφερά με την προβοσκίδα τους και «μιλώντας» τους απαλά, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου Έμορι.
Όπως φάνηκε στη μελέτη, οι γύρω ελέφαντες ανταποκρίνονταν στον στενοχωρημένο φίλο τους με τρόπο που θα μπορούσε να παραπέμπει στην ανθρώπινη συμπεριφορά, καθώς έσπευδαν να τον παρηγορήσουν χρησιμοποιώντας σωματική επαφή μέσω της προβοσκίδας τους.
Οι ερευνητές είδαν ότι ο στενοχωρημένος ελέφαντας θα πήγαινε σε ένα πιο απόμερο σημείο, ενώ λίγο αργότερα ένας δεύτερος ελέφαντας θα τον ακολουθούσε βάζοντας τρυφερά την προβοσκίδα του επάνω στο κεφάλι ή μέσα στο στόμα του. Η κίνηση της προβοσκίδας στο στόμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται να μεταφράζεται ως χειραψία ή αγκαλιά.
elephants-newswatch

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!