Ουκρανία: Τελικά τσαντίστηκε ο Πούτιν;

 
Toυ Καθ.Δρ.Γ.Ζουγανέλη
Χάρι στη Δυτική παρέμβαση η Ουκρανία φαίνεται ότι οδηγείται σε διάλυση δείχνοντας ένα παράδειγμα για το πώς θα μπορούσαν απο ένα σπινθήρα να εξελιχθούν τα πράγματα στη Δυτική Θράκη.
Η Ρωσία είναι ο κυρίαρχος του παιγνιδιού για τους εξής λόγους:
  1. Δεν δίνει 13 δις ευρώ ακόμη δάνειο (και αγύριστο) για να διασωθεί η Ουκρανία απο το ΔΝΤ και φορτώνει την προβληματική Ουκρανία στο ΔΝΤ.
  2. Αυξάνει την επικράτεια της μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και αποκτάει το πλήρη έλεγχο της ναυσιπλοίας στα νότια συνορά της.
  3. Παίρνει τα 2/3 απο τους υδρογονάνθρακες της Ουκρανίας για να τους διαχειρισθεί αυτή. Μεταξύ αυτών και το shale gas της Βόρειο Aνατολικής Ουκρανίας
  4. Αποκτά πλήρη έλεγχο των μισών αγωγών της Ουκρανίας, τους οποίους μπορεί να οδηγήσει στη Βουλγαρία (South Stream)
Tελικά είναι αλήθεια ότι τσαντίστηκε ο Πούτιν ή είναι μόνο φήμες;
Προσωπικά δεν βρίσκω ούτε ένα λόγο για να τσαντισθεί. Ο Πούτιν μάλλον θα παίζει με τον σκύλο του τον Ακίτα στον κήπο του γελώντας με τους χαζούς πολιτικούς της Δύσης.
Στη φωτογραφία άνω αριστερά, βλέπετε την ΑΟΖ της Ουκρανίας και τις πιθανές θέσεις των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας αυτής. Τα μπλέ βέλη δείχνουν τα αποθέματα που μελλοντικά θα διαχειρισθεί η  Δύση και τα κόκκινα εκείνα τα οποία θα διαχειρισθεί η Ρωσία.
Σας  υπενθυμίζω, ότι η Ουκρανία αποτελείται κατά 55 % απο Ουκρανούς και κατά 45% απο Ρώσους.
Στο χάρτη βλέπετε το “ουκρανικό” και το “ρωσικό” κομμάτι της Ουκρανίας.
image Άλλος ένας κερδισμένος των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία είναι κατά σύμπτωση η Κίνα, που έχει αγοράσει το 5% της Ουκρανίας για να φυτεύει εκεί οπωρολαχανικά.
Η περιοχή που έχει αγοράσει έχει μέγεθος όσο το Βέλγιο (βλέπετε τη περιοχή με το έντονο κίτρινο χρώμα στο χάρτη δεξιά). Κατά σύμπτωση, αυτή η περιοχή είναι πάνω στο ένα απο τα δύο κύρια κοιτάσματα υδρογοναθράκων της Ουκρανίας.
Μένει να δούμε τα Ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων που είναι στη περιοχή της Θεσσαλονίκης σε ποιόν κατά λάθος έχουν παραχωρηθεί για να φυτεύει οπώρας (βλέπετε περισσότερα εδώ και εδώ).
Στο χάρτη βλέπετε τις θέσεις των αγωγών της Ρωσίας που περνούν μέσα απο την Ουκρανία.
Αν διαλυθεί η Ουκρανία, οι αγωγοί του ανατολικού κομματιού θα διαχειρίζονται απο τη Ρωσία. Άλλο που δεν θέλει…! Ενοίκιο τέλος. Απλό!
Με τις συνθήκες αυτές ο αγγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη επιστρέφει στο τραπέζι των συνομιλιών Ρωσίας και Ελλάδας. Το άσχημο είναι ότι την Ελλάδα την κυβερνούν λάθος άνθρωποι και μάλιστα τη χειρότερη στιγμή της ιστορίας της.
H Ρωσία δεν χρειάζεται να παρέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. Αρκεί η Ρωσική Ουκρανία να κάνει δημοψήφισμα και να αυτονομηθεί.
Η υπόλοιπη Ουκρανία στη συνέχεια μπορεί και αυτή με ψυχραιμία να ακολουθήσει δημοκρατικές διαδικασίες και να προχωρήσει το δρόμο της.
Πάνω από όλα πρέπει να επικρατήσει η ειρήνη και η επιθυμία των πολιτών της Ουκρανίας. Οι αποφάσεις όλων πρέπει να γίνουν σεβαστές απο όλους, Αυτό σημαίνει δημοκρατική αντίληψη. Ο νέος κόσμος που αναδύεται δεν μπορεί να στηρίζεται σε απειλές και παραδοσιακές αντιλήψεις.zcode-gr.blogspot

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!