Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ HOLYWOOD

Όταν οι ισπανοί εξερευνητές έφτασαν για πρώτη φορά στην περιοχή του σημερινού Χόλιγουντ βρήκαν μόνο ιθαγενείς που  κατοικούσαν στην κοιλάδα της Σάντα Μόνικα. Λίγο αργότερα, οι Ινδιάνοι μετακινήθηκαν νότια και η ισπανική διοίκηση χώρισε την αχανή έκταση στα δύο. Το 1870, μία αγροτική κοινότητα εγκαταστάθηκε στο δυτικό τμήμα και γνώρισε μεγάλη ευημερία, καλλιεργώντας μπανάνες και ανανάδες. Και κάπου εκεί το 1886 έφτασε στην περιοχή ο Χάρβεϊ Χέντερσον Γουίλκοξ, κτηματομεσίτης από το Κάνσας. Αγόρασε μία έκταση πεντακοσίων στρεμμάτων και πολύ σύντομα ανέπτυξε ένα πλάνο για τη νέα κοινότητα που οραματίστηκε. 
Το όνομα Χόλιγουντ ήταν έμπνευση της συζύγου του και το σκέφτηκε για το ράντζο του άνδρα της. Φτιάχτηκαν δρόμοι και πεζοδρόμια, εκκλησίες, σχολεία και μία βιβλιοθήκη. Το 1900 το Χόλυγουντ είχε ένα ταχυδρομείο, μια εφημερίδα, ένα ξενοδοχείο και δύο αγορές, για τον πληθυσμό των 500 ανθρώπων. Η κεντρική λεωφόρος Prospect -η σημερινή Hollywood Avenue- μετατράπηκε σ' έναν δρόμο με κύρος, όπου κάθε πλούσιος από τη Δύση επιθυμούσε μία κατοικία. Το 1903 η κοινότητα απέκτησε νομική οντότητα, αλλά λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού αναγκάστηκε να υπαχθεί στην πόλη του Λος Άντζελες.
Χρονολογία σταθμός ήταν το 1911. Η εταιρία Nestor εγκαινίασε το πρώτο κινηματογραφικό στούντιο του Χόλιγουντ σε μια παλιά ταβέρνα. Η περιοχή προτιμήθηκε λόγω του ανοιχτού χώρου και του καλού κλίματος που διέθετε. Οι παραγωγοί εμπιστεύονταν πιο πολύ το φως του ηλίου για τον φωτισμό από τις πρώτες λάμπες. Οι ανάγκες αυτής της νέας βιομηχανίας έφεραν ραγδαίες αλλαγές στην κοινότητα, προκαλώντας συγκρούσεις ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους κατοίκους. 
Οι αγροτικές εκτάσεις στα βόρεια της κεντρικής λεωφόρου κόπηκαν σε οικόπεδα, όπου χτίστηκαν σπίτια για τη φιλοξενία των εργαζομένων. Εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, κινηματογράφοι, κλαμπ και τράπεζες άρχισαν να ξεφυτρώνουν παντού, κατά τις δεκαετίες του 1920 και του '30. Εκεί φτιάχτηκε το 58 και η λεωφόρος Walk of Fame, σε δυο χλμ δρόμου υπάρχουν 2.310 αστέρια όπου αναγράφονται τα ονόματα γνωστών προσωπικοτήτων.
Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από τα πιο διάσημα γράμματα του κινηματογράφου που συνθέτουν την τεράστια επιγραφή Hollywood στους ομώνυμους λόφους του Los Angeles;. Η επιγραφή δημιουργήθηκε σαν διαφήμιση το 1923 στο Όρος Lee από τον  Thomas Fisk Goff, ιδιοκτήτης εταιρείας διαφημιστικών επιγραφών. Αρχικά έγραφε Hollywoodland και ο σκοπός της ήταν να διαφημίσει τα νέα οικοδομικά συγκροτήματα. Φυσικά μετά την κινηματογραφική ακμή που συντελέστηκε στο Los Angeles, η πινακίδα έγινε το σήμα κατατεθέν του αμερικανικού σινεμά. 
Ο σκηνοθέτης D. W. Griffith γύρισε εκεί την πρώτη ταινία που γυρίστηκε στο Χόλυγουντ με τίτλο «In old Hollywood». Αρκετοί παραγωγοί άκουσαν τις εμπειρίες του Griffith και αποφάσισαν να πάνε να μείνουν εκεί και έτσι γεννήθηκε η Βιομηχανία ταινιών. Το 1929 δόθηκαν στο ξενοδοχείο Hollywood Roosevelt τα πρώτα Όσκαρ με μόλις 250 άτομα θεατές.
Η πιο μακάβρια ιστορία που συνδέεται με τα διάσημα γράμματα είναι η αυτοκτονία της ηθοποιού Peg Entwistle, η οποία έπεσε από το γράμμα H της επιγραφής και σκοτώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1932. Επίσης στις αρχές της δεκαετίας του '40, ο Albert Koth, που φρόντιζε την επιγραφή έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω στην πινακίδα. Το 1949, το εμπορικό επιμελητήριο του Hollywood  επισκεύασε την επιγραφή διώχνοντας την κατάληξη land. εξαιτίας της φθοράς τα γράμματα έφτασαν στην χειρότερη κατάστασή τους τη δεκαετία του '70.
 Το 1978, ο Alice Cooper πρωτοστάτησε σε μία καμπάνια για να αποκατασταθεί πλήρως η επιγραφή και τα γράμματα να αντικατασταθούν με πιο σταθερά υλικά. Ο ίδιος δώρισε το γράμμα O και ο Hugh Hefner, εκδότης του Playboy το γράμμα Y. Δεκάδες κανάλια, στούντιο και άλλες κινηματογραφικές επιχειρήσεις έχουν μετατρέψει το Χόλυγουντ σε μηχανή παραγωγής 250 ταινιών ετησίως.                                                         http://diasimesistories.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!