Βενιζέλος: «Ο Γκρούεφσκι μου είπε ότι δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας»



Φεβρουάριος 26, 2014.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημέρωσε τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, για την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια και την επίσκεψή του στα Σκόπια, γράφει η σλαβική MKD.


Ο Βενιζέλος, δεν έχασε και αυτή τη φορά να κατηγορήσει τη χώρα ότι έχει πολλές ελλείψεις ως προς την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, συμπεριλαμβανομένων των «σχέσεων και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου καλής γειτονίας».

«Η αντίθεση που υπάρχει σε μια διεθνή διαφορά, όπως καθορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτελεί ένα παράδειγμα μη συμμόρφωσης με τις αρχές της καλής γειτνίασης», είπε ο Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι στα προβλήματα της σχέσης καλής γειτονίας είναι μεταξύ άλλων «ο αλυτρωτισμός και η ιδεολογική χρήση της ιστορίας».

Ο Βενιζέλος είπε ότι οι συνομιλίες που έλαβαν χώρα στα Σκόπια  ήταν σε μια ατμόσφαιρα «που δεν ήταν ευχάριστη», προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, «το Γραφείο του Πρωθυπουργού οργάνωσε μια μικρή διαμαρτυρία ενάντια στη γενοκτονία των «Μακεδόνων».

Επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, τον διαβεβαίωσε ότι τα Σκόπια δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, ούτε έκδηλο αλυτρωτισμό σε σχέση με τη χώρα του.  Για αυτά ο Βενιζέλος είπε ότι «θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται  στις θέσεις  που είναι σχετικές  με το όνομα».

«Το γεγονός ότι συζητήσαμε και έγιναν σαφείς οι απόψεις μας είναι σημαντικό. Και το ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επίσκεψη στα Σκόπια, αποτελεί διεθνές μήνυμα που ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας και αυξάνει το διπλωματικό μας κεφάλαιο», τόνισε ο Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας τη περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια ως πολύ σημαντική.

--


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!