ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

,
,
ΑΒΑΤΑΡ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ,

25 Φεβρουαρίου λ

1821.—Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διορίζει σωματάρχας τους δύο αδελφούς του, Νικόλαον και Γεώργιον, στρατοπεδάρχην τον Δούκαν και χιλιάρχους τους, Ιωάννην Κολοκοτρώνην, Β.Θεοδώρου, Κόντον, Β.Καραβιάν καί Β.Μπαρλάν.

1822.—Έξω των Πατρών γίνονται σφοδραί μάχαι Ελλήνων και τούρκων. Η ατμόσφαιρα στην πόλη της Πάτρας ήταν ήδη εκρηκτική από τα μέσα Φεβρουαρίου του 1821, όταν οι Πατρινοί αρνήθηκαν να καταβάλουν έκτακτες εισφορές για τον εξοπλισμό και τα πολεοφόδια του Οθωμανικού στρατού που πολεμούσε εναντίον του Αλή Πασά. Οι τούρκοι υποψιαζόμενοι τις κινήσεις των Ελλήνων, μετέφεραν τα υπάρχοντά και τις οικογένειές τους στο φρούριο στις 18 Μαρτίου 1821, και οχυρώθηκαν εκεί. Όταν αποβιβάστηκε στις 3 Απριλίου 1821 τουρκική δύναμις υπό τον Γιουσούφ Πασά, συνέδραμε τους τούρκους του κάστρου, λεηλάτησε και κατέστρεψε την πόλη και τελικά οι τούρκοι κράτησαν το φρούριο έως το 1828.
.—Στην Βιβλιοθήκη της Βουλής, σώζεται ένα έγγραφο, που χαρακτηρίζεται μεγάλης ιστορικής και ανθρωπιστικής αξίας, διότι αφορά την κατάργηση της δουλείας στην Ελλάδα. Έχει αριθμό αρχείου 151 και εκδόθηκε στην Κόρινθο στις 25 Φεβρουαρίου 1822. Υπογράφεται από τον Θεόδωρο Νέγρη, απευθύνεται προς τον Μινίστρον του Πολέμου, Νότη Μπότσαρη και αναφέρει: «Γνωστοποιεῖται κατ’ ἐπιταγήν τῆς Διοικήσεως πρὸς τὸ Μινιστέριον τοῦ Πολέμου, ὅτι, ἐπειδή ἡ Διοίκησις ἀρχήν θεμελιώδη ἔχει τὴν κατάργησιν τῆς δουλείας : Α΄. Εἶναι ἀπηγορευμένον, ἄχρις ἐκδόσεως εἰδικοῦ νόμου, νὰ πωλώνται καὶ ν’ ἀγοράζωνται, καθ’ ὅλην τὴν ἑλληνικήν ἐπικράτειαν, ἄνθρωποι, ἐκατέρωθεν τῶν γενῶν παντὸς ἔθνους. Β΄. Ἄν τυχὸν εὐρίσκωνται ἤ ἀκολούθως εὐρεθῶσιν ἀργυρώνητοι , ἀπό αὐτήν τὴν ὥραν εἶναι ἐλεύθεροι, καὶ ἀπό τοὺς ἰδίους δεσπότας, ἀκαταζήτητοι.» Το Μινιστέριον του Πολέμου να ενεργήσει ταύτην την επιταγήν, εφ’ όσον ανήκει των αυτώ Μινιστερίω. Ἐν Κορίνθῳ τῇ κε΄ Φεβρουαρίου 1822».
1826.—Στο ηρωϊκό Μεσολόγγι, όλος ο Φεβρουάριος κύλησε με σκληρές μάχες σώμα με σώμα, ενώ ο Ιμπραήμ συνέχισε να ανοίγει χαρακώματα και προμαχώνες σφίγγοντας περισσότερο τον κλοίο της πολιορκίας. Στις 25 Φεβρουαρίου οι Αιγύπτιοι κατέλαβαν το Βασιλάδι, του οποίου οι κάτοικοι καταφεύγουν στο Μεσολόγγι, δημιουργώντας νέες δυσκολίες στο επισιτιστικό πρόβλημα της πόλεως.
1833.—Με Β.Δ. [Βασιλικό Διάταγμα], που εκδόθηκε από την Αντιβασιλεία του Όθωνος, καταργείται ο Στρατός των ατάκτων και συγκροτείται Ελληνικός Τακτικός Στρατός, αποτελούμενος από Πεζικό, Ιππικό, Πυροβολικό και Μηχανικό.
1883.—Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, πολιτικός και πρωθυπουργός της χώρας μας. Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (1815 – 1883) ήταν δέκα φορές πρωθυπουργός της Ελλάδος. Γεννήθηκε στον Κάμπο Αβίας, στην μεσσηνιακή Μάνη και καταγόταν από ιστορική οικογένεια της Μάνης. Ήταν γιός του αγωνιστή Σπύρου Κομουνδούρου, γόνου μεγάλης Μανιάτικης οικογένειας, στρατηγού και επάρχου Πύργου. Παιδί σχεδόν είχε κινδυνέψει να αιχμαλωτιστεί από τους τουρκοαιγυπτίους του Ιμπραήμ. Φοίτησε στο γυμνάσιο Ναυπλίου και σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1841 έσπευσε να πολεμήσει στην επαναστατημένη Κρήτη, όντας αρχηγός σώματος, αποτελούμενου από άλλους νέους φοιτητές και επιστήμονες. Μάλιστα στην μάχη του Αποκορώνου κινδύνευσε να αιχμαλωτιστεί από τους τούρκους.
1913.—Οι ελληνικές δυνάμεις της Ηπείρου εκκαθαρίζουν την απελευθερωθείσαν περιοχήν από τα τουρκικά τμήματα.
.—Το Απόσπασμα Αχέροντα, απελευθερώνει το Νεοχώρι και την κωμόπολη Φιλιάτες από τους τούρκους.
1914.—Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ανακοινώνει στην Ηπειρωτική Επιτροπή το αμετάβλητο της Ευρωπαϊκής απόφασης. Παράλληλα με τις προτροπές να μην λιποψυχήσουν και να κρατήσουν τον Εθνισμό τους, τους καλεί να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων δίχως κάποια αντίσταση. Εν συνεχεία θα οριστεί η 1η Μαρτίου ως ημερομηνία έναρξης της αποχώρησης του Ελληνικού Στρατού από την Βόρεια Ήπειρο.
1915.—Ο Κωνσταντίνος, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Βενιζέλου, αναθέτει τον σχηματισμό κυβερνήσεως στον Δημήτριο Γούναρη.
.—Ο συμμαχικός στόλος της Αντάντ καταλαμβάνει τη Λήμνο ως ορμητήριο για απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης.
1916.—Σέρβοι στρατιώτες των συμμαχικών κατοχικών δυνάμεων της Κέρκυρας, μεταφέρονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου ανασυντάσσεται ο Σερβικός στρατός.
1919.—Ολοκληρώθηκε η μεταφορά όλων των Μονάδων Πεζικού της ΙΙ Μεραρχίας στην Ρωσία χωρίς όμως να έχει μεταφερθεί έστω και μία μονάδα πυροβολικού.
.—Οι Δωδεκανήσιοι πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην Αθήνα, αξιώνοντας την ένωση των νησιών με την Ελλάδα.
1920.—Στο μέτωπο Μ. Ασίας οι Έλληνες με περιπόλους καταδιώκουν τούρκους ατάκτους. http://eistorias.wordpress.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!