Νέα στοιχεία υπέρ της ύπαρξης αρχαίων ωκεανών στον Άρη


H ιδέα πως τμήμα του Άρη καλυπτόταν από ωκεανούς πηγάζει από τη δεκαετία του 1980. Μία νέα έρευνα της μορφολογίας του εδάφους του Άρη σε σύγκριση με αυτή του πυθμένα διάφορων ωκεανών στη Γη, συναινεί με τη θεωρία πως στο παρελθόν ένα μεγάλο τμήμα του κόκκινου πλανήτη καλυπτόταν από νερό.   H ιδέα πως τμήμα του Άρη καλυπτόταν από ωκεανούς πηγάζει από τη δεκαετία του 1980, όταν το διαστημικό σκάφος Viking παρατήρησε δύο περιοχές στο βόρειο τμήμα του πλανήτη που θα μπορούσαν να είναι υπολείμματα μιας αρχαίας ακτογραμμής, καθώς η μορφολογία τους έμοιαζε πολύ με αντίστοιχες παραθαλάσσιες περιοχές στη Γη.
Μεταγενέστερα ευρήματα προσέθεταν σταδιακά στοιχεία υπέρ της ύπαρξης στο παρελθόν ενός Βόρειου Ωκεανού που κάποτε κάλυπτε το ένα τρίτο της συνολικής επιφάνειας του Άρη, χωρίς ωστόσο κάποια απόδειξη που να διευθετεί τελείως το ζήτημα. Αφορμή για τη νέα έρευνα ήταν η παρατήρηση από το δορυφόρο Mars Reconnaissance Orbiter της NASA, ορισμένων πεδίων στο βόρειο τμήμα του Άρη που είναι γεμάτα με διασκορπισμένους ογκόλιθους.
 
Η ιδέα της Λορένα Μοσκαρντέλι, γεωλόγου στο πανεπιστήμιο του Τέξας ήταν πως η μεταφορά των βράχων αυτών έγινε με τη βοήθεια υποθαλάσσιων ρευμάτων, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη Γη.
 
«Γνωρίζουμε πως υποβρύχιες κατολισθήσεις μπορούν να μεταφέρουν τεράστιους βράχους, μερικές φορές μεγάλους σαν σπίτια, για εκατοντάδες χιλιόμετρα, σε μεγάλα βάθη στους γήινους ωκεανούς. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επηρεάσει πολύ μεγάλες περιοχές του πυθμένα», εξηγεί η Μοσκαρντέλι.
                                    Στη φωτογραφία το έδαφος του πλανήτη Άρη.
Η ερευνήτρια προχώρησε στη μελέτη ενός πλήθους αντίστοιχων περιοχών στη Γη, μεταξύ των οποίων το Άρκανσας των ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η θάλασσα του Μπάρεντς στη Ρωσία, συλλέγοντας στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία της.
 
Σύμφωνα με αυτήν, η εξήγησή της για την ύπαρξη των ογκόλιθων στο βόρειο τμήμα του πλανήτη, είναι πειστικότερη από εναλλακτικές θεωρίες, όπως για παράδειγμα το να πρόκειται αμιγώς για μετεωρίτες, καθώς σε ορισμένες περιοχές βρίσκονται εκατοντάδες βράχοι, χωρίς όμως να υπάρχει κοντά κάποιος κρατήρας.
 
Η Μοσκαρντέλι τονίζει πως τα συμπεράσματά της είναι ακόμη υποθετικά, καθώς θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα αλλά και συνεργασία μεταξύ διάφορων πεδίων προκειμένου να γίνει κατανοητό το παρελθόν των γεωλογικών διαδικασιών στον Άρη. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύονται στο περιοδικό της Γεωλογικής Εταιρίας της Αμερικής.
naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!