ΣΚΟΡΠΙΟΣ, ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΩΝΑΣΗ

Το νησί του σκορπιού αποτελούσε ίσως το πολυτιμότερο απομεινάρι της άλλοτε αυτοκρατορίας του θρυλικού Ωνάση. Εκεί άλλωστε βρίσκονται οι τάφοι εκείνου και των παιδιών του Αλέξανδρου και Χριστίνας. 
Μετά από 50 χρόνια πέρασε στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη. ο  Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ριμπολόβλεφ , ήρθε σε συμφωνία με τη νεαρή κληρονόμο, Αθηνά Ωνάση παρά το γεγονός πως η 28χρονη χρυσή κληρονόμος εδώ και πολλά χρόνια είχε τονίσει πως δεν έχει σκοπό να πουλήσει το όμορφο νησί των 80 στρ. στο οποίο έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα, η ιστορία της οικογένειάς της, φαίνεται πώς η συντήρηση του καταπράσινου παράδεισου είναι πια δυσβάσταχτη.


Περίπου 120 εκ. δολάρια καταβλήθηκαν από τον μεγιστάνα που έκανε δικό του ένα μυθικό για μας νησί με τεράστια ιστορία και σημασία. Πως όμως έγινε η πώληση αφού η διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση απαγόρευε ρητά να μεταβιβαστεί σε οποιονδήποτε εκτός των κληρονόμων του;. Η διαθήκη ανέφερε στο άρθρο 9 που αφορά τα νησιά Σκορπιός και Σπάρτη ότι ο Ωνάσης τα παραχωρούσε στη γυναίκα και στην κόρη του, που ζούσαν τότε, εφόσον το επιθυμούσαν και μπορούσαν να τα συντηρήσουν. Αλλιώς ο Σκορπιός παραχωρείται κατά προτεραιότητα στην ελληνική Πολιτεία για να χρησιμοποιείται ως θέρετρο του προέδρου της δημοκρατίας εφόσον το Δημόσιο αναλάβει τη συντήρησή του. Η νήσος Σπάρτη παραχωρείται στην Ολυμπιακή Αεροπορία για να φιλοξενήσει κατασκήνωση για τα παιδιά των εργαζομένων. Σε περίπτωση που η ελληνική Πολιτεία δεν δεχτεί την παραχώρηση, τότε και τα δύο νησιά περνούν στην Ολυμπιακή Αεροπορία.  Η χρυσή κληρονόμος λοιπόν είχε δύο λύσεις ή θα το ενοικίαζε μακροχρόνια με ένα μικρό τίμημα ή θα μεταβίβαζε τον Σκορπιό μέσω πώλησης μετοχών της εταιρείας που διαχειρίζεται το νησί και έτσι θα ξεπερνούσε τον σκόπελο της διαθήκης του παππού της. Η μόνη περιοχή που εξαιρείται από τη μεταβίβαση είναι 30 στρέμματα στον Σκορπιό στα οποία τότε βρισκόταν μόνο ο τάφος του Αλέξανδρου Ωνάση ενώ πλέον έχουν ταφεί εκεί τόσο ο πατέρας όσο και η αδελφή του Χριστίνα.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, έγινε ιδιοκτήτης του νησιού το 1963, με το αντίτιμο των τριών εκατομμυρίων δρχ από το ελληνικό δημόσιο. Ήταν ένα πλήρως εγκαταλελειμμένο μέρος, το οποίο ο Έλληνας μεγιστάνας το «ερωτεύτηκε και έχτισε επάνω του ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος της ζωής του. Έδωσε λεφτά, πνοή και όραμα στους Λευκαδίτες. Για πέντε ολόκληρα χρόνια ξόδεψε χρόνο και χρήμα, για να φυτέψει χιλιάδες δέντρα που ήρθαν από το εξωτερικό, παρτέρια με σπάνια λουλούδια, αλλά και πολλά ελληνικά φυτά. 
Μετέφερε άμμο για τη δημιουργία των παραλιών, έκτισε μικρούς ξενώνες, και έδωσε στο νησί με τα πρασινογάλανα νερά, την εικόνα ενός επίγειου παραδείσου. Διέταξε το άνοιγμα περιφερειακού δρόμου στο νησί, ώστε να μπορούν οι εκλεκτοί καλεσμένοι του να κάνουν βόλτα. Και μπορεί να είχε ο μεγιστάνας σπίτια σε όλο τον κόσμο, μόνο το συγκεκριμένο μέρος όμως ήταν το ησυχαστήριο του και γι’ αυτό τίποτα πάνω στο νησί δεν ήταν ιδιαίτερα πολυτελές. «Aν θέλεις φώτα, πήγαινε στο Mπρόντγουεϊ», έλεγε ο Ωνάσης στην κόρη του Χριστίνα.
Εκεί, στον Σκορπιό στις 20 Oκτωβρίου του 1968 έγινε ο «γάμος του αιώνα», όπως έχει χαρακτηριστεί, με λιγοστούς καλεσμένους. H Tζάκι Kένεντι παντρεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση και τα επόμενα χρόνια, η μικρή νησίδα νότια της Λευκάδας θα φιλοξενήσει βασιλιάδες και πρίγκιπες. Όταν έφυγαν από την ζωή ο Αλέξανδρος και ο πατέρας του Αριστοτέλης η Χριστίνα Ωνάση φώναξε τον ζωγράφο Γιάννη Tσαρούχη και τον αρχιτέκτονα Kώστα Bουτσινά δίνουν νέα νότα στη διακόσμηση ενώ χτίζεται και η πισίνα.
 Tο 1985 βαφτίζεται στον Σκορπιό η Aθηνά Ωνάση οποία έχει επισκεφθεί το νησί μόλις δύο φορές. http://diasimesistories.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»