Σημείο τριβής Ελλάδας - πιστωτών στο PSI το κουπόνι (στο 5,1% ή κάτω από 4%;)- Το IIF κατηγορεί την Ελλάδα... Στις 18/1 οι νέες διαπραγματεύσεις - Νέα παρέμβαση από ΔΝΤ - Επισπεύδονται οι ρήτρες συλλογικής δράσης και το υποχρεωτικό haircut
(upd9)Το θρίλερ με το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI) συνεχίζεται, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι βασικό σημείο τριβής μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών αποτελεί ο καθορισμός του κουπονιού των νέων ομολόγων. Σύμφωνα με πρότερες πληροφορίες του www.bankingnews.gr, το κουπόνι υπολογιζόταν στο 5,1%. Γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι η Γερμανία επιθυμεί το κουπόνι να διαμορφωθεί κάτω του 4%.
Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (ΙΙF) αποφάσισε να διακόψει τις διαπραγματεύσεις μέχρι την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου ο εθελοντικός χαρακτήρας της διαδικασίας. Το πιθανότερο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και IIF κινούνται σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης...
Σύμφωνα με το IIF η Ελλάδα δεν έχει δώσει κάποια εποικοδομητική ακόμη απάντηση στους πιστωτές της, ενώ παράλληλα εκφράζει την αισιοδοξία ότι η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις σε κάποια φάση, χωρίς ωστόσο να γίνεται λόγος για συγκεκριμένη ημερομηνία.
Στο άκουσμα της είδησης ότι διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις για το PSI, παρενέβη και το ΔΝΤ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι προσβλέπει στην άμεση επανέναρξη των διαπταγματεύσεων για το PSI, αλλά και σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του IIF
Οι κύριοι Charles Dallara και Jean Lemierre συνέχισαν σήμερα τις συζητήσεις τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, για ένα εθελοντικό PSI στη βάση της συμφωνίας των Ευρωπαίων πολιτικών αρχηγών της 26ης και 27ης Οκτωβρίου. Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η διαπραγμάτευση επί της πρότασης που κατέθεσε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών, η οποία περιλαμβάνει 50% κούρεμα στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές και διαγραφή χρέους έως το ύψος των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν κατέστη δυνατό να τύχει θετικής ανταπόκρισης από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των αντισυμβαλλόμενων μερών διακόπησαν ώστε να επανεξεταστεί η εθελοντική προσέγγιση στην δρομολογούμενη συμφωνία. Ελπίζουμε πάντως πως η Ελλάδα με τη βοήθεια της Ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επανέλθει στις συζητήσεις με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να καταλήξει σε μια επωφελή για όλες τις πλευρές συμφωνία, σε εθελοντική βάση και στα πλαίσια των συμφωνηθέντων στις 26/27 Οκτωβρίου. Κάτι που θα είναι σε όφελος τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, άλλες διαρροές κάνουν λόγο για μετριασμό της αισιοδοξίας με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Mετά και τη νέα συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμου, του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και του γενικού διευθυντή του IIF, C. Dallara, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι βασικές πτυχές και λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν την ερχόμενη Τετάρτη, διεμήνυαν νωρίτερα άλλες κυβερνητικές πηγές, ενώ μείζον ζήτημα είναι κατά πόσο ή όχι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή νόμου για τις ρήτρες συλλογικής δράσης.
Η Ελλάδα δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το αν θα καταθέσει νομοθετική διάταξη, με την οποία θα υποχρεώνει τους δανειστές της χώρας να συμμετάσχουν στο PSI, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, απαντώντας στις φήμες ότι η διαδικασία επισπεύδεται ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.
Η γαλλική τράπεζα, Societe Generale, βλέπει επίσης συμφωνία εντός των επόμενων ημερών, ενώ το περιοδικό Spiegel – με σημαντικές πηγές πρόσβασης στην γερμανική κυβέρνηση – δεν αποκλείει ακόμη και κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.
Οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους συνεχίζονται, περιορίστηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης St. Seibert.
Σε νέα παρέμβασή της η Κομισιόν επισημαίνει ότι η όποια συμφωνία προκύψει από τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης - 27ης Οκτωβρίου.
Συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες βλέπει η Societe Generale
Η συμφωνία για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο haircut κατά 50% του ελληνικού χρέους, έχει πολλές πιθανότητες να επιτευχθεί τις αμέσως επόμενες μέρες, εκτιμά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Societe Generale, Φρεντερίκ Ουντεά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που διαρρέονται και από άλλες πηγές, έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας ενδέχεται να κλείσει η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI, ενώ η επίσημη πρόταση είναι πιθανό να γίνει έως τις αρχές Φεβρουαρίου.
Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Les Echos, ο Ουντεά αναφέρει ότι «οι τράπεζες έκαναν μια εξαιρετική προσπάθεια» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ενώ αποκάλυψε ότι «οι τελικές απώλειες μπορεί να υπερβούν το αρχικά συμφωνημένο 50%».
Ο Ουντεά, σχολιάζοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Γαλλίας από τους οίκους αξιολόγησης, σημείωσε, ότι η κρίση χρέους έχει επεκταθεί πέρα από την περιφέρεια της ευρωζώνης, χωρίς να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Μία υποβάθμιση της Γαλλίας από τους οίκους αξιολόγησης είναι πιθανή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Spiegel: Με αποτυχία κινδυνεύει να στεφθεί το PSI
Κορυφώνεται η συζήτηση στη Γερμανία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με το περιοδικό Spiegel να σημειώνει σήμερα ότι το «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας κινδυνεύει να αποτύχει.
Το ρεπορτάζ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο χρόνος για συμφωνία τελειώνει», δήλωσε ο Τσαρλς Νταλάρα, πρόεδρος του IIF μετά τη συνάντησή του με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι βασικά προβλήματα με τους πιστωτές δεν έχουν επιλυθεί ακόμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος νέων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αν δεν συμμετάσχουν στο απαραίτητο «κούρεμα» του χρέους όλοι οι επενδυτές. «Αυτό μπορεί να συμβεί, αν δεν συμμετάσχουν σε ποσοστό 100% οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων στην απομείωση του χρέους», δήλωσε σε ελληνικό ραδιοσταθμό. «Και τότε θα απαιτηθεί επιπλέον στήριξη από τους εταίρους της Ευρωζώνης».
Ο πρόεδρος των γερμανικών ταμιευτηρίων (Sparkassen) Χάινριχ Χάαζις απαίτησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο: Δεν μπορεί να φανταστεί – είπε – ότι μπορούν να γίνουν οικειοθελώς δεκτά αιτήματα για μεγαλύτερο «κούρεμα». «Η όλη διαδικασία, από τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου 2011, έχει τραβήξει πολύ χρονικά», τόνισε.
Handelsblatt: Θησαυρός ή άνθρακες τα ελληνικά ομόλογα;
Ο τζόγος με τα ελληνικά ομόλογα γίνεται όλο και πιο απροσχημάτιστος, διαπιστώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα
Μπορεί το παιχνίδι να έχει υψηλό ρίσκο, αλλά έχει και απίστευτα υψηλές αποδόσεις. Εάν κάποιος μπορούσε να αγοράσει χθες ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με λήξη στις 20 Μαρτίου του 2012 στην τρέχουσα αξία τους, που είναι στο 44% της ονομαστικής, θα είχε ετησιοποιημένη απόδοση 670%. Η επισήμανση περιέχεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Handelsblatt».
Θεωρητικά, αναφέρει το ρεπορτάζ, όποιος έχει τη δυνατότητα να κάνει τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα με κοντινή ημερομηνία λήξης, έχει εξαιρετικά υψηλά αποδόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πληρώσει στο 100%.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι θα ήταν αποδοτικό για τους κατόχους τίτλων μικρής ωρίμανσης να τους κρατήσουν, καθώς οι μικροί ιδιώτες επενδυτές δεν λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Για όσους όμως έχουν τίτλους μεσαίας και μεγαλύτερης διάρκειας, συνιστάται να λάβουν μέρος στην σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί.
Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το ποσοστό του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια μικρών ομολογιούχων, εκτιμάται όμως από την αγορά, ότι αντιστοιχεί σε περίπου 2% του συνολικού.
Μέχρι τώρα οι μικροί ομολογιούχοι όλων των κατηγοριών δεν υποχρεούνται να λάβουν μέρος στο «κούρεμα» αλλά λέγεται ότι υπάρχουν σχετικές σκέψεις. Η έκδοση σχετικής αναγκαστικής πράξης είναι δυνατή, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ομολόγων διέπονται από το ελληνικό δίκαιο.
Η αναγκαστική συμμετοχή όμως θα είχε πολλές δυσάρεστες συνέπειες και δεν θα γινόταν αποδεκτή ούτε από τους Ευρωπαίους, λόγω των φόβων ότι ανάλογες πρακτικές θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες αλλά και επειδή η ΕΚΤ θα έπρεπε να διαγράψει τις δικές της απαιτήσεις, ύψους περίπου 54 δισ. ευρώ.
Σε αυτές τις υποθέσεις εστιάζουν και οι αρεσκόμενοι στην κερδοσκοπία, καθώς οι αποδόσεις μπορούν να είναι πολύ μεγάλες, ενώ οι πιθανές ζημιές, που μπορούν να φθάσουν μέχρι την ολική απώλεια, εξαρτώνται από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το PSI και την πτώχευση της Ελλάδας.
www.bankingnews.gr
Σύμφωνα με το IIF η Ελλάδα δεν έχει δώσει κάποια εποικοδομητική ακόμη απάντηση στους πιστωτές της, ενώ παράλληλα εκφράζει την αισιοδοξία ότι η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις σε κάποια φάση, χωρίς ωστόσο να γίνεται λόγος για συγκεκριμένη ημερομηνία.
Στο άκουσμα της είδησης ότι διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις για το PSI, παρενέβη και το ΔΝΤ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι προσβλέπει στην άμεση επανέναρξη των διαπταγματεύσεων για το PSI, αλλά και σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του IIF
Οι κύριοι Charles Dallara και Jean Lemierre συνέχισαν σήμερα τις συζητήσεις τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, για ένα εθελοντικό PSI στη βάση της συμφωνίας των Ευρωπαίων πολιτικών αρχηγών της 26ης και 27ης Οκτωβρίου. Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η διαπραγμάτευση επί της πρότασης που κατέθεσε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών, η οποία περιλαμβάνει 50% κούρεμα στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές και διαγραφή χρέους έως το ύψος των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν κατέστη δυνατό να τύχει θετικής ανταπόκρισης από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των αντισυμβαλλόμενων μερών διακόπησαν ώστε να επανεξεταστεί η εθελοντική προσέγγιση στην δρομολογούμενη συμφωνία. Ελπίζουμε πάντως πως η Ελλάδα με τη βοήθεια της Ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επανέλθει στις συζητήσεις με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να καταλήξει σε μια επωφελή για όλες τις πλευρές συμφωνία, σε εθελοντική βάση και στα πλαίσια των συμφωνηθέντων στις 26/27 Οκτωβρίου. Κάτι που θα είναι σε όφελος τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, άλλες διαρροές κάνουν λόγο για μετριασμό της αισιοδοξίας με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Mετά και τη νέα συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμου, του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και του γενικού διευθυντή του IIF, C. Dallara, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι βασικές πτυχές και λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν την ερχόμενη Τετάρτη, διεμήνυαν νωρίτερα άλλες κυβερνητικές πηγές, ενώ μείζον ζήτημα είναι κατά πόσο ή όχι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή νόμου για τις ρήτρες συλλογικής δράσης.
Η Ελλάδα δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το αν θα καταθέσει νομοθετική διάταξη, με την οποία θα υποχρεώνει τους δανειστές της χώρας να συμμετάσχουν στο PSI, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, απαντώντας στις φήμες ότι η διαδικασία επισπεύδεται ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.
Η γαλλική τράπεζα, Societe Generale, βλέπει επίσης συμφωνία εντός των επόμενων ημερών, ενώ το περιοδικό Spiegel – με σημαντικές πηγές πρόσβασης στην γερμανική κυβέρνηση – δεν αποκλείει ακόμη και κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.
Οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους συνεχίζονται, περιορίστηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης St. Seibert.
Σε νέα παρέμβασή της η Κομισιόν επισημαίνει ότι η όποια συμφωνία προκύψει από τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης - 27ης Οκτωβρίου.
Συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες βλέπει η Societe Generale
Η συμφωνία για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο haircut κατά 50% του ελληνικού χρέους, έχει πολλές πιθανότητες να επιτευχθεί τις αμέσως επόμενες μέρες, εκτιμά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Societe Generale, Φρεντερίκ Ουντεά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που διαρρέονται και από άλλες πηγές, έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας ενδέχεται να κλείσει η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI, ενώ η επίσημη πρόταση είναι πιθανό να γίνει έως τις αρχές Φεβρουαρίου.
Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Les Echos, ο Ουντεά αναφέρει ότι «οι τράπεζες έκαναν μια εξαιρετική προσπάθεια» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ενώ αποκάλυψε ότι «οι τελικές απώλειες μπορεί να υπερβούν το αρχικά συμφωνημένο 50%».
Ο Ουντεά, σχολιάζοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Γαλλίας από τους οίκους αξιολόγησης, σημείωσε, ότι η κρίση χρέους έχει επεκταθεί πέρα από την περιφέρεια της ευρωζώνης, χωρίς να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Μία υποβάθμιση της Γαλλίας από τους οίκους αξιολόγησης είναι πιθανή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Spiegel: Με αποτυχία κινδυνεύει να στεφθεί το PSI
Κορυφώνεται η συζήτηση στη Γερμανία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με το περιοδικό Spiegel να σημειώνει σήμερα ότι το «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας κινδυνεύει να αποτύχει.
Το ρεπορτάζ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο χρόνος για συμφωνία τελειώνει», δήλωσε ο Τσαρλς Νταλάρα, πρόεδρος του IIF μετά τη συνάντησή του με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι βασικά προβλήματα με τους πιστωτές δεν έχουν επιλυθεί ακόμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος νέων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αν δεν συμμετάσχουν στο απαραίτητο «κούρεμα» του χρέους όλοι οι επενδυτές. «Αυτό μπορεί να συμβεί, αν δεν συμμετάσχουν σε ποσοστό 100% οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων στην απομείωση του χρέους», δήλωσε σε ελληνικό ραδιοσταθμό. «Και τότε θα απαιτηθεί επιπλέον στήριξη από τους εταίρους της Ευρωζώνης».
Ο πρόεδρος των γερμανικών ταμιευτηρίων (Sparkassen) Χάινριχ Χάαζις απαίτησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο: Δεν μπορεί να φανταστεί – είπε – ότι μπορούν να γίνουν οικειοθελώς δεκτά αιτήματα για μεγαλύτερο «κούρεμα». «Η όλη διαδικασία, από τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου 2011, έχει τραβήξει πολύ χρονικά», τόνισε.
Handelsblatt: Θησαυρός ή άνθρακες τα ελληνικά ομόλογα;
Ο τζόγος με τα ελληνικά ομόλογα γίνεται όλο και πιο απροσχημάτιστος, διαπιστώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα
Μπορεί το παιχνίδι να έχει υψηλό ρίσκο, αλλά έχει και απίστευτα υψηλές αποδόσεις. Εάν κάποιος μπορούσε να αγοράσει χθες ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με λήξη στις 20 Μαρτίου του 2012 στην τρέχουσα αξία τους, που είναι στο 44% της ονομαστικής, θα είχε ετησιοποιημένη απόδοση 670%. Η επισήμανση περιέχεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Handelsblatt».
Θεωρητικά, αναφέρει το ρεπορτάζ, όποιος έχει τη δυνατότητα να κάνει τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα με κοντινή ημερομηνία λήξης, έχει εξαιρετικά υψηλά αποδόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πληρώσει στο 100%.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι θα ήταν αποδοτικό για τους κατόχους τίτλων μικρής ωρίμανσης να τους κρατήσουν, καθώς οι μικροί ιδιώτες επενδυτές δεν λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Για όσους όμως έχουν τίτλους μεσαίας και μεγαλύτερης διάρκειας, συνιστάται να λάβουν μέρος στην σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί.
Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το ποσοστό του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια μικρών ομολογιούχων, εκτιμάται όμως από την αγορά, ότι αντιστοιχεί σε περίπου 2% του συνολικού.
Μέχρι τώρα οι μικροί ομολογιούχοι όλων των κατηγοριών δεν υποχρεούνται να λάβουν μέρος στο «κούρεμα» αλλά λέγεται ότι υπάρχουν σχετικές σκέψεις. Η έκδοση σχετικής αναγκαστικής πράξης είναι δυνατή, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ομολόγων διέπονται από το ελληνικό δίκαιο.
Η αναγκαστική συμμετοχή όμως θα είχε πολλές δυσάρεστες συνέπειες και δεν θα γινόταν αποδεκτή ούτε από τους Ευρωπαίους, λόγω των φόβων ότι ανάλογες πρακτικές θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες αλλά και επειδή η ΕΚΤ θα έπρεπε να διαγράψει τις δικές της απαιτήσεις, ύψους περίπου 54 δισ. ευρώ.
Σε αυτές τις υποθέσεις εστιάζουν και οι αρεσκόμενοι στην κερδοσκοπία, καθώς οι αποδόσεις μπορούν να είναι πολύ μεγάλες, ενώ οι πιθανές ζημιές, που μπορούν να φθάσουν μέχρι την ολική απώλεια, εξαρτώνται από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το PSI και την πτώχευση της Ελλάδας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια