Διπλή άσχημη εξέλιξη για Τουρκία - Διάβημα Ιράκ: "Φύγετε από την χώρα - Διακόψτε την επιχείρηση" - Μονόδρομος μεγάλης κλίμακας εισβολή στο Σιντζάρ!

 


Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Νέα “σφαλιάρα” σε Τουρκία αυτή τη φορά από το Ιράκ. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ παρέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη ζητώντας η Άγκυρα να διακόψει τις επιχειρήσεις “Claw Lightning” και “Claw-Thunderbolt” στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Η Τουρκία θα αρχίσει σταδιακά να “ξηλώνεται” από Λιβύη και Ιράκ.

Οι εξελίξεις στο Ιράκ θα την εμπλέξουν περισσότερο και πιο βαθιά στο Ιρακινό έδαφος καθώς επιβεβαιώνεται πως ενώθηκαν οι κουρδικές και φιλοιρανικές διιτικές πολιτοφυλακές στο Σιντζάρ.

“Διακόψτε την τουρκική επιχείρηση”

To ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη όπου του παρέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας για την “παράνομη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας στο Duhok”.

Παράλληλα τονίστηκε σε έντονο ύφος στον Τούρκο πρέσβη πως “υπάρχουν συνεχιζόμενες παραβιάσεις της ιρακινής κυριαρχίας από την τουρκική επιχείρηση στην περιοχή του Κουρδιστάν”

Ο ιρακινός ΥΠΕΞ, Νίζαρ Αλ-Χαράλα, εξέφρασε την «έντονη δυσαρέσκειά του και την καταδίκη του» για την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ σε τουρκική στρατιωτική βάση στο Κυβερνείο του Ντουκόκ το Σάββατο «χωρίς συντονισμό ή προηγούμενη έγκριση» από το Ιράκ, αποκαλώντας την παρουσία του εκεί «παράνομη».

Επιπλέον καταδίκασε τα τουρκικά σχέδια για την δημιουργία νέας στρατιωτικής βάσης στο Duhok η οποία, αν γίνει, θα προστεθεί στις 12 που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

«Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της ιρακινής κυριαρχίας και το απαραβίαστο του ιρακινού εδάφους και του εναέριου χώρου από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και επιχειρήσεις.

H συνέχιση μιας τέτοιας προσέγγισης δεν συνάδει με τις φιλικές σχέσεις, την καλή γειτονία και τους σχετικούς διεθνείς νόμους και κανόνες», ανέφερε το ΥΠΕΞ του Ιράκ. 

Να παρέμβει η Αραβική Λίγκα”

Ταυτόχρονα, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στον Αραβικό κόσμο. Διανοούμενοι και προσωπικότητες καλούν για άμεση παρέμβαση της Αραβικής Λίγκας εναντίον της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης.

21 Άραβες πολιτικοί, δημοσιογράφοι, και διανοούμενοι από Αίγυπτο, Λιβύη, Λίβανο, Υεμένη, Παλαιστίνη και Ιράκ ζητούν με ανακοίνωση τους την άμεση παρέμβαση της Αραβικής Λίγκας. Συγκεκριμένα, ζητούν έκτακτη σύσκεψη της Αραβικής Λίγκας με κεντρικό θέμα συζήτησης τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ.

Επιπλέον ζητούν άμεση επέμβαση και από τα Ηνωμένα Έθνη.

Τονίζουν δε πως “υφίσταται εισβολή και επίθεση εναντίον του Ιράκ από την Τουρκία”.

Διαβάστε επίσης

Η αρχή του τέλους της Τουρκίας – Ένα νέο κράτος γεννιέται: Οι ΗΠΑ ενώνουν Σιίτες Άραβες και Κούρδους σε Β. Ιράκ – Β. Συρία!

Σιντζάρ: Οι μαχητές του PKK ενσωματώνονται στην δύναμη Hashd al-Shaabi

Επιβεβαιώνεται το προ μηνών δημοσίευμα του WarNews247: Οι δυνάμεις του PKK ενσωματώνονται με τις  σιιτικές πολιτοφυλακές Hashd al-Shaabi ώστε να παραμείνουν στο Σιντζάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1.500 μαχητές της δύναμης YBS, μονάδας του PKK, έχουν ενσωματωθεί με τις σιιτικές δυνάμεις Hashd al-Shaabi.

Μονόδρομος η τουρκική χερσαία εισβολή

Οι δυνάμεις ενσωματώθηκαν στο 80ο Σύνταγμα στο Σιντζάρ.

“Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την συμφωνία Ερμπίλ-Βαγδάτης για την αποχώρηση των δυνάμεων από την περιοχή. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω στο Σιντζάρ” ανέφερε ο Sheikh Shamo, σύμβουλος του Κουρδιστάν.

H εξέλιξη αυτή θα “τραβήξει” βαθιά την Άγκυρα στο Ιράκ… Ισως γι αυτό νωρίτερα ο Τούρκος Συνταγματάρχης μίλησε για εισβολή πριν την έλευση του χειμώνα.

Η επέμβαση στο Σιντζάρ είναι πλέον μονόδρομος για την Τουρκία καθώς οι Κούρδοι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!