O Charles Hoskinson, το «πράσινο» Cardano, το ράλι και …η ανακάλυψη της Αφρικής

 

            

                           Charles Hoskinson, ιδρυτής Cardano


  Της Μαρίναs Πρωτονοταρίου

Από τις 30 Απριλίου ξεκίνησε το τελευταίο ράλι στην τιμή του Cardano (ADA) το οποίο από τα 1,3 δολάρια, ανέβηκε σταδιακά μέσα σε ένα μήνα περίπου στα 2,2 δολάρια. Η άνοδος του ήρθε μετά την ανακοίνωση του ιδρυτή του  Charles Hoskinson, ότι διαπραγματεύεται συμφωνίες  με αφρικανικά κράτη  για τη δημιουργία ψηφιακών ταυτοτήτων στο blockchain συνδεδεμένες με πορτοφόλια και συστήματα πληρωμών.

ο κρυπτονόμισμα ADA ξεκίνησε στην αρχή του έτους, από τα 0,18 δολάρια,  το  Φεβρουάριο στα 1,50 δολάρια για να επιστρέψει στο  1 δολάριο και σήμερα στα 2,2 δολάρια είναι το τέταρτο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα. Οι συμφωνίες στην Αφρική, η διαλειτουργικότητά του, η δυνατότητα για smart contracts, το proof of stake system που το κάνει να μην επιβαρύνει το περιβάλλον όπως το bitcoin (που καταναλώνει ενέργεια για να παραχθεί), η υψηλή τεχνολογία του και οι διαδικασίες του εξασφαλίζουν τη συνεχή βελτίωσή του, το καταστούν ένα κρυπτονόμισμα τρίτης γενιάς που τραβάει την προσοχή των επενδυτών.

H «απάτητη» ψηφιακά Αφρική, αποτελεί το απόλυτο El Dorado για ένα κρυπτονόμισμα όπως το ADA που θέλει να αυξήσει- όπως όλα- εξάλλου τη δημοφιλία του και τη ζήτησή του, και το project της ταυτοποίησης είναι τόσο αναγκαίο ειδικά στην Αφρική που κάνει τέτοιες συμφωνίες όχι μόνο αμοιβαία επικερδείς, αλλά και Game Changer τόσο για την Αφρική, όσο και για το κρυπτονόμισμα.

Η προσπάθεια αυτή  μπορεί να δημιουργήσει μια «νέα αγορά αξίας άνω των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων» σημειώνει ο ιδρυτής του Cardano, Charles Hoskinson ( συνιδρυτής του Ethereum) που πιστεύει ότι η Αφρική έχει πολλές ευκαιρίες που χάνονται λόγω «κακών συστημάτων της». Όμως η νέα τεχνολογία του blockchain μπορεί να παρέχει τις απαραίτητες λύσεις και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες.

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, οι πολίτες των χωρών της Αφρικής,  για πρώτη φορά στη ζωή τους, θα έχουν μια ψηφιακή ταυτότητα που μπορεί επίσης να συνδεθεί με πορτοφόλια, που μπορούν επίσης να συνδεθούν με συστήματα πληρωμών, που μπορούν επίσης να συνδεθούν με ακίνητα, που μπορούν να απολαύσουν πλούσια μεταδεδομένα και άλλα που είναι εφικτά στη Δύση.

Οι συμφωνίες σε Αιθιοπία και Τανζανία

Λίγες μέρες μετά τις πρώτες δηλώσεις του Hoskinson για τα σχέδια για την Αφρική, ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Αιθιοπία και την Τανζανία, ενώ αναμένονται και νέες συμφωνίες με άλλες χώρες τους επόμενους μήνες.

Στις 30 Απριλίου η ΙΟΗΚ  η εταιρεία πίσω από το Cardano ( ADA) ανακοίνωσε ότι συνεργάστηκε με την κυβέρνηση της Αιθιοπίας για να δημιουργήσει ένα σύστημα βασισμένο σε blockchain για την παρακολούθηση των επιδόσεων των μαθητών στα τοπικά σχολεία.Η IOHK απέκτησε γραφεία  στην Αντίς Αμπέμπα, και ξεκινά τις εργασίες για το μεγάλης κλίμακας έργο blockchain ID, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2022 . Προς το παρόν, το βασικό προϊόν ταυτότητας, που ονομάζεται PRISM, είναι έτοιμο και άλλες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης τάξεων, θα έρθουν αργότερα.

Ο Υπουργός Παιδείας της Αιθιοπίας, Getahun Mekuria, μίλησε για τη συνεργασία, λέγοντας ότι «η πρωτοβουλία είναι να φέρει τεχνολογία για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης» στην Αιθιοπία και μίλησε «για ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα» για αυτόν. Με τη συμφωνία αυτή, 5 εκατομμύρια μαθητές θα λάβουν ταυτότητες βασισμένες σε Cardano blockchain, που θα καταγράφουν την ακαδημαϊκή επίδοση κάθε μαθητή. Επίσης, 750.000 εκπαιδευτικοί θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα.  Έτσι θα λυθεί το ζήτημα των πλαστών πτυχίων το οποίο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στην Αιθιοπία με αποτέλεσμα οι τίτλοι σπουδών της χώρας να μη θεωρούνται αξιόπιστοι στη Δύση και να μην μπορούν οι απόφοιτοι της χώρας να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διεθνή Πανεπιστήμια.

Η επόμενη φάση θα επικεντρωθεί στην «επέκταση εθνικών προγραμμάτων ταυτότητας» που θα επέτρεπε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να καταγράφουν συναλλαγές όπου οι τοπικές τράπεζες και τα ιδρύματα μικροδανεισμού μπορούν να επαληθεύσουν τους πολίτες και να παρέχουν υπηρεσίες.

Μετά τη συμφωνία της Αιθιοπίας, η IOHK υπέγραψε τη δεύτερη συμφωνία συνεργασίας στην Αφρική, αυτή τη φορά με την World Mobile, το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που βασίστηκε σε blockchain, με στόχο την κατασκευή επεκτάσιμης υποδομής στην Τανζανία. Το έργο επικεντρώνεται στην παροχή κινητής πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Είναι λοιπόν το Cardano, το νέο αστέρι των cryptos;

Αν η τεχνολογία εξασφαλίζει τη μεγάλη υπεραξία των κρυπτονομισμάτων δημιουργεί ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο ρίσκο γι αυτά, αφού οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα δημιουργείται και είναι πιο προηγμένης τεχνολογίας, μπορεί να ανταγωνιστεί τα προηγούμενα. Και οι νέοι αστέρες όπως το ADA (CARDANO) τραβούν τα βλέμματα και έρχονται και υπόσχονται νέες  μεγαλύτερες αποδόσεις. Όσο για τα ρίσκα είναι πάντα εκεί: Κίνδυνος για απότομες διακυμάνσεις αλλά και κίνδυνος κάποιας αποτυχίας στα πλάνα που θα κάνει να μοιάζει η σημερινή άνοδος με… Ponzi scheme. Εξάλλου, o κίνδυνος είναι διάχυτος στον κόσμο  των κρυπτονομισμάτων, που είναι υψηλής τεχνολογίας και δύσκολο να κατανοηθεί και να αξιολογηθεί ουσιαστικά από τον απλό επενδυτή.

Το Cardano  που χρησιμοποιεί ονόματα επιστημόνων και ποιητών για να σηματοδοτήσει τις φάσεις εξέλιξής του ( Byron, Shelley, Gaugen, Voltaire) ξεχωρίζει από τα άλλα κρυπτονομίσματα γιατί ακολουθεί την επιστημονική μέθοδο. Τα άλλα κρυπτονομίσατα ξεκινούν με τη δημοσιοποίηση ενός white paper το οποίο καταγράφει τις ιδέες και βασικές αρχές του project, ανεβαίνει στη σελίδα του Project και οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτά προχωρούν στην υλοποίησή τους, χωρίς να έχουν σκεφτεί διεξοδικά τα αρχιτεκτονικά θεμέλια που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν.

Αντίθετα στο Cardano, η επιστημονική μέθοδος προβλέπει πολύμηνη έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας στέλνονται σε επιστημονικό συνέδριο. Το συνέδριο έχει μια κριτική επιτροπή  οποία αναλαμβάνει να κρίνει τα Papers που έχουν αποσταλεί και η υλοποίηση του Project γίνεται μόνο όταν το αντίστοιχο κομμάτι της έρευνας έχει ολοκληρωθεί και είναι αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα.

Αυτή η διαφορά είναι μόνο μάρκετινγκ, ή αποτελεί απόδειξη για την ποιότητα και την αξιοπιστία του; Και τα δύο.

Η συνεχής έρευνα και οι διαδικασίες για τη συνεχή βελτίωση που έχει εισαγάγει, η διαλειτουργικότητα, η βιωσιμότητα, η δυνατότητα για smart contracts, τα σχέδια να συμπεριλάβει γνωστές γλώσσες προγραμματισμού για την ανάπτυξή του, το κάνουν να διαφέρει…

Η διαλειτουργικότητα 

Ο κώδικας του  Cardano  μεταφέρει νομίσματα με ασφάλεια, ενώ του Ethereum αυτή η διαδικασία απαιτεί την χρήση smart contract. Μπορεί να μετατρέπει οποιοδήποτε token που είναι βασισμένο στο Ethereum, σε Cardano native token, αλλά και αντίστροφα.

Το Cardano ανέπτυξε πρόσφατα την εφαρμογή ERC-20 token converter η οποία μετατρέπει με απλό τρόπο ένα ERC 20 token σε ένα Cardano native token, μεταφέροντας έτσι την αξία των ERC 20 token από το ETH network στο Cardano. Τα περισσότερα DEFI tokens είναι  ERC 20 tokens. Μια εφαρμογή μπορεί να τρέχει ταυτόχρονα και στα δύο κρυπτονομίσματα και να μεταφέρει αξία από το ένα στο άλλο.

Επίσης δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας με το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα μέσα από την προαιρετική παροχή μεταδεδομένων  κάθε συναλλαγής (από ποιον, ποιον, για ποιο λόγο).

Βιωσιμότητα: Το Cardano προβλέπει ότι ένα μικρό μέρος από κάθε συναλλαγή θα πηγαίνει σε μια ειδική ADA διεύθυνση που λειτουργεί ως το θησαυροφυλάκιο του Cardano project. Όποιος θέλει να κάνει μια πρόταση βελτίωσης στο Cardano καταθέτει την πρότασή του με το ποσό σε ADA που αυτή απαιτεί. Όλοι οι κάτοχοι ADA έχουν δικαίωμα ψήφου για την αποδοχή αυτής της πρότασης. Αν η πρόταση ψηφιστεί το ποσό πηγαίνει από το θησαυροφυλάκιο στη διεύθυνση του εισηγητή της πρότασης. Δεν υπάρχει πεφωτισμένη ομάδα που αποφασίζει για τις κρίσιμες αποφάσεις. Όλοι οι κάτοχοι ADA ψηφίζουν αναλογικά με το πλήθος των νομισμάτων που κατέχουν.

Με τη διαδικασία αυτή εξασφαλίζεται ότι θα υπάρχουν πάντα κεφάλαια για τη βελτίωση του Cardano. Είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα που έχει εξασφαλίσει αυτή τη διαδικασία για τη συνεχή βελτίωσή του.

Πρόσφατα μοιράστηκαν ADA αξίας 250.000 δολάρια, στο project Catalyst για νέες ιδέες που ψηφίστηκαν για τη βελτίωσή του. Ο δεύτερος γύρος του Catalyst θα μοιράσει ADA αξίας 500.000 δολάρια για ιδέες που στοχεύουν στη βελτίωσή του.

Η πρόσβαση προγραμματιστών για την ανάπτυξη των smart contracts

Το Cardano  ξεκίνησε με δύο γλώσσες προγραμματισμού για την ανάπτυξη smart contracts, την Plutus που απευθύνεται σε προγραμματιστές και την Marlow που απευθύνεται σε οικονομολόγους. Ωστόσο με στόχο να  στηρίξει την ανάπτυξη των smart contracts, η εταιρεία του Candano έχει ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει πολλές ακόμη γλώσσες προγραμματισμού με στόχο να ανοίξει την πρόσβαση σε πολυπληθείς ομάδες προγραμματιστών. Έτσι  σύντομα μετά την Solidarity τη γλώσσα προγραμματισμού του Ether, θα υποστηρίζει πιο δημοφιλείς γλώσσες όπως η JVM (Jaca Scala, Kotlin, Closure), .net γλώσσες, javascript, swift.

Είναι «πράσινο» κρυπτονόμισμα

Η εξασφάλιση της αυθεντικότητας των Cardano βασίζεται στο proof of stake (PoS), που εμποδίζει τους κατόχους τους να χρησιμοποιούν τα κέρματά τους δύο φορές ή περισσότερο σε οποιαδήποτε blockchain συναλλαγών. Το Proof of Stake ή απόδειξη συμμετοχής είναι ένας εναλλακτικός αλγόριθμος, ο οποίος χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο. Με το Proof of Stake, εξόρυξη μπορεί να κάνει μόνο αυτός που έχει ήδη νομίσματα. Και η ανταμοιβή είναι ανάλογη με τον αριθμό νομισμάτων του καθενός, όχι ανάλογη με την εργασία εξόρυξης. Έτσι ουσιαστικά ανταμείβεται η επένδυση και όχι το έργο.

Το proof of stake σε αντίθεση με το proof of work (PoW) (την εξόρυξη στην οποία βασίζεται το baitcoin)  δεν απαιτεί μεγάλη χρήση ηλεκτρισμού για να εξορύξει και να επιλύσει εξισώσεις για να επικυρώσει  το κρυπτονόμισμα για ανταμοιβές κρυπτογράφησης.

Όλα τα νέα μεγάλα κρυπτο-projects έρχονται με κρυπτονομίσματα proof of stake με εξαίρεση το Bitcoin. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα του PoS έναντι του PoW είναι δύο. Ασφάλεια και ενέργεια. Προκειμένου κάποιος να πραγματοποιήσει “επίθεση 51%” σε PoS, θα πρέπει να αγοράσει το 51% των συνολικών διαθέσιμων νομισμάτων. Και φυσικά δεν σπαταλιέται ενέργεια για εξόρυξη, και δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Ποιος είναι  Charles Hoskinson 

Ο  Charles Hoskinson ιδρυτής του Cardano, είναι ο άνθρωπος που βοήθησε τον Dan Larimer να αναπτύξει ένα επιχειρηματικό σχέδιο και χρηματοδότηση για το Bitshares. Ήταν το πρώτο blockchain που χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο Delegated Proof-of-Stake (DPoS) που εφευρέθηκε από τον Larimer και αργότερα έγινε το θεμέλιο και μια τροποποιημένη έκδοση του πρωτοκόλλου Ouroboros στο Cardano.  Οι δρόμοι τους χώρισαν μετά τη Διάσκεψη Bitcoin της Ατλάντα τον Οκτώβριο του 2013  και τότε ο Hoskinson έγινε μέλος της ιδρυτικής ομάδας Ethereum (ένας από τους οκτώ αρχικούς ιδρυτές) με τον Vitalik Buterin στα τέλη του 2013.  Ο Buterin απομάκρυνε τον Hoskinson από το Ethereum το 2014 μετά από διαφωνία σχετικά με το εάν το έργο θα έπρεπε να είναι εμπορικό (άποψη του Hoskinson) ή μη κερδοσκοπικό (άποψη του Buterin).

Μετά ο Hoskinson προσεγγίστηκε από τον πρώην συνάδελφό του Ethereum Jeremy Wood για να δημιουργήσει ένα νέο project που ονομάζεται IOHK (Input Output Hong Kong), μια εταιρεία  έρευνας που κατασκευάζει κρυπτονομίσματα και blockchain που είναι η εταιρεία του Cardano.

Ada Lovelace

 Cardano είναι το όνομα του project, ADA το όνομα του νομίσματοςLovelace το όνομα του της υποδιαίρεσης του ADA (1 ADA= 1.000.000 lovelays).

Tο όνομά του προέρχεται από τον  Gerolano Cardano , έναν από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς της Αναγέννησης που για να βελτιώσει τις επιδόσεις του στον τζόγο θεμελίωσε τον μαθηματικό κλάδο των πιθανοτήτων. To όνομα του νομίσματος και της υποδιαίρεσης, προέρχεται από την Ada Lovelace ήταν η κόρη του Λόρδου Βύρωνα Αγγλίδα μαθηματικός και συγγραφέας, γνωστή κυρίως για το έργο της  στον υπολογιστή γενικής χρήσης του Charles Babbage, την Αναλυτική Μηχανή. Στη δουλειά της οφείλουμε τα πρώτα ψήγματα μοντελοποίησης των υπολογιστών γενικού σκοπού. Ήταν η πρώτη που αναγνώρισε ότι η μηχανή είχε εφαρμογές πέρα από τον καθαρό υπολογισμό και  είχε δημοσιεύσει τον πρώτο αλγόριθμο που προοριζόταν να εκτελεστεί από μια τέτοια μηχανή.

Η δουλειά της ολοκληρώθηκε το 1933 από τον Elon Turing και αυτή είναι η θεωρητική βάση πίσω από την επιστήμη των υπολογιστών.

Το Cardano βασίζεται στην γλώσσα προγραμματισμού Haskell που χρησιμοποιείται σε κρίσιμης σημασίας συστήματα όπου δεν επιτρέπεται το παραμικρό λάθος, όπως αυτά της αεροδιαστημικής. Είναι το πρώτο που απέδειξε πως το πρωτόκολλο Proof of Stake είναι ασφαλές. Και το πρώτο που χρησιμοποίησε ονόματα σύμβολα της ιστορίας της επιστήμης των υπολογιστών για λόγους μάρκετινγκ…

 mononews.gr




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!