Αποκάλυψαν κατά λάθος στοιχεία για τα πυρηνικά όπλα
Για διαρροή απόρρητων στοιχείων και ευαίσθητων πρωτοκόλλων ασφαλείας σχετικών με τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ και τις βάσεις αποθήκευσής τους στην Ευρώπη κάνει λόγο δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, Αμερικανοί στρατιώτες, που είναι υπεύθυνοι για τα πυρηνικά, χρησιμοποίησαν δημόσια ορατές εφαρμογές flashcard (σύστημα εκμάθησης) αποκαλύπτοντας πλήθος ευαίσθητων και απόρρητων στοιχείων για το πυρηνικό οπλοστάσιο.
Παρότι η παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη έχει αναλυθεί εδώ και πολύ καιρό από διάφορα έγγραφα, φωτογραφίες και δηλώσεις αξιωματούχων, οι τοποθεσίες αποθήκευσης των πυρηνικών των ΗΠΑ είναι επίσημα μυστικές, και οι κυβερνήσεις δεν επιβεβαιώνουν ούτε όμως αρνούνται την παρουσία τους. Παρόλα αυτά, η εν λόγω «γκάφα» αποκαλύπτει όχι μόνο τις βάσεις, αλλά κα τα ακριβή σημεία, καθώς και λεπτομέρειες όπως τις θέσεις των καμερών, τη συχνότητα των περιπολιών και τα συνθήματα για την είσοδο στις βάσεις.
Οι εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν είναι δημοφιλή ψηφιακά εργαλεία εκμάθησης και μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπόρεσε να αποκαλύψει στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν από το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετούσε και στις έξι ευρωπαϊκές στρατιωτικές βάσεις που υπάρχουν πυρηνικά.
Εμπειρογνώμονες επεσήμαναν ότι αυτά τα ευρήματα αντιπροσώπευαν σοβαρές παραβιάσεις των πρωτοκόλλων ασφαλείας.
Πώς βρέθηκαν οι διαρροές
Η στρατιωτική ορολογία είναι γεμάτη κωδικούς και συντομογραφίες, κάτι που επίσης ισχύει και για τη φύλαξη των πυρηνικών όπλων. Όμως, τα άρθρα στο διαδίκτυο, τα έγγραφα και οι καταχωρήσεις της Wikipedia περιγράφουν ορισμένους από τους βασικούς όρους.
Μια απλή αναζήτηση με όρους για πυρηνικά όπλα στο Google, μαζί με τα ονόματα των αεροπορικών βάσεων στην Ευρώπη, οδήγησε γρήγορα στις αποκαλύψεις.
Εκτός από τις νέες πληροφορίες σχετικά με τα «κρύα» και «καυτά» (άδεια ή γεμάτα) «θησαυροφυλάκια» στην Ιταλία και τη Γερμανία, αποκαλύφθηκαν στοιχεία και για άλλες βάσεις στην Ευρώπη που φέρεται να φιλοξενούν πυρηνικά όπλα.
Λόγω των πιθανών επιπτώσεων γύρω από τη δημόσια ασφάλεια, υπήρξε επικοινωνία με το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (EUCOM), το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) και το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας (MoD), χωρίς ωστόσο να δοθούν λεπτομέρειες ή άλλες πληροφορίες για τις διαρροές.
https://www.zougla.gr
Σχόλια