Γαλλικό "Βέτο" στο ΝΑΤΟ: Απόσυρση τουρκικών προκλήσεων στην επόμενη σύνοδο κορυφής

 

Το Παρίσι ξεκίνησε επίσημα "πόλεμο" κατά της Τουρκίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν θέτει έμμεσα θέμα Τουρκίας στην συμμαχία, κτυπώντας ξεκάθαρα τον Ερντογάν.

Ο ίδιος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πρέπει να κάνουν μια σαφή, δέσμευση στις αξίες και τους κανόνες της στρατιωτικής συμμαχίας στην σύνοδο κορυφής τον επόμενο μήνα, στοχεύοντας στη συμπεριφορά της Τουρκίας εντός της συμμαχίας.
Ο Μάκρον αναστάτωσε το ΝΑΤΟ λίγο πριν από την τελευταία σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο του 2019, όταν μίλησε για  «εγκεφαλικό θάνατο» της συμμαχίας των 30 εθνών, λόγω έλλειψης ηγεσίας των ΗΠΑ από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, και των μονομερών στρατιωτικών ενεργειών που είχε λάβει η  η Τουρκία στην Συρία χωρίς ενημέρωση των εταίρων της ιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παρίσι την Παρασκευή μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζένς Στόλτενμπεργκ, ο Μακρόν δήλωσε ότι "οι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, πρέπει να συζητήσουν ανοιχτά τη «συνοχή» εντός του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής τους στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες".

«Αυτό σημαίνει να είμαστε ξεκάθαροι μεταξύ μας για τις αξίες, τις αρχές και τους κανόνες που στηρίζουν τη Συμμαχία μας», δήλωσε ο Μακρόν.

«Η αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων δεν είναι απλώς μια λέξη που μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε ανά πάσα στιγμή. Περιλαμβάνει καθήκοντα, ευθύνη ο ένας στον άλλο. Απαιτεί από κάθε σύμμαχο να δεσμεύεται και να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους σαφείς κανόνες συμπεριφοράς », είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Μακρόν τόνισε ότι "είναι σημαντικό για τις χώρες να μην επικεντρώνονται σε «εθνικά συμφέροντα που είναι αντιφατικά με την ασφάλεια άλλων συμμάχων, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια στη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, στον Καύκασο».

Ανέφερε επίσης τη «διαλειτουργικότητα των εξοπλισμών, η οποία είναι απολύτως κρίσιμη στο ΝΑΤΟ». Ο Γάλλος πρόεδρος δεν ανέφερε το όνομα της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία έχει επικριθεί ευρέως για παράνομες έρευνες στην Α. Μεσόγειο.

Πέρυσι, τα τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν μια γαλλική φρεγάτα να εκτελέσει την αποστολή της, η οποία αφορούσε εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, εμποδίζοντας την επιθεώρηση ύποπτου φορτηγού πλοίου.
 
Η αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, την οποία το ΝΑΤΟ έχει ανακοινώσει  ότι θέτει σε κίνδυνο την άμυνά της, η εκδίωξη από το πρόγραμμα F-35 stealth fighter και οι κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν δυναμιτίσει τις σχέσεις της Άγκυρας με την δύση.

Οι σχέσεις και τα συμφέροντα Γαλλίας και Τουρκίας, συγκρούονται άσχημα στην Α.Μεσόγειο, την Μ.Ανατολή και την Β.Αφρική, και εκτιμάται ότι η αντιπαράθεση θα ανέλθει σε νέα πιο επικίνδυνα επίπεδα, κυρίως λόγω Ερντογάν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!