Θέμα Θεολογικής Σχολής Χάλκης έθεσαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία: "Να παρθούν άμεσα μέτρα για την επαναλειτουργία της" - Εισήγηση επιτροπής προς το Κογκρέσο!


Θέμα Θεολογικής Σχολής Χάλκης έθεσαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία: "Να παρθούν άμεσα μέτρα για την επαναλειτουργία της" - Εισήγηση επιτροπής προς

 Θέμα Θεολογικής Σχολής Χάλκης βάζουν οι ΗΠΑ στην ατζέντα των συζητήσεων με την Τουρκία.

Οργή επικρατεί στην Άγκυρα για τα αμερικανικά δημοσιεύματα που τονίζουν πως “Έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε την Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, γνωστή και ως Σχολή Χάλκης”.

Το πλήγμα στην Τουρκία προέρχεται και πάλι από την κυβερνητική Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF). Η ίδια επιτροπή κάλεσε νωρίτερα την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσει επίσημα την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) ως νόμιμη τοπική κυβέρνηση.

“50 χρόνια και ακόμη μετράμε: Το συνεχιζόμενο λουκέτο στην Σχολή της Χάλκης”

“Η Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να είναι ανίκανη να εκπαιδεύσει κληρικούς σε μια χώρα με μια ιστορική αλλά μειωμένη ελληνορθόδοξη κοινότητα. Το συνεχιζόμενο κλείσιμο του της Θεολογικής Σχολής Χάλκης θέτει εμπόδιο στην επιβίωση αυτής της κοινότητας στην Τουρκία.

Η διεθνής κοινότητα – συμπεριλαμβανομένων των προέδρων των ΗΠΑ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη – ενώθηκαν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητώντας από την τουρκική κυβέρνηση να ανοίξει ξανά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Παρόλο που οι Τούρκοι αξιωματούχοι κατά καιρούς φαίνεται να έχουν την τάση να υποστηρίζουν το άνοιγμα της Σχολής, κανένας δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να το πράξει.

Αυτήν την εβδομάδα είμαστε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδόφορο, επικεφαλής της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, για να συζητήσουμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζει σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Τουρκία” αναφέρει η κυβερνητική Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF).

Η επιτροπή προχωρά σε εισήγηση -λήψης μέτρων για το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

Τί μέτρα πρέπει να παρθούν εναντίον της Τουρκίας

  1. Η Τουρκία πρέπει να συμπεριληφθεί στην Ειδική Λίστα Παρακολούθησης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για συμμετοχή ή ανεκτικότητα σε σοβαρές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας σύμφωνα με τον Διεθνή Νόμο Θρησκευτικής Ελευθερίας (IRFA).
  2. Να τεθεί το θέμα σε όλες τις συναντήσεις με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης και να ασκηθούν πιέσεις στα υψηλότερα επίπεδα για το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης και για την πλήρη συμμόρφωση με τις Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με την ελευθερία θρησκείας ή πεποιθήσεων.
  3. Να δοθεί εντολή στην πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Άγκυρα και στα Προξενεία στην Κωνσταντινούπολη και τα Άδανα να παρακολουθούν τις προσπάθειες των θρησκευτικών κοινοτήτων να ανοίξουν, να ανακτήσουν, να ανακαινίσουν και να προστατεύσουν μέρη
    λατρείας και άλλους θρησκευτικούς χώρους πνευματικής, πολιτιστικής ή ιστορικής σημασίας. Να συνεργαστούμε με την τουρκική κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί η προστασία αυτών των θρησκευτικών χώρων.
  4. Να απαιτηθεί μια διεξοδική αναθεώρηση σχετικά με τη συμπερίληψη αντικειμένων που αποτελούν τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτικών κοινοτήτων – που προηγουμένως ή επί του παρόντος υπάρχουν στην επικράτεια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Να υπάρξει καθορισμένος κατάλογος υλικών που υπόκεινται σε περιορισμούς εισαγωγής βάσει διμερούς πολιτιστικής συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας και να υποσττηριχτούν οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές που τονίζουν τις ιστορίες και τις συνεισφορές αυτών των κοινοτήτων.
  5. Το Κογκρέσο των Η.Π.Α. πρέπει: Να συμπεριλάβει την εξέταση της μεταχείρισης των θρησκευτικών μειονοτήτων από την Τουρκία και των ευρύτερων θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συνεχιζόμενη αξιολόγησή για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, για παράδειγμα μέσω του S. Res 755 ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τις κυβερνητικές πρακτικές ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας σύμφωνα με το άρθρο 502Β (γ) της Συνθήκης παροχής Ξένης Βοήθειας του 1961. (Foreign Assistance Act of 1961).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»