“Να πας στο Κουρδιστάν” απαντούν οι Πομάκοι στον Τσαβούσογλου

 

"Να πας στο Κουρδιστάν" απαντούν οι Πομάκοι στον Τσαβούσογλου, slpress

«Persona non grata» κήρυξαν τον Τσαβούσογλου οι Πομάκοι της Θράκης, οι οποίοι συνεχίζουν τις αντιδράσεις τους για την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού στην περιοχή και για το κλίμα που συντηρείται σχετικά με την ύπαρξη τουρκικής μειονότητας. Εικάζεται μάλιστα ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι ο λόγος που τελικά ο Τσαβούσογλου δεν θα επισκεφτεί τα Πομακοχώρια.

«Είμαστε Ελληνες Πομάκοι. Δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι τοπικοί σύλλογοι, ενόψει της αυριανής επίσκεψης (Κυριακή) του Τούρκου υπουργού. Οι Πομάκοι αντιδρούν κυρίως στην εμμονή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας να αποκαλεί την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «τουρκική».

Κόλαφος για τον Τσαβούσογλου

Σε μια ανάρτησή κόλαφο για τον Τσαβούσογλου, ο εν λόγω Σύλλογος, επισημαίνει ότι «όταν εμείς (οι Έλληνες Πομάκοι) πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη, τουρκικά δεν ξέραμε. Τώρα δεν ξέρουμε τη μητρική μας γλώσσα». Προχωρά μάλιστα σε σοβαρότατες κατηγορίες, υπογραμμίζοντας ότι «τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας».

Με την ανακοίνωση αυτή, οι Πομάκοι της Ξάνθης καταρρίπτουν τα έωλα τουρκικά επιχειρήματα περί «τουρκικής» μειονότητας στην περιοχή. Κυρίως όμως, καθιστούν σαφές ότι η “καταπίεση”, την οποία ανακαλύπτει η Τουρκία για να προωθήσει τις επιδιώξεις της, προέρχεται από την ίδια την Άγκυρα και έχει χαρακτηριστικά πολιτισμικής και φυλετικής αλλοίωσης.

«Σε όποιο από τα Πομακοχώρια και αν πάτε, γιατί Πομακοχώρια λέγονται, κύριε Τσαβούσογλου, δεν θα αλλάξει κάτι. Θα  εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι», τονίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης. Δίνει έτσι, μια σαφή και ευθεία απάντηση στις παράλογες και ανυπόστατες τουρκικές αιτιάσεις και προσωπικά στον ίδιο τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

«Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων, ακόμη και ατομικά πολλές φορές, προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο. Προσπαθούμε να αποδείξουμε  το αυτονόητο το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή!» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Ξεκαθαρίζοντας ότι η μειονότητα της Θράκης είναι μία, οι Πομάκοι επισημαίνουν ότι αυτή έχει καθοριστεί από την Συνθήκη της Λοζάνης ως μουσουλμανική, αφού οι κοινότητες που την απαρτίζουν έχουν μόνον ένα κοινό σημείο, την θρησκεία

Απαιτούν συγγνώμη  

Εστιάζουν μάλιστα στα “περί καταπίεσης της τουρκικής μειονότητας”, (θέμα, που όπως σημειώνουν εγείρεται από τον Τσαβούσογλου και τους συνεργάτες του) και απαντούν στον Τούρκο υπουργό: «Σας διαβεβαιώνουμε πως τουρκική μειονότητα δεν υπάρχει και εν συνεχεία σας εγγυόμαστε πως απολαμβάνουμε, οι μουσουλμάνοι της Θράκης, όλες τις ελευθερίες της πατρίδας μας!».

Ακόμη πιο σκληρή είναι η απάντηση που δίνει στον Τσαβούσογλου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, ο οποίος χαρακτηρίζει «ανεπιθύμητο» τον Τούρκο υπουργό. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να επισκεφτεί τα Πομακοχώρια  είναι για να ζητήσει «βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη για όσα έπραξε το έθνος σας (η Τουρκία) σε βάρος της φυλής μας».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμάμ Αχμέτ, ο οποίοςυπογράφει την ανακοίνωση, συστήνει στον Τσαβούσογλου αντί για τα Πομακοχώρια «να επισκεφτεί τα αιματοβαμμένα χωριά των Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας, να επισκεφτεί τους τάφους των εκατοντάδων χιλιάδων δολοφονημένων πολιτών, αλλά και τους δημοκράτες δημοσιογράφους και πολιτικούς της Τουρκίας, οι οποίοι σαπίζουν στις κρατικές φυλακές σας, τις μανάδες και τους πατεράδες των οποίων σκοτώσατε τα παιδιά και τα εγγόνια καθώς και όλους αυτούς που καταδιώκει μαζικά και με κάθε μέσο το καθεστώς της χώρας σας».

https://slpress.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!