Επεισόδιο στην Τρίπολη - Υπουργός Εξωτερικών Λιβύης σε Τσαβούσογλου: "Φύγετε από την χώρα μας - Πάρτε τον Στρατό σας


Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης “πάγωσε” τον Τούρκο ομόλογο της, Μ. Τσαβούσογλου, όταν ενώπιων των δημοσιογράφων ζήτησε την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων!

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στην Τρίπολη, η προσωρινή υπουργός Εξωτερικών, Νάτζλα Μανγκούς, δήλωσε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από το έδαφος της Λιβύης, υποστηρίζοντας την εδαφική κυριαρχία της Λιβύης.

Είναι η δεύτερη ήττα Τσαβούσογλου σε συνέντευξη τύπου. Η πρώτη ήταν από τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια.

Είπε συγκεκριμένα:

“Τονίζουμε την σημασία του ρόλου της Τουρκίας ώστε να μπει ένα τέλος στον πόλεμο και να διατηρηθεί η εκεχειρία.

Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει σε βήματα προς την πλήρη εφαρμογή των αποτελεσμάτων του Συνεδρίου του Βερολίνου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί με εμάς ώστε να δοθεί τέλος στην παρουσία όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων στην Λιβύη”.

Τσαβούσογλου και Ακάρ στη Λιβύη

Επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποίησε πολυμελής αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο αρχηγός των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MİT), Χακάν Φιντάν, με τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας αντίστοιχα, συναντήθηκαν με τους Λίβυους ομολόγους τους και συζήτησαν για τη συνεργασία των δυο χωρών σε διάφορους τομείς, ενώ έθεσαν στο τραπέζι και το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Η Λιβύη είναι μια ιερή χώρα για εμάς. Ως Τουρκία, υιοθετούσαμε πάντα την αρχή της προστασίας της ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της πολιτικής ενότητας της Λιβύης.

Είμαστε πάντα δίπλα στο λαό της Λιβύης και στις νόμιμες κυβερνήσεις της, κατά τη διάρκεια των δύσκολων καιρών της.

Στη διάρκεια των επιθέσεων στην Τρίπολη, η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης απηύθυνε έκκληση για βοήθεια σε ορισμένες χώρες. Μόνο η Τουρκία απάντησε θετικά σε αυτό το κάλεσμα.

Η υποστήριξη που παρείχαμε απέτρεψε τον εμφύλιο πόλεμο, τις αδελφικές συγκρούσεις και την ανθρώπινη τραγωδία» ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως συζήτησε με τον Λίβυο ομόλογό του το ζήτημα του τουρκολιβυκού μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα των δυο χωρών και τα επόμενα βήματα που θα κάνουν πάνω σε αυτό.

Δήλωσε, ακόμα, ότι συζήτησαν για την οικονομική συνεργασία των δυο χωρών, τις επενδύσεις της Τουρκίας στη Λιβύη και τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ενώ αξιολόγησαν το ζήτημα της επιστροφής του τουρκικού ιδιωτικού τομέα στη Λιβύη.

Νωρίτερα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του λιβυκού στρατού, Μοχάμεντ αλ Χαντάτ, συναντήθηκε στην Τρίπολη με τον Χουλουσί Ακάρ και τον Γιασάρ Γκιουλέρ.

Η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί χιλιάδες Σύρους μισθοφόρους τζιχαντιστές στο έδαφος της Λιβύης και έχει εγκαταστήσει τουρκικά στρατεύματα σε στρατιωτικές βάσεις της χώρας που της παραχώρησε το προηγούμενο καθεστώς του φιλότουρκου και τουρκολίβυου Φαγιέζ αλ Σαράτζ.

Οι δύο Τούρκοι υπουργοί συναντήθηκαν και με τον ισλαμιστή μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για συνέταιρος του Ερντογάν και χρηματοδότης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

 https://warnews247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!