Η πρόταση της Γαλλίας για το Κόσοβο: Αναγνώριση από την Ελλάδα με παραχώρηση το ‘βορρά’
Μάιος 28, 2021. Ελλάδα.
Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πρόταση που συνέταξε, σύμφωνα με αυτά, η Γαλλία για την επίλυση της διαφοράς Βελιγραδίου-Πρίστινα, η οποία δεν περιλαμβάνει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.
Σύμφωνα με την πρόταση, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να παραιτηθεί από τους βόρειους δήμους, οι οποίοι θα αποτελούσαν μια αυτόνομη δημοκρατία, παρόμοια με τη Δημοκρατία Σέρπσκα στη Βοσνία, η οποία ελέγχεται εκ των πραγμάτων από το σερβικό κράτος.
Αυτή η στρατηγική, για την οποία οι γαλλικές πρεσβείες στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία δεν έχουν ακόμη σχολιάσει, προτείνει ως «ανταμοιβή» ότι το Κοσσυφοπέδιο θα αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από την Ελλάδα και θα λάβει απελευθέρωση βίζας.
Δεν αναφέρει σε κανένα σημείο την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία ή από τα άλλα τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του ή την ένταξή του στον ΟΗΕ.
Από αυτήν την πρόταση, όπως λένε οι ειδικοί στο Κοσσυφοπέδιο, αναφέρουν μόνο τα πλεονεκτήματα της Σερβίας.
Η πρόταση της Γαλλίας ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον πολιτικό σύμβουλο του πρώην Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος είπε ότι, από τη γνώση του, το Παρίσι είχε προτείνει μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.
Αυτή η συμφωνία, όπως εξήγησε ο Άρταν Μπεχράμι, δεν βασίζεται στην αρχή αμοιβαίας αναγνώρισης και εστάλη ως συγκεκριμένη πρόταση στο Βελιγράδι, στις Βρυξέλλες και στην Πρίστινα.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η Γερμανία δεν συμμετέχει στο παιχνίδι, λόγω των φετινών εκλογών για τον νέο καγκελάριο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν την άδεια στις Βρυξέλλες για διάλογο. Υπάρχει μια ιδέα που καθοδηγείται από τη Γαλλία και υποστηρίζεται από τις Βρυξέλλες, για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, αλλά είναι επιβλαβές για το Κοσσυφοπέδιο, επειδή μιλά για την αυτονομία του Βορρά, τα μεγαλύτερα δικαιώματα της εκκλησίας σε αντάλλαγμα για αναγνώριση από την Ελλάδα και την απελευθέρωση των θεωρήσεων», είπε ο Μπεχράμι σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Η είδηση ότι υπάρχει η πρόταση επιβεβαιώθηκε αργότερα από τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, όπως η «Vesti Online», που αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς προσπαθεί να διαπραγματευτεί για να πείσει τις Βρυξέλλες ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα.
Ο Σέρβος πρόεδρος έκανε μια σειρά τηλεοπτικών δηλώσεων την Τρίτη για να μιλήσει ενάντια στην αναγνώριση της Ελλάδας από το Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι θα ακολουθήσουν «μεγάλες και σημαντικές» διαβουλεύσεις για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου τις επόμενες ημέρες.
Ερωτηθείς για αναφορές ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αναλάβει την «προεδρία» του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τη Σερβία να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα και ότι όλα θα αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες.
Ο Σέρβος πρόεδρος πρόσθεσε ότι υπήρξαν κάποιες διαφορές στις σχέσεις μεταξύ της Αθήνας και της Πρίστινας και αναγνώρισε ότι υπήρχαν αναφορές για την ελληνική αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Αυτές οι κατηγορηματικές αναφορές που έχουμε ακούσει σίγουρα δεν είναι οι καλύτερες ειδήσεις για εμάς. "Θα δούμε, θα ενημερώσουμε το κοινό για αυτό", δήλωσε ο Βούτσιτς.
Εξελίξεις έρχονται καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο στις αρχές Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Δένδιας θα συναντηθεί με τους κύριους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου.
Gazeta si, Gazeta Tema,
--
Σχόλια