Εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς – Η Αίγυπτος θα επιτηρεί την τήρησή της

 

Τη συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας επιβεβαίωσε η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία ανέφερε ότι η Αίγυπτος έκανε πρόταση για κατάπαυση του πυρός, η οποία θα είναι «αμοιβαία και άνευ όρων».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε ότι η εκεχειρία θα ισχύσει από τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής, τοπική ώρα. Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το συμβούλιο ασφαλείας, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενέκρινε ομόφωνα την εκεχειρία στη βάση αυτού που ένας αξιωματούχος αποκάλεσε   «ηρεμία έναντι ηρεμίας».

Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή στις 2 τα ξημερώματα, τονίζοντας την επιτυχημένη μεσολάβηση του Καΐρου.

Η Αίγυπτος θα στείλει δύο αντιπροσωπείες, μία στο Ισραήλ και άλλη μία στα Παλαιστινιακά Εδάφη, που θα αναλάβουν να επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε, όπως ανέφεραν αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές.

Οι δύο αντιπροσωπείες θα επιτηρούν την εφαρμογή της εκεχειρίας και τη διαδικασία για τη διατήρηση σταθερών συνθηκών σε μόνιμη βάση, ανέφεραν οι πηγές αυτές στο Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος ήταν εκείνη που διαπραγματεύτηκε την «ταυτόχρονη και αμοιβαία» εκεχειρία.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, μίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η επίτευξη εκεχειρίας.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 10 Μαΐου, έχουν χάσει τη ζωή τους 232 Παλαιστίνιοι (εκ των οποίων 65 παιδιά και 39 γυναίκες), ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.900, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον 160 μαχητές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι απώλειες για το Ισραήλ είναι 12 νεκροί, ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες που προκάλεσαν πανικό και ανάγκασαν τους ανθρώπους να τρέχουν στα καταφύγια για να προστατευθούν.

https://www.tribune.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!