Αυξάνονται οι ενδείξεις για επιτάχυνση των διαδικασιών και ολοκλήρωση του PSI+ - Αυτοκτονία η μη αλλαγή οικονομικής πολιτικής…..




Σε δύο μέτωπα θα είναι στραμμένη η προσοχή κατά το σημερινό μας σχόλιο, στο γνωστό και καυτό ζήτημα των ημερών, αυτό των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες επενδυτές για την ολοκλήρωση του κουρέματος του ελληνικού χρέους (PSI+), όπως και στο ζήτημα της οικονομίας, όπου για ακόμη μια φορά φαίνεται ότι τόσο η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και τα μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, προωθώντας κόντρα σε κάθε οικονομική λογική νέες μεγάλες μειώσεις του κόστους εργασίας.
Μάλιστα, εκτιμούμε ότι ο νέος κύκλος μειώσεων (σε κατώτατους μισθούς – περικοπή των δώρων, εφόσον τελικά αποφασισθούν) θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία, προκαλώντας κύμα λουκέτων, νέων απολύσεων - αύξησης της ανεργίας ακόμη και υψηλότερα του 20%, καθώς και περαιτέρω μεγάλη άνοσο των επισφαλειών στις τράπεζες. Επίσης, θα επιφέρει μεγάλη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ταμεία, η οποία με τη σειρά της θα φέρει νέα μεγάλη μείωση στις συντάξεις, συμβάλλοντας με λίγα λόγια στο γνωστό φαύλο κύκλο, για τον οποίο έχουμε μιλήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες.
Στο καθιερωμένο χρηματιστηριακό σχόλιο, οι τραπεζικές μετοχές θα συνεχίσουν να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και το κούρεμα του ελληνικού χρέους ολοκληρωθεί τελικά μέσα στις επόμενες ημέρες τότε η προσοχή θα στραφεί στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μια περίοδος η οποία όπως επανειλημμένως έχουμε αναφέρει θα είναι η τελευταία φάση του δράματος για τις τραπεζικές μετοχές (αναμένουμε σε αυτήν τη φάση μια τελευταία μεγάλη πτώση). Από την άλλη πλευρά, θα είμαστε για ακόμη μια φορά αισιόδοξοι όσον αφορά συγκεκριμένες μη – τραπεζικές μετοχές, οι οποίες θεωρούμε ότι στα επίπεδα τα οποία βρίσκονται πλέον δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, πιστεύοντας μάλιστα ότι σε αυτά υπάρχουν και μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, με μετοχές να έχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα. Τέλος, όπως θα δούμε και παρακάτω, στα αυστηρώς τεχνικά, η προσοχή είναι σταθερά στραμμένη στα μάχη του ΓΔ να διασπάσει τις πολύ σημαντικές αντιστάσεις στα επίπεδα των 680 – 690 μονάδων.
Αυξάνονται οι ενδείξεις και οι πληροφορίες ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του κουρέματος του ελληνικού χρέους…..
Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, στις σημαντικές διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους αναμένεται να είναι στραμμένη η προσοχή, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχει εσπευσμένη επιτάχυνση των διαδικασιών, υπό την πίεση και της έλευσης της Τρόικας, αλλά και των νέων πιέσεων από το ΔΝΤ, ενώ σύμφωνα με τις ενδείξεις είναι πολύ πιθανό η διαπραγμάτευση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου, της Τρόικας και ιδιωτών επενδυτών να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες. Μάλιστα, μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, ήρθαν οι χθεσινές αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες ο έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με τους κοινωνικούς φορείς (για τα εργασιακά ζητήματα) εμφανίστηκε στις κατειδίαν συζητήσεις κάτι παραπάνω από αισιόδοξος. Έτσι,  σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και ύπαρξη συμφωνίας για το PSI+ μέσα στο επόμενο 15νθημερο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Παπαδήμος εκτίμησε ότι θα χρειαστεί ένας μήνας επιπλέον για την υλοποίηση της, τοποθετώντας το τέλος όλων των διαδικασιών μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ερωτηθείς μετά τη συνάντηση για το πώς περιέγραψε ο πρωθυπουργός την στάση της τρόικας απέναντι στα εργασιακά και αν οι δανειστές ασκούν πιέσεις απάντησε: «Όχι, όχι. Το αντίθετο είπε. Αλλά νομίζω ότι αυτά αγγίζουν τα όρια του παραπολιτικού. Θα σας τα πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ότι η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών για το PSI πάει καλά, ότι στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχει υπάρξει συμφωνία, αλλά θα χρειαστεί ένας μήνας επιπλέον για την υλοποίησή της».
Πέραν όμως των παραπάνω, πηγές από τις τράπεζες κάνουν λόγω ότι μέρα με την ημέρα οι δύο πλευρές έρχονται όλο και πιο κοντά, ενώ στο διαδικαστικό κομμάτι, τελικά το ονομαστικό κούρεμα φαίνεται να κλείνει στο 50% (σύμφωνα με τις αποφάσεις της 27 – 28 Νοεμβρίου, αν και επιχειρήθηκε αύξηση του από την ελληνική πλευρά), κάτι το οποίο σημαίνει ότι με βάση μια συμφωνία για επιτόκιο της τάξης του 5% στα νέα ομόλογα, το πραγματικό κούρεμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 65%. Αναφορικά με το καυτό θέμα του ποσοστού συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα διαμορφωθεί περίπου στο 70 με 75%, ποσοστό το οποίο κρίνεται οριακό για να μην τεθούν θέματα ενεργοποίησης ρητρών συλλογικής δράσης (collective action clauses - CAC's), ή άλλα ζητήματα άτακτης χρεοκοπίας. Τέλος, στα υπόλοιπα ζητήματα, η χρονική διάρκεια των νέων ομολόγων αναμένεται να είναι 20 – 30 ετών, ενώ θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο. Τέλος, αυξάνονται όλο και πιο πολύ οι πιθανότητες να δοθεί στην Ελλάδα, περίοδος χάριτος, δηλαδή η χώρα να αρχίσει να πληρώνει τόκους μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, 5 ετών, μια εξέλιξη η οποία θα είναι πολύ ευνοϊκή για την ελληνική οικονομία. Κλείνοντας το σχόλιο μας θα εκφράσουμε για ακόμη μια φορά τη συγκρατημένη μας αισιοδοξία, ότι με την ολοκλήρωση του κουρέματος του ελληνικού χρέους και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να αρχίσει να αναστρέφεται σταδιακά το αρνητικό κλίμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!