ΗΠΑ: Αλλαγή στρατηγικής στις διεθνείς σχέσεις


Τέλος στους μακράς διαρκείας πολέμους, που φθείρουν την ισχύ τους, αποφάσισαν να θέσουν οι ΗΠΑ, μέσω της νέας στρατηγικής τους. Πόλεμοι όπως αυτοί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θα αποτελούν παρελθόν από εδώ και πέρα. Ο αριθμός των Ενόπλων Δυνάμεων θα μειωθεί, όπως είχε εξάλλου ανακοινωθεί, και η κύρια προσπάθεια θα καταβληθεί για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από την Κίνα.
Αυτό περιλαμβάνεται σε οκτασέλιδη αναφορά αναφορικά με τις περικοπές που πρέπει να γίνουν στις αμυντικές δαπάνες και ιδιαίτερα τα εξοπλιστικά προγράμματα, που θα φτάσουν τα 350 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.


Η νέα στρατηγική είναι υπέρ του προγράμματος του νέου βομβαρδιστικού αεροσκάφους της Αμερικανικής Αεροπορίας και υπέρ του σημαντικού ρόλου που θα πρέπει να διαδραματίζουν οι δυνάμεις εφεδρείας του Στρατού. Επιπλέον, θα μειωθεί ο αριθμός των πυρηνικών όπλων. Λεπτομερείς αναφορές σε συγκεκριμένα προγράμματα δεν υπάρχουν στο κείμενο.

Σε επίπεδο διεθνών σχέσεων και ισορροπίας ισχύος, το κείμενο αναφέρει ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία με την Ινδία, ώστε να εξισορροπηθεί η κινεζική ισχύς.

Η απόφαση αυτή των ΗΠΑ, είχε ήδη διαφανεί από διάφορες επιμέρους αποφάσεις και ιδιαίτερα από την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Αυστραλία, αλλά και την ενίσχυση της ίδιας της Αυστραλίας. Η ανάδειξη νέων περιφερειακών και παγκόσμιων δυνάμεων, όπως γίνεται κατανοητό, αλλάζει τα δεδομένα στις διεθνείς σχέσεις. Μένει να δούμε το ποια θα είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο νέο διεθνές σύστημα.               logoishermes.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!