Ο Πούτιν, η Ρωσία και η Δύση

Η βρετανική τηλεοπτική εταιρία BBC άρχισε την προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Βλαντίμιρ Πούτιν – «Πούτιν, Δύση και Ρωσία» (Putin, Russia and the West).
Μ΄αυτό τον τρόπο οι Βρετανοί αποτιμούν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της παραμονής στο αξίωμα του Πρόεδρου του τωρινού πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Κάποιοι διάκριναν στη μετάδοση της ταινίας επιθυμία να επιβάλουν στο δυτικό κοινό συγκεκριμένη άποψη για τη Ρωσία.
Τα τέσσερα επεισόδια της ταινίας ντοκιμαντέρ είναι οι τέσσερις σημαντικότερες περίοδοι διακυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το πρώτο επεισόδιο, το οποίο ήδη έχει προβληθεί, είχε τον τίτλο «Θέσιμο υπό έλεγχο» (Taking Control) και αναφερόταν στην πρώτη προεδρική θητεία του Πούτιν – από το 2000 ως το 2003. Το κύριο θέμα ήταν η νίκη του νέου Προέδρου, διαδόχου του Μπορίς Γιέλτσιν, επί των Τσετσένων αυτονομιστών, οι σχέσεις του με τους ολιγάρχες, σημειώθηκε η γενική αύξηση της ευημερίας του λαού, η συνεργασία της Ρωσίας και της Δύσης μετά την επίθεση των τρομοκρατών της «Αλ-Κάιντα» στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου στη Νέα Υόρκη στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.
«Πρόκειται για ιστορία, στην οποία παρουσιάζεται το, πως ο Πούτιν έθεσε στόχο του την αποκατάσταση του ρόλου της Ρωσίας σαν μεγάλης δύναμης και αυτό προκάλεσε στον κόσμο αίσθημα ανησυχίας γι΄αυτόν και τη χώρα του», - δηλώνουν οι δημιουργοί της ταινίας. Οι λέξεις του σχολίου, η αναμονή των ίδιων των εκλογών, μαζί με την εκπληκτική αναγνώριση του πρώην συμβούλου του Τόνι Μπλέρ ότι η περιβόητη «κατασκοπευτική πέτρα» υπήρξε πραγματικά, ανάγκασαν ορισμένους να αρχίσουν να σκέφτονται και να διερωτούνται – γιατί η ταινία παρουσιάζεται ακριβώς σήμερα; Ο σχολιαστής του Ραδιοσταθμού «Κομμερσάντ FM» Κωνσταντίν Έγκερτ λέει ότι δεν πρέπει να αναζητείται κρυφό νόημα:
- Δεν πρόκειται για μέρος προεκλογικής εκστρατείας. Όμως λόγω του ότι το BBC σκοπεύει να παρουσιάσει πλατιά τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, η ταινία μπορεί να θεωρηθεί σαν μέρος «πληροφοριακού δελτίου». Στην πραγματικότητα, τη συντριπτική πλειονότητα του ακροατηρίου του BBC δεν την ενδιαφέρει, ποιός θα αναδειχτεί επόμενος Πρόεδρος στη Ρωσία.
Ο Κωνσταντίν Έγκερτ δεν βλέπει στην ταινία κάποιο μήνυμα προς τη Ρωσία από μέρους της Βρετανίας. Όπως είπε ο σχολιαστής, η ταινία του BBC, ως δημόσιου ραδιοσταθμού, ανεξάρτητου από την κυβέρνηση, αποτελεί μέρος προγράμματος βαθιάς παρουσίασης της προεκλογικής προεδρικής εκστρατείας στη Ρωσία.
Οι δημιουργοί της ταινίας στο έργο τους συγκέντρωσαν μαζί σε πολλά σημεία αντιμαχόμενες απόψεις. Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται συνεντεύξεις με τον επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου της Ρωσίας Σεργκεϊ Ιβανόφ, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, τον πρώην υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου Γκέρμαν Γκρεφ και τον πρόσφατα καθαιρεθέντα Αλεξέι Κούντριν. Ανάμεσα στους δυτικούς μετέχοντες στην ταινία είναι οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και Κοντολίζα Ράις, καθώς και ο πρώην Καγκελλάριος της ΟΔΓ Γκέρχαρντ Σρέντερ. Κατα την άποψη του μέλους της ηγεσίας του κόμματος "Ενωμένη Ρωσία" Ντμίτρι Πολικάνοφ, παρά την προσπάθεια παρουσίασης των θετικών πλευρών των πρώτων χρόνων της προεδρίας του Πούτιν και να παραμείνουν αντικειμενικοί, οι δημιουργοί της ταινίας είχαν και άλλους στόχους.
- Ξέρετε, σήμερα είναι αισθητό το ότι τα δυτικά ΜΜΕ προσπαθούν να δείξουν ότι οι μελλοντικές προεδρικές εκλογές θα είναι ανέντιμες και άδικες. Νομίζω ότι εκεί υπάρχει μεγάλη επιθυμία διαμόρφωσης ισχυρής κοινωνικής γνώμης.
Στο δεύτερο επεισόδιο με τον τίτλο «Η δημοκρατία απειλεί» το κύριο θέμα θα είναι η «πορτοκαλί επανάσταση» στην Ουκρανία. Το τρίτο με τον τίτλο «Πόλεμος» αναφέρεται στη γεωργιανή εισβολή στη Νότια Οσετία και τις ενέργειες του ρωσικού στρατού για την απόκρουσή της. Στο τέταρτο μέρος – «Νέα εκκίνηση» - θα παρουσιαστεί η «επανεκκίνηση» των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων.
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!