“Να φύγει και να μην ξαναέρθει” – «Κλειδί» για το 2012 η ολοκλήρωση του κουρέματος του ελληνικού χρέους…..

Μια επίσης πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά θα λέγαμε ότι ξεκινάει σήμερα για το ελληνικό χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία, εν μέσω μιας μεγάλης αβεβαιότητας σε όλα τα μέτωπα, αλλά και συγκρατημένων προσδοκιών ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί μια ακόμη εφιαλτική χρονιά (να βελτιωθεί η κατάσταση - τουλάχιστον από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς), όπως αυτή του 2011, όπου τόσο η ελληνική οικονομία, όσο και το ελληνικό χρηματιστήριο έζησαν εικόνες καταστροφής.

Πέραν των αμιγώς εσωτερικών θεμάτων, με μεγάλη αγωνία αναμένονται και οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, όπου τα πράγματα και σε αυτό το μέτωπο παραμένουν από πολύ κρίσιμα ως οριακά. 
Στο καθιερωμένο πιο χρηματιστηριακό σχόλιο, αν και οι πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς αναμένεται να είναι στο ίδιο μοτίβο με τις τελευταίες 2 εβδομάδες του 2011, δηλαδή με τους πολύ χαμηλούς όγκους συναλλαγών να κυριαρχούν, οι επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες δεδομένης της «μάχης» των δύο βασικών δεικτών (ΓΔ, Τραπεζικού Δείκτη) να διασπάσουν τις πολύ σημαντικές αντιστάσεις πέριξ των οποίων κινούνται κατά τις τελευταίες ημέρες. Όπως αναφέρουμε και στο αμιγώς τεχνικό κομμάτι η εν λόγω διάσπαση θα συνέβαλε στη σταδιακή βελτίωση της τεχνικής εικόνας, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Προτού περάσουμε σε ένα σύντομο σχόλιο για το πιο κρίσιμο ζήτημα της ελληνικής οικονομίας, αυτό του κουρέματος του ελληνικού χρέους, θα κάνουμε και σήμερα μια σύντομη αναδρομή στο εφιαλτικό χρηματιστηριακά 2011 και τα όσα συνέβησαν. Αρχικά οι απώλειες για το ΓΔ κατά το 2011 διαμορφώθηκαν στο εντυπωσιακό 52% (δεύτερη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 19ετών), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς χάθηκαν 27,7δις ευρώ!, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς πλέον να διαμορφώνεται στα 27δις ευρώ, περίπου στο 14% του ΑΕΠ (αν λάβουμε υπόψη τις προσαρμογές για τη συρρίκνωση της οικονομίας), η οποία είναι και η χαμηλότερη αναλογία όλων των εποχών (τουλάχιστον στην ιστορία των τελευταίων 25 ετών).  Στους επιμέρους δείκτες, οι απώλειες στην περίπτωση του τραπεζικού δείκτη, άγγιξαν το εντυπωσιακό 79%, με την κεφαλαιοποίηση του συνόλου των τραπεζών (με τις Κυπριακές και την Τράπεζα Ελλάδος) να ανέρχεται πλέον στα 4,5δις ευρώ, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η  χρηματιστηριακή αξία της Coca Cola είναι 4,9δις ευρώ, μεγαλύτερη δηλαδή της αξία όλου του ελληνικού και ουσιαστικά κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Στις επιμέρους τράπεζες, έχουμε τις ακόλουθες απώλειες:
ETE (-73,22%, κεφαλαιοποίηση: 1,55δις ευρώ)
Τράπεζα Κύπρου (-76%, κεφαλαιοποίηση 550εκ ευρώ)
Alpha Bank ( -85,84%, κεφαλαιοποίηση, μόλις 287εκ ευρώ)
EFG Eurobank (-89,89%, μόλις 210εκ ευρώ)
Τράπεζα Πειραιώς (-87%, 289εκ ευρώ)
Στους επιμέρους δείκτες, οι απώλειες του FTSE/ASE 20 (κυρίως λόγω των απωλειών των τραπεζών, έφτασαν στο 60%, ενώ αυτές του FTSE / ASE 40 (μεσαία κεφαλαιοποίηση) και αυτές του FTSE / ASE 80 (μικρή κεφαλαιοποίηση) στο 57,33% και 37% αντίστοιχα. Από τις μετοχές του FTSE/ASE 20, η μοναδική η οποία κατέγραψε κέρδη ήταν αυτή των ΕΛΠΕ (+8%), ενώ στις περιπτώσεις των μη – τραπεζικών μετοχών η κατάσταση (χωρίς οι απώλειες να είναι μικρές) ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις σαφέστατα καλύτερη σε σχέση με την επίδοση των τραπεζικών μετοχών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η μετοχή του Μυτιληναίου (-25,70%), της Jumbo (-18,67%), της Βιοχάλκο (-25,43%), της Motor Oil (-17,72%) και του Τιτάνα (-30%).
Τέλος, αναφορικά με την επίδοση των επιμέρους δεικτών, πέραν των τραπεζών, έχουμε τα ακόλουθα:
Ασφάλειες: πτώση 17,83%,
Βιομηχανικά Προϊόντα και Υπηρεσίες: πτώση 28,92%,
Εμπόριο: πτώση 35, 69%,
Κατασκευές και Υλικά: πτώση 43,14%%,
Μέσα Ενημέρωσης: πτώση 40,60 %,
Πετρέλαιο και Αέριο: πτώση 0,77%,
Προσωπικά και Οικιακά Προϊόντα: πτώση 34,18 %,
Πρώτες ύλες: πτώση 32,47%,
Ταξίδια και Αναψυχή: πτώση 49,52%,
Τεχνολογία: πτώση 57,43%,
Τηλεπικοινωνίες: πτώση 53,02%,
Τρόφιμα και Ποτά: πτώση 29,64%,
Υγεία: πτώση 82,60%,
Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας: πτώση 60,36%,
Χημικά: πτώση 26,81%
Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες: πτώση 44,16%.
“Κλειδί” για το 2012 η ολοκλήρωση του κουρέματος του ελληνικού χρέους…..
Σε ένα σύντομο σχόλιο, με αφορμή την αρχή του 2012, θα επαναλάβουμε και σήμερα ότι ένα από τα κλειδιά του νέου έτους και για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι η ολοκλήρωση του κουρέματος του ελληνικού χρέους και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (στο αυριανό σχόλιο θα αναφερθούμε στις τελευταίες πληροφορίες για το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις). Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αναμένουμε να ελευθερωθούν σημαντικοί πόροι (λόγω της σημαντικής μείωσης των τόκων), να αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, καθώς και ίσως και το πιο σημαντικό, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (η οποία θα ακολουθήσει το κούρεμα του ελληνικού χρέους) να ανοίξουν και πάλι οι κάνουλες ρευστότητας στην αγορά (τα προβλήματα ρευστότητας κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ελληνική οικονομία).   greekfinanceforum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!