Γενναία αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poor's


Christmas Tree animated

Σύμφωνα με τον S&P η αναβάθμιση αντανακλά την «ισχυρή αποφασιστικότητα» της ευρωζώνης να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ
Σύμφωνα με τον S&P η αναβάθμιση αντανακλά την «ισχυρή αποφασιστικότητα» της ευρωζώνης να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Kατά έξι βαθμίδες, από καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (SD) στο B- με σταθερές προοπτικές, αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας o οίκος Standard & Poor's, εκτιμώντας θετικά την αποφασιστικότητα των χωρών της ευρωζώνης να διατηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις.


Η αναβάθμιση της Ελλάδας ήταν αναμενόμενη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής, όχι όμως και το μέγεθός της.

Σύμφωνα με τον οίκο η αναβάθμιση αντανακλά την «ισχυρή αποφασιστικότητα» των χωρών της ευρωζώνης να διατηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ.

Οι προοπτικές χαρακτηρίζονται από την S&P σταθερές εκτίμηση, όπως εξηγεί, που βασίζεται στη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προσαρμογές παρά τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις.

Για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο οίκος αναφέρει ότι βασίζεται στις αυξήσεις των φόρων, την ενίσχυση της είσπραξης φόρων, το εκτενές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τις περικοπές δαπανών. 

«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε την αναβάθμιση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έπειτα από τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν εφησυχάζουμε» πρόσθεσε.

Μόλις στις 5 Δεκεμβρίου και ενώ είχε αρχίσει η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, η S&P υποβάθμισε την Ελλάδα στην βαθμίδα SD (selective default). Η Ελλάδα είχε υποβαθμιστεί προσωρινά στην ίδια κατηγορία και το Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του PSI.

Πριν το πρόγραμμα ανταλλαγής η Ελλάδα ήταν στη βαθμίδα CCC.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!