Ζητείται συνέχιση των θετικών ειδήσεων…





                                                                          


Τρείς εργάσιμες ημέρες απομένουν πλέον για την ολοκλήρωση ενός «απίστευτου» για τη χώρα μας 2012, ενώ σε κάθε περίπτωση το μεγάλο ζητούμενο για τους επόμενους μήνες και το 2013, δε θα είναι άλλο από τη συνέχιση του θετικού κλίματος που αρχίζει να διαμορφώνεται (κυρίως στο εξωτερικό, αλλά σε ένα βαθμό και στο εσωτερικό της χώρας μας) κατά τους τελευταίους μήνες και η σταδιακή έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Προτού αναφερθούμε στις τελευταίες θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, να αναφέρουμε εν συντομία, ότι τα τρία μεγαλύτερα ζητούμενα κατά το 2013 θα είναι η αποφυγή νέων μέτρων, η αποφυγή μιας πολιτικής κρίσης στη χώρα (αυτό το ζήτημα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την αποφυγή νέων μέτρων) και η αποκατάσταση της ρευστότητας, ζήτημα το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου, κάτι το οποίο έχει αρχίσει να συμβαίνει, έστω και σε ένα πολύ μικρό βαθμό.
Οι τελευταίες πολύ θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία…
Μια απλή συγκέντρωση των τελευταίων πολύ θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία θα έχουμε σε αυτό το σημείο, κάνοντας μερικά μικρά σχόλια.
Θα ξεκινήσουμε με την τελευταία έκθεση της Goldman Sachs, η οποία έρχεται σε συνέχεια των τελευταίων πολύ θετικών εκθέσεων ξένων οίκων και την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P (κατά 6 βαθμίδες). Μάλιστα, όπως εδώ και περίπου 4 μήνες έχει αναφέρει το GFF και κυρίως η στήλη Κυνηγός (πρώτοι από όλους), οι θετικές εκθέσεις για την ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχιστούν το προσεχές χρονικό διάστημα, συμβάλλοντας και στην περαιτέρω βελτίωση του momentum στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατά τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να ανακάμπτει, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι συμβάλει με τη σειρά του στην ελληνική οικονομία.  
Ειδικότερα, η Goldman Sachs σε έκθεση της προ ημερών, ανέφερε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 30% με 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 2012 σε χρονικό διάστημα 10 ετών. Να σημειωθεί ότι η έκθεση συνδέει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μας με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των εταίρων, κυρίως δε με την τήρηση των δεσμεύσεων εκ μέρους της Ελλάδας προς τους πιστωτές της, ενώ ενδεικτική είναι η διατύπωση του οίκου ότι «μόνο αν το θέλει η τρόικα η Ελλάδα μπορεί να ξαναχρεοκοπήσει». Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί και εφόσον αυτό συμβεί, τότε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι κατά 30% υψηλότερο (κακό σενάριο) ενώ το ποσοστό αυτό να ανέλθει ακόμα και στο 40% (καλό σενάριο). Ανάλογη θα είναι και η μείωση του χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ. Επίσης, οι αναλυτές της Goldman Sachs σημειώνουν πως όλο το «παιχνίδι» της περαιτέρω στήριξης και χρηματοδότησης της Ελλάδας βρίσκεται πια «στη διακριτική ευχέρεια της τρόικας», αφού αυτή θα παρακολουθεί την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την τήρηση των δεσμεύσεων. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, στο συμφωνημένο πλάνο αναχρηματοδότησης της Ελλάδας, ο επίσημος τομέας (κρατικές τράπεζες των εταίρων μας) θα κατέχει το 80% του ελληνικού χρέους έως το 2016. Επίσης, μέχρι το 2020, η χώρα μας θα πρέπει να εξοφλήσει περί τα 15 δισ. έντοκα γραμμάτια, περί τα 60 δισ. που επί της ουσίας ελέγχει τη διακράτηση τους η τρόικα, και περί τα 10 δισ. εγγυήσεις ή ομόλογα διεθνούς δικαίου.
Πέραν της έκθεση της GS, θα αναφερθούμε και στις δηλώσεις του επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι: «Η Ελλάδα δε θα χρειαστεί άλλο μεγάλο πακέτο λιτότητας, καθώς ο κύριος όγκος των περιοριστικών μέτρων που χρειαζόταν, έχει ήδη ληφθεί», ενώ διευκρινίζει ότι όλα τα κράτη «προσπαθούν να κάνουν οικονομίες, ανάλογα με τις συνθήκες στους προϋπολογισμούς που συντάσσουν κάθε χρόνο. Το ίδιο θα κάνει και η Ελλάδα. Αλλά πιστεύω ότι εκτός απροόπτου δεν θα χρειαστεί κάποιο άλλο 'βαρύ πακέτο', όπως αυτά που είδαμε μέχρι σήμερα». Τέλος ο Βίζερ δηλώνει: «Φυσικά» προειδοποιεί «αν ο επόμενος προϋπολογισμός παρουσιάσει αστοχίες, οι οποίες δεν οφείλονται στο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά στην αβελτηρία των ελληνικών αρχών, τότε προβλέπεται από το πρόγραμμα η αυτόματη λήψη διορθωτικών μέτρων».
Ερωτώμενος για το κενό χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος, λόγω της μεγαλύτερης του αναμενομένου ύφεσης, των μικρότερων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις και των χρημάτων που δόθηκαν για την επαναγορά ομολόγων, ο Αυστριακός οικονομολόγος διαβεβαιώνει ότι «το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο μέχρι το 2014. Αν χρειαστεί νέο πρόγραμμα, είναι κάτι που θα το δούμε μέσα στο 2013, καθώς το ΔΝΤ απαιτεί να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μιας χώρας για τους επόμενους 12 μήνες, πριν από την εκταμίευση της κάθε δόσης. Γενικά πάντως, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις συνθήκες ρευστότητας και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων». Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Βίζερ, ο οποίος προΐσταται του οργάνου που επιμελείται το τεχνικό σκέλος των αποφάσεων που λαμβάνει η Ευρωζώνη, υπενθυμίζει τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup και επιχειρεί να αντικρούσει όσους θεωρούν ότι θα χρειαστεί «κούρεμα» στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τους εταίρους της: «Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στα επίπεδα του χρέους που έχει σήμερα η Ιρλανδία και σε επίπεδα που για πολλά χρόνια κινείται το ιταλικό χρέος. Δεν ακούω όμως κανέναν να ζητάει «κούρεμα» στο ιρλανδικό ή το ιταλικό χρέος. Κάποιοι επιμένουν στην Ελλάδα, για δικούς τους λόγους, άλλοι επειδή θέλουν να βγάλουν λεφτά από ένα «κούρεμα», άλλοι επειδή θέλουν να αποφύγουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η χώρα. Η βιωσιμότητα του χρέους ενός κράτους εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες και σε κάθε περίπτωση το Eurogroup έχει δεσμευθεί ότι θα δει το θέμα της περαιτέρω μείωσής του αν χρειαστεί».
Σχολιάζοντας τις παραπάνω δηλώσεις θα επαναλάβουμε ότι είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμο να αποφευχθούν νέα μέτρα για το 2013, κάτι το οποίο εκτιμούμε ότι θα οδηγήσει με τη σειρά του σε μεγάλη πολιτική κρίση και πρόωρες εκλογές, με τους μεγάλους κινδύνους που κρύβει αυτό για τον πλήρη εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος. Επίσης, κρατάμε τις αναφορές Βίζερ στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δηλώσεις από τις οποίες συμπεραίνει κανείς (σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε) ότι υπάρχει μια συμφωνία για κούρεμα του χρέους του δημόσιου τομέα, μετά από το 2014 και όταν αυτό χρειαστεί.
Για τέλος αφήσαμε το πολύ σημαντικό θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η οποία δρομολογείται και η οποία κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη για στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά.
Στην τελική φάση η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (Άρθρο του GFF στις 24/12) …

Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, αναμένεται να δημοσιευτεί από την τράπεζα της Ελλάδος η τελική έκθεση για τις κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας, με την ανακεφαλαιοποίηση να εισέρχεται πλέον στην τελική της φάση. Θυμίζουμε ότι ήδη οι τράπεζες, στα πλαίσια των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων 9μήνου στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, προχώρησαν στη δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών, χωρίς να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, αναφορικά με τις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.  
Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών καταγράφει τις επιπτώσεις του PSI και της επαναγοράς χρέους ανά τράπεζα, τις αναμενόμενες ζημίες από τον πιστωτικό κίνδυνο, αλλά και εκτιμήσεις για την οργανική κερδοφορία έως το 2014, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο Core Tier 1 έχει οριστεί τουλάχιστον στο 9% στο τέλος του 2014. Στην έκθεση της ΤτΕ θα συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα της μελέτης της BlackRock, η οποία έχει εκτιμήσει με βάση συγκεκριμένα σενάρια τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας από την επιδείνωση του χαρτοφυλακίου δανείων, ανάλογα και με την ύφεση της ελληνική οικονομίας, ενώ όλα δείχνουν ότι υπερισχύει το δυσμενές σενάριο. Μάλιστα, η ΤτΕ θα α υποχρεώσει τις τράπεζες να δημιουργήσουν ένα επιπλέον «μαξιλάρι» ασφαλείας, για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης του αναμενομένου ύφεσης.  
Θυμίζουμε ότι οι τράπεζες θα κληθούν να ενισχύσουν το δείκτη Core Tier 1 έως το 6%, με το υπόλοιπο (3%) από το 6% έως το 9% να καλύπτεται με έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) τα οποία θα καλύψει το ταμεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Αναφορικά με τη φάση της ανακεφαλαιοποίησης, αυτή θα τρέξει σε τρείς φάσεις. Αρχικά θα δοθεί προκαταβολή από το ΤΧΣ για την επαναφορά των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας σε ικανοποιητικά επίπεδα, υψηλότερα από το ελάχιστο όριο του 9%. Στη συνέχεια οι τράπεζες θα εκδώσουν υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, οι οποίες θα καλυφθούν στο σύνολο τους από το ΤΧΣ.  Τέλος, θα πραγματοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου με τελική ημερομηνία τα τέλη Απριλίου, με τις αδιάθετες μετοχές να αναλαμβάνονται από το ΤΧΣ.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, τα συνολικά κεφάλαια που θα χρειαστεί η Εθνική Τράπεζα μαζί με την Eurobank είναι στα 15,5δις ευρώ (9,7 για την ΕΤΕ και 5,8δις για την Eurobank), κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα χρειαστεί μια αύξηση κεφαλαίου, λαμβάνονταν υπόψη τα υπόλοιπα στοιχεία περίπου στα 1,2δις ευρώ (το 10% των περίπου 12δις ευρώ). Στην καλύτερη θέση από όλου φαίνεται να είναι η Alpha Bank, όπου η αύξηση προσδιορίζεται περίπου στα 200εκ ευρώ (2δις ευρώ), ενώ θυμίζουμε ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας είναι 4,6δις ευρώ, όπως ανακοίνωσε η ίδια. Τέλος, όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, η τράπεζα ανακοίνωσε κεφαλαιακές ανάγκες 7,4δις ευρώ, με την αύξηση κεφαλαίου να υπολογίζεται περίπου στα 450εκ ευρώ.http://www.greekfinanceforum.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»