Η έκρηξη που έριξε τα δέντρα σαν οδοντογλυφίδες
Έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από τις 30 Ιουνίου του 1908, όπου ένας εξωγήινος επισκέπτης προκάλεσε την έκρηξη γνωστή και ως« συμβάν Tunguska» λίγο πιο έξω από το ποτάμι Tunguska στη Σιβηρία.
Το πρωί εκείνης της ημέρας μία μπάλα φωτιάς διέσχισε την ατμόσφαιρα με τεράστια ισχύ, σύμφωνα με μαρτυρίες. Οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν ότι ένα μικρό τμήμα ενός κομήτη ή ενός αστεροειδή ήταν αυτό που προκάλεσε το επονομαζόμενο «συμβάν στην Tunguska», το οποίο άφησε πίσω του ένα κατεστραμμένο δάσος με εκατοντάδες κομμένα δέντρα.
Η απόδοση της έκρηξης ισοδυναμεί με περίπου 10-15 μεγατόνους TNT, δηλαδή 10 φορές μεγαλύτερη από την έκρηξη που σημειώθηκε με την ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα! Τα δέντρα που βρίσκονταν σε μία έκταση 2.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων από το κέντρο της έκρηξης ισοπεδώθηκαν.
Κανένας όμως δεν ξέρει σίγουρα τι ακριβώς συνέβη, διότι δεν βρέθηκε ποτέ κάποιο τμήμα του κομήτη. Παρόλο που το συμβάν έλαβε χώρα το 1908, την πρώτη επιστημονική εξήγηση θέλησε να δώσει το 1921 ο Leonid Kulik, διευθυντής του τμήματος μετεωριτών του μουσείου St. Petersburg.
Όταν ο Kulik θέλησε να εξερευνήσει την περιοχή, οι κάτοικοι ήταν αρκετά διστακτική και πίστευαν ότι η έκρηξη έγινε από τον θεό Ogdy, ο οποίος καταράστηκε την περιοχή ξεριζώνοντας δέντρα και σκοτώνοντας ζώα.
Σύμφωνα με τον Don Yeomans από το τμήμα «Near-Earth Object» της NASA, πρόκειται για τη μόνη είσοδο ενός μεγάλου μετεωρίτη στη σύγχρονη ιστορία.
Ωστόσο, επειδή απομεινάρια του μετεωρίτη δεν έχουν βρεθεί ακόμα, το φαινόμενο συνεχίζει απασχολεί τους επιστήμονες.
Ο Yeomans επισημαίνει: «Η θεωρία που υποστηρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι ένα κομμάτι βράχου από το διάστημα εισήλθε στην ατμόσφαιρα και πυροδοτήθηκε στον αέρα». Εκτιμάται ότι ταξίδευε με ταχύτητες των 33.500 μιλίων ανά ώρα και ο συνδυασμός πίεσης και θερμότητας έκανε τον αστεροειδή να εξαφανιστεί, φτιάχνοντας μία μπάλα φωτιάς και απελευθερώνοντας τεράστια ποσότητα ενέργειας. Γι αυτό το λόγο σύμφωνα με τον Yeomans δεν υπάρχει κρατήρας κοντά στην περιοχή.
http://www.planitikos.gr/2012/12/blog-post_3551.html#more
Σχόλια