Ηρθε η ώρα για απόδοση ευθυνών!


Ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με το σκοτεινό παρασκήνιο που ακολούθησε την παράδοση της «λίστας Λαγκάρντ» με τους 2.062 -τελικά- καταθέτες στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη της Ελβετίας. Οπως προέκυψε από την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, υπήρξε αλλοίωση της πρωτότυπης «λίστας Λαγκάρντ», καθώς είχαν αφαιρεθεί τρεις καταγραφές (αποσπάσματα αρχείων), οι οποίες αφορούν τρία φυσικά πρόσωπα και ένα ακόμα που δεν αναφέρεται αλλά προέκυψε από το TAXISnet (ανάλυση φορολογικού προφίλ), τα οποία φέρονται να συνδέονται με τον πρώην «τσάρο» της Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου με συγγένειες αίματος και εξ αγχιστείας. Πρόκειται για δύο πρώτες εξαδέλφες του πρώην υπουργού Οικονομικών και κόρες του αποθανόντος υπουργού Μιχάλη Παπακωνστατίνου και τους συζύγους τους.
Η επιβεβαίωση αυτή αφήνει έκθετο τον πρώην υπουργό Οικονομικών καθώς, όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό σημείωμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή, «κατά τις διαβεβαιώσεις αρμοδίων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός αυτός δίσκος είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν».Ειδικότερα, στη λίστα που εστάλη από το Παρίσι πριν από μία εβδομάδα προέκυψε ότι περιλαμβάνονται τρία αρχεία στα οποία περιέχονται τρία ονόματα που είχαν «εξαφανιστεί» από την πρώτη λίστα, καθώς και ένα ακόμη το οποίο προέκυψε μετά από διασταύρωση που έκαναν οι ελληνικές Αρχές μέσω της ανάλυσης του φορολογικού προφίλ του TAXISnet. Στον έναν λογαριασμό ο δικαιούχοι ήταν ο Συμεών Σικιαρίδης,(πολιτικός μηχανικός) και η συζυγός του, δικηγόρος, Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών, στον άλλο δικαιούχος ήταν μόνο ο Ανδρέας Ρωσσώνης, σύμβουλος επιχειρήσεων και από την ανάλυση του φορολογικού προφίλ προέκυψε ότι η σύζυγός του, είναι η δικηγόρος, Μαρίνα Παπακωνσταντίνου, επίσης, εξαδέλφη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και κόρη του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι ελληνικές Αρχές από τη Γαλλία ότι το δεύτερο αρχείο που εστάλη πριν από μία εβδομάδα είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που είχε έρθει πριν από δυο χρόνια, είναι βέβαιο, σύμφωνα με ανώτατη δικαστική πηγή, ότι η όποια αλλοίωση έγινε εντός της ελληνικής επικράτειας και μετά την παραλαβή της πρώτης λίστας από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.


Οι λογαριασμοί

Οι συγγενείς του πρώην υπουργού συνδέονται με δύο λογαριασμούς. Ο πρώτος παρουσιάζει κατάθεση 1.222.000 δολαρίων και ο δεύτερος δεν εμφανίζει ποσό, καθώς είναι κλειστός. Επισημαίνεται ότι η λίστα περιλαμβάνει καταθέσεις μέχρι τον Φεβρουάριο του 2007. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δικαιούχοι των λογαριασμών παρουσιάζουν μεγάλα εισοδήματα, τα οποία θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν το ύψος αυτών των καταθέσεων. «Το αρχικό CD που πήρα στα χέρια μου μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι, λυπάμαι αλλά δεν ξέρω πού είναι» είχε υποστηρίξει στις 24 Οκτωβρίου ο πρώην υπουργός στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο οποίος δεδομένα ήταν ο πρώτος που ήρθε σε επαφή με τη λίστα στην ελληνική επικράτεια. Από εδώ και στο εξής ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, καθώς οι μοναδικές αλλοιώσεις που υπέστη η αρχική λίστα συνδέονται μόνο με το οικογενειακό του περιβάλλον.

Το λόγο πλέον έχει η Βουλή, καθώς η πρωτότυπη «λίστα Λαγκάρντ» με τα 2.061 ονόματα στάλθηκε χθες από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή στον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, για να παραδοθεί, εν συνεχεία, στον πρόεδρο της Βουλής. Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό του κ. Παντελή, η αναφορά του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και η πρωτότυπη «λίστα Λαγκάρντ» διαβιβάζονται στη Βουλή προκειμένου να συσχετιστούν και να αξιολογηθούν περαιτέρω με τη δικογραφία που είχε σταλεί τον Νοέμβριο του 2012, για να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην «τσάρων» της Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου.


Βάσω Παλαιού



«Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα, λυπάμαι για τον πρόεδρο»

Στη χώρα της τουλίπας (τόπος καταγωγής της συζύγου του) βρήκε η «βόμβα» τον πρώην υπουργό Οικονομικών και... ύπαρχο του παπανδρεϊσμού Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Αφού αρχικά δήλωσε ότι «δεν θα έκανα λαθροχειρία και δεν θα έπαιρνα τέτοιο ρίσκο», έπειτα από ώρες εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την κατασκευή ενοχής εκεί όπου δεν υπάρχει και ότι δεν πρόκειται να γίνει εξιλαστήριο θύμα. Επιχειρεί μάλιστα να αποσείσει από πάνω του το «πείραγμα» της λίστας που, όπως ο ίδιος είχε παραδεχθεί στη Βουλή στις 24 Οκτωβρίου, την είχε χάσει! Τότε είχε υποστηρίξει ότι «Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας. Εγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb, γιατί είναι πιο ασφαλές. Στον κ. Διώτη έδωσα αυτό το usb. Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι. Λυπάμαι, αλλά δεν ξέρω πού είναι. Να ζητήσουμε να ξανασταλεί από τη Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα». Χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε:

«Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη “λίστα Λαγκάρντ”, σύμφωνα με την οποία φωτογραφίζονται άτομα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος και γίνονται εικασίες περί “αλλοίωσης”.

Δηλώνω κατηγορηματικά τα εξής:
1. Καμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα.
2. Καμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει - παρέδωσα στους αρμοδίους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν.
3. Εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν γνώριζα μέχρι σήμερα.
4. Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια.
Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση. Αλλωστε με δική μου πρωτοβουλία φρόντισα να έρθουν τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα και τα παρέδωσα στο ΣΔΟΕ για να γίνει έλεγχος.
Ζητώ να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως -ονομαστικά και άμεσα- και να γίνει πλήρης διερεύνηση».


Σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται από χθες το μεσημέρι η Βουλή μετά την άφιξη των νέων στοιχείων της «λίστας Λαγκάρντ» που διαβίβασαν οι οικονομικοί εισαγγελείς. Τα νέα στοιχεία δεν είχαν παραλήπτη τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου Θανάση Νάκο, αλλά ενσωματώθηκαν ως τμήμα στην ήδη διαβιβασθείσα στη Βουλή δικογραφία, στην οποία έχουν πρόσβαση μόνον οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Μολονότι όλοι χθες τηρούσαν στάση αναμονής, η αλήθεια είναι ότι θεωρείται δεδομένη πλέον η συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία θα διερευνήσει ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Εκτός απροόπτου τη σχετική πρωτοβουλία, μετά τη μελέτη των στοιχείων που φτάνουν στη Βουλή, θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνει είναι ότι τα «κουκιά» βγαίνουν. Ετσι, η προοπτική να βρεθεί κατηγορούμενος -υπό τον κίνδυνο μάλιστα της καταδίκης- ο πρώην υπουργός είναι πλέον πολύ μεγάλη.

Αρχικώς θα πρέπει να κατατεθεί η σχετική πρόταση από 30 βουλευτές, αυτό όμως που διαφοροποιεί τα πράγματα σε σχέση με την εξεταστική είναι ότι η ψηφοφορία για προκαταρκτική εξέταση είναι μυστική και προσωποποιημένη. Με απλά λόγια, σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση για προκαταρκτική εναντίον του κ. Παπακωνσταντίνου, θα στηθεί κάλπη, και τότε -με το κλίμα που επικρατεί αυτήν την περίοδο- θεωρείται δεδομένο ότι τα «ΝΑΙ» θα είναι πολύ πάνω από το 151 που ορίζει το Σύνταγμα.

Μείζον θέμα όμως έχει προκύψει από χθες και με την πιθανότητα παραγραφής, ειδικά αν το αδίκημα είναι, όπως λένε οι πληροφορίες, η «νόθευση εγγράφου». Κι αυτό γιατί το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις διπλές εκλογές Μαΐου - Ιουνίου θεωρείται ακόμα και από συνταγματολόγους ως η κοινοβουλευτική περίοδος η οποία παρέγραψε τα όποια αδικήματα υπουργών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Το θέμα έχει διχάσει ακόμα και τους συνταγματολόγους, με τις απόψεις να διίστανται και την τελική απόφαση να φαίνεται ότι θα πάρει το δικαστικό συμβούλιο.


Γ. Λυκουρέντζος



Η υποβάθμιση και το «καμένο χαρτί»

Η έντονη φημολογία που επικρατούσε στους διαδρόμους των δικαστηρίων χθες πριν από την αποκάλυψη της εμπλοκής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη «λίστα Λαγκάρντ», από τους καλά γνωρίζοντες τη δικογραφία, έκανε λόγο για στοιχεία που προέκυψαν από τη σύγκριση τα οποία «δεν θα τινάξουν το πολιτικό σύστημα στον αέρα», υποβαθμίζοντας έτσι την εμπλοκή του όποιου πολιτικού στην υπόθεση. Οταν στη συνέχεια αποκαλύφθηκε η «εξαφάνιση» των ονομάτων των συγγενικών προσώπων του κ. Παπακωνσταντίνου, στα ίδια πηγαδάκια, η προηγούμενη θέση δικαιολογούνταν, με το σκεπτικό ότι -πλέον- πολιτικά ο πρώην τσάρος της Οικονομίας θεωρείται «καμένο χαρτί», η εμπλοκή του οποίου στην υπόθεση βολεύει εν γένει το πολιτικό σύστημα.http://www.dimokratianews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!