ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


san_simera.
.

20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

.
1522.—Μετά από πεντάμηνη πολιορκία από τις δυνάμεις του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, οι ενετοί παραδίδουν την Ρόδο στους τούρκους, υπό όρους.
Το 1309 η Ρόδος, η Κως και η Λέρος πωλούνται στό Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Μια νέα εποχή ξεκινά για τη Ρόδο καθώς το Τάγμα που αρχικός σκοπός του ήταν η περίθαλψη των Χριστιανών προσκυνητών στους Αγίους Τόπους, αναδεικνύεται σε στρατιωτική, οικονομική και εμπορική δύναμηστην περιοχή.
Οι Ιωαννίτες Ιππότες που κατάγονταν απ’ όλες τις καθολικές χώρες, κατάφεραν να συνάψουν συμφωνίες με τις μεγάλες δυνάμεις της Δυτικής Ευρώπης, με σκοπό να αποδυναμώσουν τις μουσουλμανικές δυνάμεις που είχαν αρχίσει να επεκτείνονται. Στα χρόνια της ιπποτοκρατίας η Ρόδος αποτέλεσε ισχυρό εμπορικό κέντρο λόγω της σημασίας της Μεσογείου στο εμπόριο της εποχής και της γεωγραφικής θέσης τουνησιού. Τότε ανανεώθηκε και επεκτάθηκε η Μεσαιωνική πόλη, που παραμένει ζωντανή ως τις μέρες μας και όλα τα σημαντικά κάστρα, οι οχυρώσεις των πόλεων, καθώς και πολλά μοναστήρια και εκκλησίες. Ο στόλος των Ιωαννιτών έλεγχε τη ναυσιπλοία στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελούσε συνεχή απειλή για τον Τουρκικό στόλο. Οι Μωαμεθανοί προσπάθησαν επανειλημμένα να εκδιώξουν τους Ιωαννίτες από την περιοχή ενώ οι Ιππότες με συνδυασμό συνεχούς στρατιωτικής προετοιμασίας, διπλωματίας και κατασκοπίας κατάφερναν να τους αντιμετωπίσουν. Το 1480 η μεγάλη πολιορκία του νησιού από τους Τούρκος αποκρούστηκε από τους Ιππότες και τον Ροδιακό πληθυσμό. Η επόμενη πολιορία όμως το 1521 από τον Σουλτάνο Σουλειμάν, παρά την γενναία αντίσταση δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Το Τάγμα αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει και να εγκαταλείψει το νησί την 20η Δεκεμβρίου (ή, κατ’ άλλους 1η Ιανουαρίου) 1522. [livepedia]
1652.—Αποκεφαλισμός στην Κωνσταντινούπολη από τους τούρκους του νεομάρτυρα Ιωάννη από την Θάσο.
Το ηρωικό αυτό παιδί, γεννήθηκε στο χωριό Μαρίαις του νησιού Θάσου. Σε ηλικία 14 ετών ήλθε στην Κωνσταντινούπολη και μάθαινε την τέχνη του ράφτη στο Γαλατά. Κάποτε πήγε σ’ ένα κατάστημα Εβραίου εμπόρου για ν’ αγοράσει κλωστές και φιλονίκησε μ’ αυτόν. Ο Εβραίος βρήκε την ευκαιρία την ώρα που ο Χότζας βρισκόταν πάνω στον μιναρέ, κατηγόρησε τον Ιωάννη ότι βρίζει την πίστη και το προσκύνημα των Τούρκων. Όταν το παιδί οδηγήθηκε μπροστά στον βεζίρη και πιεζόταν ν’ αρνηθεί τον Χριστό, με γενναιότητα απάντησε: «Δεν θ’ αρνηθώ ποτέ τον γλυκύτατο μου Ιησού Χριστό, και αν ακόμα μύρια βάσανα μου κάνετε και το βασίλειο σας όλο μου χαρίσετε». Βλέποντας ο βεζίρης την αμετάθετη γνώμη του παιδιού, διέταξε τον αποκεφαλισμό του. Έτσι στην τοποθεσία «Τσαρσί των γουναράδων» ο δήμιος έκοψε μαρτυρικά λίγο-λίγο το κεφάλι του ηρωικού παιδιού στις 20 Δεκεμβρίου 1652 μ.Χ.
Τον βίο του Αγίου συνέγραψε ο Ιωάννης Καρυοφύλλης και ο Μελέτιος Συρίγου.
Σεμνύνεται νυν Θάσος η πατρίς φίλη,
Σε Mάρτυρα πλουτούσα. Ω πλούτου ξένου!
1802.—Γεννήθηκε στην Ύδρα ο Δημήτριος Βούλγαρης, ο οποίος διετέλεσε οκτώ φορές πρωθυπουργός στην χώρα. Ήταν γνωστός και με το προσωνύμιο Τζουμπές, λόγω της μακριάς ποδιάς-μανδύα που συνήθιζε να φορά.
1806.—Πεθαίνει στη Μόσχα ο εθνικός ευεργέτης και ιδρυτής της ομώνυμης σχολής των Ιωαννίνων Ζώης Καπλάνης. Γεννήθηκε στο Γραμμένο των Ιωαννίνων στα 1736.
1821.—Έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων έξω των Χανίων Κρήτης. Οι Έλληνες νικούν τους Τούρκους.
.—Πραγματοποιείται στην Επίδαυρο η έναρξη της Α’ Εθνικής Συνέλευσης, εις την οποία λαμβάνουν μέρος αντιπρόσωποι της Πελοποννήσου, της Ανατολικής και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, των Σπετσών, Ύδρας, Κάσου και Ψαρών. Η Συνέλευση εξέφραζε την ενότητα του αγωνιζόμενου για την Ελευθερία Ελληνισμού. Η Εθνοσυνέλευση άρχισε στις 20 Δεκεμβρίου 1821, στο χωριό Πιάδα (Νέα Επίδαυρος) κοντά στην Αρχαία Επίδαυρο. Οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης έληξαν στις 16 Ιανουαρίου 1822.
Εργασίες της Εθνοσυνέλευσης
Στην Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου γράφτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, ορίστηκε ο τρόπος της προσωρινής λειτουργίας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους και ψηφίστηκε την 1 Ιανουαρίου 1822 το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», έργο του Ιταλού Βιντσέντζο Γκαλλίνα (Vincenzo Gallina) μαζί με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τον Θεόδωρο Νέγρη[2]. Σε αυτό το Σύνταγμα, ορίστηκε και το εθνικό σύμβολο, η ελληνική σημαία. Το Σύνταγμα που ψηφίστηκε προέβλεπε προστασία των ατομικών ελευθεριών, την αντιπροσωπευτική αρχή καθώς και της διάκριση των εξουσιών. Ορίστηκε ότι η «Διοίκησις» θα γινόταν από το «Βουλευτικόν» και το «Εκτελεστικόν», ενώ το «Δικαστικόν» θα ήταν ανεξάρτητο όργανο. Η απονομή δικαιοσύνης προβλεπόταν από τα «Κριτήρια» (τα δικαστήρια). Στη Β’ Εθνοσυνέλευση Άστρους, το 1823 το Σύνταγμα αυτό βελτιώθηκε.
Ένα από τα σημαντικά σημεία της Πρώτης Εθνοσυνέλευσης είναι η έλλειψη αναφοράς στη Φιλική Εταιρεία.
Σύσταση
Στην εθνοσυνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (Ανατολική χέρσος Ελλάδα και Δυτική χέρσος Ελλάδα όπως ήταν χωρισμένη) καθώς και από τα νησιά Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά. Επίσης συμμετείχε, ψήφισε και υπέγραψε και αντιπρόσωπος των Αλβανών.
Η εκλογές για τους πληρεξούσιους, παραστάτες όπως λέγονταν, δεν ήταν τακτικές όπως δεν υπήρχε κανένας περιορισμός πόσους θα έστελνε κάθε επαρχία. Οι περισσότεροι πληρεξούσιοι ήταν από τη Στερεά Ελλάδα αφού εκτός τους εκπροσώπους των επαρχιών πήραν μέρος και αυτοί πού έστειλε ο Άρειος πάγος , συνήγοροι όπως αποκαλούνταν. Οι πληρεξούσιοι χωρίστηκαν σε τέσσερις κλάσεις και ψήφιζαν σύμφωνα με τον διαχωρισμό αυτό, κάθε κλάση έκλεξε από τρία μέλη συστήνοντας 12 μελής επιτροπή για την σύνταξη οργανικού νόμου.
Στο Εκτελεστικό εκλέχθηκαν οι Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, πρόεδρος εκτελεστικού, Αθανάσιος Κανακάρης, αντιπρόεδρος, Αναγνώστης Παπαγιαννόπουλος (Δεληγιάννης), Ιωάννης Ορλάνδος και Ιωάννης Λογοθέτης.
Κατάλογος εκπροσώπων
Οι εκπρόσωποι ή πληρεξούσιοι ήταν 60 και σύμφωνα με τα γραφόμενα στα πρακτικά της Εθνοσυνέλευσης ήταν χωρισμένοι σε τέσσερις κλάσεις ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, επιλεγμένες «κατά κλήρον» (δηλαδή η σειρά τους προέκυψε με κλήρο και όχι με άλλο κριτήριο). Οι εκπρόσωποι που υπέγραψαν στις 20 Δεκεμβρίου στα πρώτα πρακτικά αναφέρονται παρακάτω: […Wiki παιδεία]
1881.—Νέες εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Σε αυτές τις εκλογές εκλέγονται και έξι βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας. Οι βουλευτές αυτοί είναι οι: Γ. Φιλάρετος, Τ. Φιλήμων, Α. Πετσάλης, Γ. Μαυρομαράς, Α. Ρηγόπουλος και Χ. Δουζίνας. Από αυτούς μόνο ο Γ. Φιλάρετος θα παραμείνει πιστός στις ιδέες του.
1906.—Μετά την υλοποίηση της απόφασης της Κρητικής Συνέλευσης γιά οργάνωση Σώματος χωροφυλακής και πολιτοφυλακής, οι Ιταλοί που κατείχαν την θέση αυτή αποχωρούν από την Νήσο.
1912.—Ο συνταγματάρχης Δελαγραμμάτικας (ή Δεληγραμματίνης), έπειτα από πολυημέρους μάχας, αναγκάζει τούς ανθισταμένους έν Χίω Τούρκους νά συνθηκολογήσουν. Παρεδόθησαν 36 αξιωματικοί, μεταξύ τών οποίων 3 ταγματάρχα καί 1824 οπλίται (πρώτος βαλκανικός πόλεμος).
.—Ο ελληνικός στρατός πολιορκεί το φρούριο του Μπιζανίου και δρα δια πυροβολικού και περιπόλων εναντίον των Τούρκων. 1919 Σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.
1914.—Συνιστάται το Αριστείον Γραμμάτων καί Τεχνών, μετονομασθέν βραδύτερον είς Εθνικόν Αριστείον Γραμμάτων καί Τεχνών καί, μετά τήν ίδρυσιν τής Ακαδημίας Αθηνών, εις Αριστείον Επιστημών, Γραμμάτων καί Τεχνών.
1920.—Ο ελληνικός στρατός εξορμά δια την μεγάλην μάχην προς Εσκί-Σεχίρ.
.—Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Ράλλης τονίζει ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποκατασταθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με τους Συμμάχους.
1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο επικρατεί ηρεμία.
1930.—Επικυρώνεται στη Βουλή το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
1931.—Πεθαίνει ο πρώην αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Θεόκλητος.
1940.—Εις το Αλβανικόν μέτωπον οι εμπόλεμοι Έλληνες και Ιταλοί περιορίζονται εις δράσιν πυροβολικού και περιπόλων.
.—Αναπάντεχα, η Luftwaffe απέστειλε στη Ρόδο αεροπορικές δυνάμεις προς ενίσχυση της Ιταλικής Αεροπορίας στην περιοχή. Επρόκειτο για 17 βομβαρδιστικά Heinkell He 111 της II/KG26, μερικά αεροσκάφη αναγνώρισης Junkers JU88D της I(F)121 και μεταγωγικά JU52/3M που μετέφεραν προσωπικό και εφόδια στο νησί απο τη Σικελία.
1950 .—Σύλληψη του Ν. Μπελογιάννη, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Ελλάδα για να οργανώσει τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ.
1952.—Η νέα κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπάγου παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
1970.—Ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος δηλώνει, πως οι εκλογές θα γίνουν όταν αυτός, ως φορέας της εντολής του ελληνικού λαού, εκτιμήσει ότι, μπορούν να γίνουν.
1979.—Η γαλλική Γερουσία εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ.
1981.—Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στο Αιγαίο συγκλονίζει τη χώρα.
1995.—Ο Δημήτρης Τσοβόλας ανακοινώνει την ίδρυση νέου κόμματος με το όνομα ΔΗΚΚΙ (Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα).
 .
.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com,http://eistorias.wordpress.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!