Translate

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας βλέπει ο Α. Σαμαράς

green and red animated bell on white
Στην Ελλάδα επέστρεψε το ίδρυμα Αντενάουερ. Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Ομιλία Πέτερινγκ με μηνύματα υπέρ της Ελλάδας


Την εξωτερική αξιοπιστία και την εσωτερική κοινωνική συνοχή προέταξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε κοινή εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ.

"Χαιρετίζω όχι τα εγκαίνια αλλά την επιστροφή του ιδρύματος Αντενάουερ στην Ελλάδα" είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα: "Αναβαθμίζεται και αναβαπτίζεται ένας διάλογος που ξεπερνά τα ζητήματα της επικαιρότητας και αγγίζει θέματα αρχών και αξιών".
Αναφέρθηκε στον πρόεδρο του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ κ. Χάνς Πέτερινγκ και στην παρουσία του όταν ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε δύο μεγάλους πολιτικούς της Γερμανίας τον Κόνραντ Αντενάουερ και τον Γκούσταβ Στρέσεμαν που συνέβαλλαν στην εδραίωση της ειρήνης στην Ευρώπη και δημιούργησαν μία κοινή πολιτική κληρονομιά. Και οι δύο, είπε ο κ. Σαμαράς, συνέβαλλαν στην σταθεροποίηση της χώρας τους μετά από καταστροφές και πολέμους.
Ο Στρέσεμαν απέδειξε ότι μπορεί κάποιος να είναι πατριώτης, ευρωπαίος και φιλελεύθερος συγχρόνως είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι ήταν ο πολιτικός που κατήγγειλε την συνθήκη των Βερσαλλιών και κατηγορήθηκε για εθνικισμό και λαϊκισμό. Παράλληλα συνέβαλλε στην σταθεροποίηση της οικονομίας και στην αποκατάσταση των γαλλογερμανικών σχέσεων.
Έπλεξε δε το εγκώμιο του Αντενάουερ λέγοντας: "ένωσε τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και του κοινωνικού κράτους. Πρώτη φορά έγινε καγκελάριος το 1949 και κέρδισε τις επόμενες τρεις εκλογές πρωταγωνιστώντας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Και οι δύο πρωθυπουργοί καταδίκασαν τους όρους που επιβλήθηκαν στην χώρα τους μετά από ήττες, αναστήλωσαν την αξιοπιστία της χώρας τους στο εξωτερικό και αποκατέστησαν την συνοχή στο εσωτερικό ενώ άλλαξαν τις συνθήκες που είχαν επιβληθεί τονώνοντας την οικονομία της αγοράς και αναβαθμίζοντας το κοινωνικό κράτος".
Πέτερινγκ: "Ο ελληνικός λαός πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό"
Ο πρόεδρος του ιδρύματος Αντενάουερ, κ. Πέτερινγκ, ξεκίνησε την ομιλία του στα Ελληνικά λέγοντας "ότι είναι μεγάλη χαρά μου να βρίσκομαι μαζί σας απόψε το βράδυ εδώ στην Αθήνα".
Συνεχίζοντας στην γλώσσα του είπε ότι "Βιώνουμε μία δύσκολη περίοδο και ξέρω τι επιτυγχάνετε εσείς στην Ελλάδα. Λέω στους συμπατριώτες μου ότι δεν μπορεί να ξεχνάτε τι βιώσαμε εμείς μετά τον εθνικοσοσιαλισμό και ότι οι άλλοι λαοί μας έδωσαν χείρα βοηθείας. Βιώνετε μία δύσκολη περίοδο αλλά έχετε κάθε λόγο να είσαστε αισιόδοξοι. Η Ευρώπη περνάει κρίση χρέους, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, καλείται να αντιμετωπίσει πολλά θέματα".
Είπε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος καθώς η χώρα μείωσε το σύνολο του ελλείμματός της κατά τα δύο τρίτα. Τέτοια εκτεταμένη εξυγίανση των οικονομικών δεν έχει ξαναγίνει στην Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός υποφέρει και γι αυτό τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Το διακύβευμα για τους επόμενους μήνες είναι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Στην Γερμανία ακούστηκαν απαξιωτικές απόψεις. Εναντιώθηκα και είπα ότι όσοι είπαν αυτές τις ανοησίες δεν θα το πράξουν στο μέλλον".
Τόνισε δε την ανάγκη της αλληλοβοήθειας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για να ξεπεραστεί η κρίση. "Η Ελλάδα ανέκαθεν με γοήτευε, όταν έγινε μέλος της ΕΕ ήμουν δύο χρόνια ευρωβουλευτής. Με το ίδρυμα θέλουμε να είμαστε ένας ισότιμος εταίρος εδώ στην Αθήνα. Η δουλειά μας βασίζεται στην ισότητα και στον σεβασμό της αξιοπρέπειας των ανθρώπων" είπε ο κ. Πέτερινγκ. Αναφέρθηκε στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή λέγοντας ότι έχουν δώσει το όνομά του σε μία αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου.
Ο κ. Σαμαράς έφθασε στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 7.30 το απόγευμα και ξενάγησε τον πρόεδρο του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ κ. Πέτερινγκ στα εκθέματα του μουσείου.
Πηγή: ΑΠΕ,http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: