Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας η Τουρκία ανήγγειλε έρευνες για υδρογονάνθρακες




Ενώ στην Ελλάδα η συζήτηση για την ΑΟΖ έχει λάβει πλέον καθαρά βερμπαλιστικό χαρακτήρα, η Άγκυρα προχώρησε παραμονή Χριστουγένων σε μία αναμενόμενη μεν, αλλά "εκρηκτική" κίνηση που θέτει ολόκληρη την περιοχή από το Αιγαίο μέχρι τις εσχατιές του ελληνικού FIR  σε κατάσταση συναγερμού δεδομένης της αμφισβήτησης των ελληνικών δικαιωμάτων από την Τουρκία σε αυτή την περιοχή: Ανήγγειλε την έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Α.Μεσόγειο, επί των περιοχών της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι η Turkish Petroleum International Company ( TPIC), θυγατρική της κρατικής ΤΡΑΟ, "θα διενεργήσει έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Οι έρευνες θα γίνουν σε μεγάλο ποσοστό τους επί των περιοχών της ελληνικής υφαλοκρηπίδαςγια μια περίοδο δύο ετών"!

Οι περιοχές που επικεντρώνεται η έρευνα φτάνουν μέχρι την Κάρπαθο, ενώ και στο βόρειο Αιγαίο θα υπάρξει πρόβλημα, αν επιχειρηθεί προσέγγιση στο πλούσιο - σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις - κοίτασμα του Μπάμπουρα.
Καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος ανατολικά της Κρήτης αυτού που η Ελλάδα, φιλοδοξεί να χαρακτηρίσει ως ΑΟΖ, την οποία βέβαια δεν αποδέχεται η Άγκυρα καθώς θεωρεί ότι το σύμπλεγμα των νησιών της Μεγίστης δεν συνιστά δικαίωμα ΑΟΖ κατά μία ερμηνεία που μόνο οι Τούρκοι θα μπορούσαν να δώσουν.
Όπως φαίνεται στο σχετικό χάρτη εκτός από τις περιοχές των πεδίων της κυπριακής ΑΟΖ που επικαλύπτονται από τις τουρκικές επιδιώξεις (4,5,6, και μέρος του 7) η έρευνες της Τουρκίας θα επεκταθούν και προς δυτικά περνώντας από τη Μεγίστη (Καστελόριζο) και φτάνοντας σχεδόν στα όρια Ρόδου και Καρπάθου(!) καταπατώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το defencenet.gr είχε προειδοποιήσει στις 17/12 ότι επίκειται η ανακοίνωση ερευνών για υδρογονάνθρακες επάνω στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Τουρκίας: Η ακύρωση της ναυπήγησης του σκάφους σεισμικών ερευνών και η η απόφαση να μισθώσουν, αλλά το κυριότερο να αναρτήσουν την τουρκική σημαία σε ένα εξελιγμένο σκάφος σεισμικών ερευνών, πρόδιδε την πρόθεσή τους.
Η Turkish Petroleum Corp (TPAO) ζήτησε  αποκλειστικές, καταληκτικές διαπραγματεύσεις (final negotiations) από την νορβηγική, εισηγμένη στο Οσλο, ναυτιλιακή offshore σεισμικών ερευνών, Polarcus με αντικείμενο την μακρού χρόνου μίσθωσή του πλοίου «Polarcus Samur», ναυπήγησης 2001 στο οποίο θα "σηκώσουν" και την τουκρική σημαία.
«Η TPAO σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εκτεταμένες τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε περιοχές της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της» αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Polarcus, Rolf Ronningen.
Όπως αναφέρουν πηγές από το τουρκικό υπουργείο ενέργειας "η εταιρεία υπέβαλε αίτημα επέκτασης των αδειών της στις αρμόδιες αρχές της χώρας", αλλά αυτό είναι το καθαρά τυπικό μέρος.
Η απόφαση της Άγκυρας να ρίξει την "μεγάλη ζαριά" βέβαια δεν είναι άσχετη ούτε με αυτό που οι ίδιοι θεωρούν ως "παράθυρο ευκαιρίας" λόγω της θεωρητικής αδυναμίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να παρατάξουν επί μακρό χρόνο ισχυρή και κατάλληλη αεροναυτική δύναμη στην Α.Μεσόγειο, ούτε με την συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.
Με ένα στόλο που υπερέχει από 4:1 στα υποβρύχια που μπορεί να παρατάξει άμεσα το κάθε Ναυτικό, 2:1 στις παρατακτέες φρεγάτες, με μηδενική παρουσία κορβετών έναντι των 6 τουρκικών, με απόλυτη υπεροχή σε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (από ελληνικής πλευράς δεν υφίσταται ούτε ένα!) "Ποιος θα μας σταματήσει;" μοιάζουν να λένε και θα φανεί στην πράξη, πολύ σύντομα η απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Πολύ σύντομα θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα υπεραπιστούμε ή θα παραχωρήσουμε de facto...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!