"Αυτονομία για την Βόρειο Ήπειρο" - Η ρευστότητα στα Βαλκάνια επιστρέφει




Εξελίξεις οι οποίες υπερβαίνουν ακόμα και την ίδια την βούληση των ελληνικών κυβερνήσεων σε ότι αφορά την διεκδίκηση της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου συμβαίνουν αυτή την στιγμή στα Βαλκάνια.
Αυτή την στιγμή επίσημα η Σερβία ζητεί την αυτονόμηση της Μητρόβιτσα, αλλά και των Σέρβων της Βοσνίας. Οι Αλβανοί με ρελάνς ζητούν την αυτονόμηση του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, στα τεχνητά σύνορα με το Κόσοβο, αλλά και αυτονομία των Αλβανών του Τέτοβο στα Σκόπια.

Ισχυρές πλέον είναι και οι ελληνικές φωνές στην Βόρειο Ήπειρο που ζητούν αυτονομία, άσχετο αν στο υπουργείο Εξωτερικών κάνουν πως τις ακούνε. Μήπως είναι ώρα να τεθούν κάποια πραγματικά ζητήματα;
Τους ασκούς του Αιόλου, άνοιξε φυσικά η απόσχιση και η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου από την αλβανική μειονότητα της Σερβίας.
Η Σερβία επιμένοντας ακόμα και στα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν την ισοπέδωσή της από τους ΝΑΤΟΪκούς βομβαρδισμούς το 1999 εξ αιτίας της σύγκρουσης στο Κόσοβο (ή Κοσσυφοπέδιο για τους Σέρβους που είναι και η ιστορική κοιτίδα τους). Και τώρα που έχει επιτέλους μπει στο δρόμο της εθνικής ανάστασης και με την στήριξη της Ρωσίας, ανέδειξε εθνοκεντρική κυβέρνηση και προχωρά με συνέπεια στο εθνικό της σχέδιο.
Με αφετηρία την αρχή ότι η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η πλατφόρμα του Βελιγραδίου για το Κόσοβο προβλέπει τον τερματισμό του τεχνικού διαλόγου και τη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου με την Πρίστινα και θέτει ως βασική αρχή των διαπραγματεύσεων τις “συνομιλίες πακέτο”, με ταυτόχρονη κατάθεση αιτήματος αυτονομίας ή ανεξαρτητοποίησης της σερβικής περιοχής της Μητρόβιτσα στο βόρειο Κόσοβο.
Σύμφωνα με το σχέδιο  σχέδιο της πλατφόρμας για το Κόσοβο, που παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.
Στη νέα "Λευκή Βίβλο" της σερβικής εθνικής πολιτικής αναφέρεται ότι το Βελιγράδι θα ζητήσει την αυτονομία όλων των σερβικών κοινοτήτων της επαρχίας, στο μοντέλο της Καταλονίας, αλλά και να δοθεί καθεστώς ανάλογο μ' αυτό του Βατικανού στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
"Η σερβική κυβέρνηση, με στόχο την προάσπιση των κρατικών της συμφερόντων, σταματά τη σύναψη περαιτέρω τμηματικών συμφωνιών με τους προσωρινούς θεσμούς της Πρίστινας, στο πλαίσιο του τεχνικού διαλόγου, καθώς αυτές οι συμφωνίες οδηγούν στην αλλαγή των κρατικών υποθέσεων στην περιοχή προς όφελος των προσωρινών θεσμών στην Πρίστινα και αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της Σερβίας στον υψηλού επιπέδου πολιτικού διάλογο σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση των συνθηκών που σχετίζονται με την ασφάλεια", αναφέρεται- μεταξύ άλλων -στην πλατφόρμα.
 Η πλατφόρμα εμμένει στη συγκρότηση μίας Αυτόνομης Κοινότητας Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο που θα προβλέπει την εδαφική αυτονομία τεσσάρων δήμων στο βόρειο Κόσοβο και άλλων δήμων, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία (π.χ.  Γκρατσάνιτσα, Στρπτσε, Γκόρα κ.ο.κ.). Αυτοί οι δήμοι θα αποτελούν μία ξεχωριστή περιοχή στο πλαίσιο της επαρχίας (ενν. Κόσοβο), τονίζεται στο έγγραφο.
Σημειώνεται ακόμη ότι στόχος του Βελιγραδίου είναι η αποστρατικοποίηση του Κοσόβου και η μετατροπή του σε αποστρατικοποιημένη ζώνη, όπου οι μόνες ένοπλες δυνάμεις θα είναι η αστυνομία, συμπεριλαμβανομένης και μίας αυτόνομης αστυνομικής αρχής στο πρότυπο της Καταλονίας.
 Οι εγγυητές της ασφάλειας της αποστρατικοποιημένης Αυτόνομης Επαρχίας του Κοσόβου- κατά το σχέδιο -θα μπορούσαν να είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUROCORPS), ο Στρατός της Σερβίας και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας.
Το Βελιγράδι ζητά, επίσης, επιπρόσθετα κονδύλια από το σερβικό προϋπολογισμό για την Αυτόνομη Κοινότητα Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο και εγγύηση της αυτονομίας στη βάση των υψηλότερων νόμων του Κοσόβου και με τη στήριξη των διεθνών αξιωματούχων. Προτείνει, επίσης, το διαχωρισμό του Κοσόβου σε μία σειρά περιφερειών, με την Αυτόνομη Κοινότητα Σερβικών Δήμων ν' αποτελεί ξεχωριστή περιφέρεια.
 Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτός από την αυτονομία των τεσσάρων δήμων στο βόρειο Κόσοβο, ζητείται επιπλέον αυτονομία για τους δήμους Γκρατσάνιτσα, Στρπτσε, Γκόρα καθώς και για άλλους με πλειοψηφούντα τον σερβικό πληθυσμό, καθώς και ειδικό καθεστώς για τους αγροτικούς θύλακες.
 Η πλατφόρμα αναφέρει ακόμη ότι σημείο έναρξης για τον καθορισμό της περιοχής η οποία θα απολαμβάνει αυτό το ειδικό καθεστώς, ιδιαίτερα εκτός των αστικών κέντρων, θα είναι η εθνοτική της δομή “πριν από την εθνοκάθαρση”, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.
 Η αυτονομία αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει πραγματική δικαιοδοσία στους τομείς της παιδείας, της υγείας, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των δημόσιων υπηρεσιών πληροφόρησης, της περιβαλλοντικής προστασίας, του αστικού σχεδιασμού, της γεωργίας, της δασοπονίας, της αλιείας, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της οικονομικής πολιτικής, της δικαιοσύνης, των εσωτερικών υποθέσεων, του ορυκτού πλούτου κ.ο.κ.
 Μεταξύ άλλων, η πλατφόρμα προβλέπει ακόμη ότι η Αυτόνομη Κοινότητα Σερβικών Δήμων θα μπορεί ν' αποφασίσει ανεξάρτητα για τη χρήση των συμβόλων της (σημαία, ύμνος κ.λπ.) ενώ ο νόμος, σε επαρχιακό επίπεδο, είναι αυτός που θα ορίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη χρήση των συμβόλων της επαρχίας.
 Η Αυτόνομη Κοινότητα Σερβικών Δήμων θα πρέπει, επίσης, να έχει το δικό της κοινοβούλιο και εκτελεστικό συμβούλιο που θα πρέπει να φέρει εις πέρας όλες τις παραπάνω αρμοδιότητες.
 Η πλατφόρμα προβλέπει ακόμη μία ειδική σχέση ανάμεσα στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και τους προσωρινούς, όπως αναφέρεται, θεσμούς του Κοσόβου, στη βάση της οποίας θα υπάρχουν διεθνείς εγγυήσεις για την περιουσία και τις δράσεις της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο.
Τα Βαλκάνια αποκτούν πάλι την ρευστότητα των αρχών της δεκαετίας του '90, όπου η Ελλάδα απώλεσε την ευκαιρία αύξησης της εδαφικής της κυριαρχίας μέχρι το Μοναστήρι το 1992-1993 (σχέδιο τεσσάρων Εθνών), αλλά και απώλεσε δικαιώματα της μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!