ΚΟΡΥΤΣΑ

Χριστούγεννα 2009: Οδοιπορικό-προσκύνημα στην Κορυτσά (Β.Ηπείρου)

Την Κυριακή 20/12/2009 συμμετείχαμε στην αποστολή του ΠΑΣΥΒΑ-ΣΦΕΒΑ στην μαρτυρική γη της Β.Ηπείρου, στην περιοχή της Κορυτσάς. Πολλές φορές τα λόγια είναι δύσκολο να εκφράσουν συναισθήματα.

Η αποστολή επιγραμματικά περιελάμβανε:



1. Επίσκεψη στην εκκλησία του χωριού Πολένα της Κορυτσάς.
Η εκκλησία του χωριού χτίστηκε με δωρεές των φίλων της ΣΦΕΒΑ και τωνΣυνεργαζόμενων Γυναικείων Σωματείων Θεσσαλονίκης πριν 10 χρόνια περίπου.
Οι κάτοικοι του Πολένα, αν και αλβανόφωνοι (εξαιτίας των σκληρών διώξεων του κομμουνιστικού καθεστώτος, που με φυλακίσεις κ εξορίες τιμωρούσε όσους τολμούσαν να μιλήσουν την ελληνική γλώσσα στην περιοχή της Κορυτσάς) έχουνε όμως πλήρη αίσθηση της Ελληνικής τους καταγωγής και ουδέποτε επέτρεψαν την παρουσία μουσουλμάνων στο χωριό τους σε μια προσπάθεια να κρατηθούνε Έλληνες κ Ορθόδοξοι.

Χάρη στη στήριξη των ΣΦΕΒΑ-ΠΑΣΥΒΑ τα παιδιά τους διδάσκονται εδώ και 10 χρόνια την Ελληνική γλώσσα σε φροντιστήριο (φωτογραφίες του κτηρίου θα δείτε πιο κάτω).





2. Χριστουγεννιάτικη Γιορτή
μέσα στην εκκλησία του χωριού.

Παρά το κρύο μέσα στην εκκλησία, νιώσαμε τη ζεστασιά των μικρών παιδιών, των κατοίκων και του ιερέα του χωριού.





3. Επίσκεψη στο φροντιστήριο Ελληνικής γλώσσας.
Παιδιά του φροντιστηρίου με τα μικρά δωράκια
που τους προσφέρθηκαν (τα παιδάκια διάλεγαν το δωράκι που προτιμούσανε):



Και τώρα ακολουθούνε οι φωτογραφίες από το κτήριο
που γίνονται τα μαθήματα της Ελληνικής γλώσσας
(υπο τύπου ιδιωτικού φροντιστηρίου αφού οι αλβανοί ΔΕΝ επιτρέπουν τη λειτουργία Ελληνικού μειονοτικού σχολείου. Τα έξοδα λειτουργίας του φροντιστηρίου γίνονται από τον ΠΑΣΥΒΑ & ΣΦΕΒΑ).Η εξωτερική εικόνα του φροντιστηρίου:
μία σειρά ασοβάτιστα τούβλα οι τοίχοι-ούτε κουβέντα για μόνωση!, τα περισσότερα τζάμια σπασμένα ή πρόχειρα κλεισμένα με χαρτόνια, με εξαίρεση τα δύο επάνω παράθυρα όπου βρίσκεται η αίθουσα διδασκαλίας τα κουφώματα των οποίων επισκεύσασε ποιος άλλος, η ΣΦΕΒΑ και ο ΠΑΣΥΒΑ.
Οι Ελληνικές κυβερνήσεις μπορούνε να σπαταλούνε εκατομμύρια ευρώ σε μίζες κ σκάνδαλα, χρήματα όμως για τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν.
Εξάλλου η Αλβανία είναι ΦΙΛΗ χώρα. Ας μην προκαλούμε...

Ευτυχώς κάποιοι Έλληνες, με τις λίγες δυνατότητες που διαθέτουν,
κάνουν το χρέος τους στα διψασμένα για ελληνισμό αδέρφια μας.

η είσοδος του κτηρίου:
χωρίς τζάμια,
προφανώς η κλειδαριά της χαλασμένη και κλειδώνεται με αυτη την αλυσίδα.Εικόνες από την "σάλα" εισόδου:


Τρια παράθυρα στη σκάλα του κτηρίου:
το ένα, το πιο χαμηλό πρόχειρα σοβατισμένο,
το μεσαίο παράθυρο κλεισμένο με ξύλα,
το επάνω παράθυρο χωρίς κούφωμα και χωρίς τζάμια.
Σκεφθείτε ότι την ημέρα της επίσκεψης τα πάντα ήταν καλυμένα με χιόνι κ πάγους (ακόμη κ οι δρόμοι).


Η ηρωική δασκάλα Χαρά Νικοπούλου , η οποία άντεξε στις πιέσεις και τις διώξεις ακόμη και στον ξυλοδαρμό στα πομακοχώρια του Έβρου, παραβρέθηκε στην αποστολή και επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Βόρειο Ήπειρο. Δίπλα της ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Γ.Κουριαννίδης. Προσέξτε το άθλιο ξύλινο πάτωμα και τη λάμπα που λείπει από το φωτιστικό.
Ελλείψεις παντού.

Η αισιοδοξία των μικρών βορειοηπειρωτόπουλων όμως, παραμένει, όπως κ το χαμόγελο στα πρόσωπά τους. Κρατώντας τα μικρά τους δωράκια λένε "ευχαριστούμε" .
Αισθάνονται ότι Η Ελλάδα (μέσα από την προσπάθεια των ΣΦΕΒΑ-ΠΑΣΥΒΑ) δεν τους ξέχασε κ αυτά τα Χριστούγεννα.

4. Επίσκεψη στην κλινική της Μητρόπολης και σε ίδρυμα

Ακολούθησε επίσκεψη στην κλινική της ορθόδοξης μητρόπολης Κορυτσάς και προσφορά φαρμακευτικού υλικού (που έχει χορηγηθεί δωρεάν από φίλους της ΣΦΕΒΑ στη Θεσσαλονίκη), επίσκεψη σε δημόσιο ίδρυμα που φιλοξενεί αναπήρους (δόθηκαν αναπηρικά καρτσάκια δώρα κλπ στους νοσηλευομένους κλπ) και τέλος παρακολουθήσαμε την Χριστουγεννιάτικη γιορτή των φροντιστηρίων Ελληνικής γλώσσας της πόλης της Κορυτσάς που έγινε στην υπόγεια αίθουσα του μητροπολιτικού ναού παρουσία του μητροπολίτη κ. Ιωάννη.



5. Προσκύνημα στους τάφους 2 Ελλήνων στρατιωτών.
Στον ηρωικό ΜΟΡΑΒΑ.
Χωριό Μπομποστίτσα Κορυτσάς.
Ένα μικρό παλιό εκκλησάκι, ζεστά ανακαινισμένο.
Το αθεϊστικό καθεστώς Χότζα, από το 1967 επέβαλλε υποχρεωτική αθεϊα στην Αλβανία, γκρέμισε ή μετέτρεψε σε σταύλους κ αποθήκες τις εκκλησίες και απαγόρευσε κάθε θρησκευτική πράξη.


Στη βάση του μεγάλου σταυρού βρίσκονται τα οστά 2 Ελλήνων στρατιωτών.
Πότε επιτέλους θα γίνουν τα στρατιωτικά κοιμητήρια για τους υπόλοιπους χιλιάδες έλληνες στρατιώτες & αξιωματικούς που θυσιάστηκαν στα ηρωϊκά βουνά;
Πότε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα κάνει καποια Ελληνική κυβέρνηση το ΧΡΕΟΣ της προς τα ΠΑΙΔΙΑ της;;;

Υπάρχουνε οι στρατιωτικοί χάρτες που διαφύλαξαν κρυφά δεκαετίες οι βορειοηπειρώτες και παραδόθηκαν στην ελληνική πρεσβεία και περιέχουν όλα τα σημεία επάνω στα βουνά όπου είναι θαμμένοι οι έλληνες πολεμιστές, η σειρά με την οποία είναι θαμμένοι, ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι.
Πρώτα θαβόταν οι αξιωματικοί, με σειρά βαθμού, και μετά οι στρατιώτες, καθώς και τα ονόματά τους.
Πότε επιτέλους θα δικαιωθούνε τα παλικάρια μας ου θυσιάστηκαν ρε αλήτες Έλληνες πολιτικοί;
Ως πότε λίγες δεκάδες Έλληνες θα κάνουνε ότι δεν κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση;

καθαρίσαμε πρόχειρα την μαρμάρινη πλάκα

στη βάση του σταυρού
αποκαλύφθηκε κάτω από το χιόνι και τον πάγο:

ΑΙΩΝΙΑ ΜΝΗΜΗ
ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΥΙΟΙ
ΑΔΕΛΦΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΑΜΕΝΟΙ ΕΔΩ
Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.

ΣΦΕΒίτες, ψέλνουν τον Ελληνικό εθνικό ύμνο:
Ατενίζοντας τα χιονισμένα βουνά στα οποία γράφτηκε το έπος του 40, στη βάση του σταυρού, τα στεφάνια από την 28η Οκτωβρίου:

6. Επίσκεψη στα ελληνικά εκπαιδευτήρια "Ομηρος"
Μία από τις 5-6 Ελλαδίτισες δασκάλες, αφιερωμένα μέλη της Ορθ.Χριστ.Αδελφότητας ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΙΣ, που εδώ και χρόνια στηρίζουν με την παρουσία τους τα ελληνικά φροντιστήρια στην περιοχή της Κορυτσάς.
Στη φωτογραφία η δασκάλα ξεναγεί τους επισκέπτες στο Ελληνικό σχολείο Κορυτσάς "ΟΜΗΡΟΣ" .
Το σχολείο λειτουργεί σαν ιδιωτικό.
Οι αλβανοί δεν επιτρέπουνε την ίδρυση ελληνικού μειονοτικού σχολείου σε μη αναγνωρισμένες μειονοτικές ζώνες όπως η περιοχή της Κορυτσάς.

Μία ακόμη περιγραφή της παραπάνω εξόρμησης μπορείτε να διαβάσετε και στην επίσημη ιστοσελίδα της ΣΦΕΒΑ (www.sfeva.gr)


7. Η παρούσα πολιτική καστάσταση στο χώρο της Β.Ηπείρου:

Όλα τα παραπάνω την ώρα που τα δύο μεγάλα Ελλαδικά πολιτικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ & ΝΔ) πέτυχαν να διχάσουνε πολιτικά τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου (ενώ έπρεπε όλοι να μείνουνε ενωμένοι ως μία ενιαία εθνική μειονότητα).

Επίσης εξωφρενικό και τραγικό συνάμα:
Πρωην κομμουνιστές, κάποιοι μάλιστα που επί Χότζα έπαιρναν υποτροφίες από το καθεστώς και σπούδαζαν στην Ελλάδα (τότε που στα σύνορα υπήρχαν ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, και οι Έλληνες βορειοηπειρώτες σάπιζαν στις φυλακές και τις εξορίες και φυσικά δεν είχαν καμία δυνατότητα να έλθουν στην μάνα Ελλάδα), αυτοί, οι πρώην κομμουνιστές και συνεργάτες τους, όχι μόνο δεν ζήτησαν ποτέ συγνώμη αλλά κάποιοι πέτυχαν να βρίσκονται ακόμη και στην πολιτική ηγεσία της ελληνικής μειονότητας και συμμετέχουν στο να κατευθύνουν την τύχη της.
Αληθινά τραγικό...

Αν οι βορειοηπειρώτες συσπειρωθούν ενωμένοι γύρω από την ΟΜΟΝΟΙΑ και μιμηθούν αντίστοιχες μειονότητες στα Βαλκάνια, με πολύ λιγότερα νομικά δικαιώματα (πχ η αναγνώριση της Αυτονομίας της Β.Ηπείρου από την ίδια την Αλβανία το 1914 και ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως "εθνικής μειονότητας" από τις διεθνής συνθήκες) τότε μπορομε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλον για τον γηγενή ελληνισμό της περιοχής.

Κλείνοντας το οδοιπορικό θα πούμε ότι:


Ευτυχώς υπάρχουνε ακόμη Έλληνες , αγνοί πατριώτες με Χριστό και Ελλάδα στην ψυχή τους,
και παρά την προκλητική απουσία της ελληνικής κυβέρνησης
θα
συνεχίσουν να αγωνίζονται.
Και συμμετέχοντας στην εξόρμηση αυτή

νοιώσαμε την ζεστασιά της ψυχής τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!