Η απαντητική επιστολή του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου στον τούρκο ομόλογό του Ταγιπ Ερντογάν ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΛΥΤΩΝ ΜΜΕ
( Aναδημοσίευση απο το ΜΠΛΟΚ του Δημοσιογράφου ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ)
Με επιστολή του προς τον κ. Ερντογάν ο Πρωθυπουργός επαναφέρει το ζήτημα του Διεθνούς Δικαστηρίου.Στην επιστολή αυτή, ο κ.Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή επιθυμία των δύο αντρών για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμα φορά πόσο καλά γνωρίζει ο τουρκικός λαός την προσωπική του συμβολή στην έναρξη μιας νέας περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1999 ακόμα, όταν η διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών συνέπεσε και με την χορήγηση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας για προσχώρηση στην ΕΕ.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ-ΒΗΜΑ
«Oλική επαναφορά» στη λογική του Ελσίνκι με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προτείνει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Γ.Παπανδρέου. Η απαντητική επιστολή του έλληνα πρωθυπουργού, έκτασης τεσσάρων σελίδων, επεδόθη χθες το απόγευμα από τον πρεσβευτή μας στην Αγκυρα κ. Φώτη Ξύδα στον διευθυντή του Γραφείου του τούρκου πρωθυπουργού. Ο κ. Παπανδρέου προτείνει κατ΄ αρχάς την αναζωογόνηση των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους. Ξεκαθαρίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είναι υπόθεση της ελληνικής πολιτείας. Χαρακτηρίζει σημαντική την πρόταση Ερντογάν για δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας. Τέλος, προσκαλεί τον τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα, ενδεχομένως πριν από το καλοκαίρι. Μια πρώτη συζήτηση επί της επιστολής ενδέχεται να έχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Αφγανιστάν την προσεχή Πέμπτη στο Λονδίνο.
Η επιστολή Παπανδρέου απαντά σε ένα προς ένα στα θέματα που έθεσε με τη δική του επιστολή ο κ. Ερντογάν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επισημάνσεις του έλληνα πρωθυπουργού για το Αιγαίο. Ο κ. Παπανδρέου τονίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών (π.χ. Λωζάννη) όσο και των πολυμερών (π. χ. Παρισίων), καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς του Αιγαίου. Πρόκειται, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, για αναφορά στην καινοφανή θεωρία των «γκρίζων ζωνών» που προωθεί η Αγκυρα.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι ενέργειες όπως το casus belli της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια, οι υπερπτήσεις επάνω από ελληνικά νησιά, αλλά και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει οριοθετηθεί «δεν βοηθούν καθόλου στη βελτίωση των σχέσεών μας».
Υπογραμμίζει εξάλλου την ανάγκη επιτάχυνσης των διερευνητικών επαφών, που δεν πρέπει όμως να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης. Αποφεύγει πάντως να συνδέσει την πρόοδό τους με κάποιο άλλο θέμα, όπως η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Σε αυτό το σημείο εντοπίζεται κατά κάποιο τρόπο μια διαφορά με τη Συμφωνία του Ελσίνκι του 1999, όπου υπήρχε διασύνδεση της προόδου στις συνομιλίες αυτές με τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.
Α ν δεν επιτευχθεί συμφωνημένη λύση, συνεχίζει ο κ. Παπανδρέου, τότε οι δύο χώρες θα πρέπει να απευθυνθούν από κοινού (συνυποσχετικό) στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Ο Πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος για συμφωνία επί κάποιων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τονίζει όμως ότι αυτά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα τους.
Στο Κυπριακό ο έλληνας πρωθυπουργός κινείται στη γραμμή των παγίων θέσεων περί ενός ομοσπονδιακού σχήματος με δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του. Αναφέρεται σε μια λύση που θα προέλθει χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, με σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει ότι το ελληνικό κράτος έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμάνων της Θράκης. Και κάνει ειδική αναφορά στη σημασία της εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεών της έναντι της ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου (όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης) στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας. Ο έλληνας πρωθυπουργός ζητεί από την Αγκυρα να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής για τους λαθρομετανάστες. Τέλος, αναφέρεται σε σειρά θεμάτων επί των οποίων μπορεί να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία, όπως η παράνομη μετανάστευση, η ενέργεια, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η πράσινη ανάπτυξη κτλ.
Τι απαντά ο Παπανδρέου στον Ερντογάν.Μαριτίνα Ζαφειριάδου Newstime.gr,
Σε αυτήν, ο κ.Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή επιθυμία των δύο αντρών για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμα φορά πόσο καλά γνωρίζει ο τουρκικός λαός την προσωπική του συμβολή στην έναρξη μιας νέας περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1999 ακόμα, όταν η διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών συνέπεσε και με την χορήγηση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας για προσχώρηση στην ΕΕ.
Επ' αυτού, αφού εκφράζει την πάγια υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στην ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή, επισημαίνει τη σημασία εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεών της τόσο έναντι της ελληνικής μειονότητας όσο και του Οικομενικού Πατριαρχείου. Δηλώνει μάλιστα ετοιμότητα εκ μέρους τηςΕλλάδας, προκειμένου να μεταφέρει τεχνογνωσία και εμπειρία σε κοινοτικά θέματα στην γειτονική χώρα.
Παραδεχόμενος την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο τουρισμός, η ενέργεια κ.α., ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνει ένας απολογισμός των δέκα τελευταίων ετών, προκειμένου να διασαφηνιστούν οι εναπομείνασες προκλήσεις, με σκοπό την αντιμετώπισή τους και την επίτευξη μιας πιο βιώσιμης και παραγωγικής σχέσης, καθώς και μόνιμης ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών. "Έλληνες και Τούρκοι, συνεργαζόμενοι, μπορούμε να καταστούμε μία δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας", σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη επίλυσης των θεμελιωδών πολιτικών ζητημάτων που παραμένουν ανεπίλυτα, ενόψει και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα.
Στον απολογισμό των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών που επιχειρεί στην μακροσκελή επιστολή του, ο κ.Παπανδρέου, περιγράφει και το πλαίσιο στο οποίο αναζητά τις λύσεις η Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτό, πρωταρχική προτεραιότητα για τη χώρα μας στο Αιγαίο, είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτά, προϋποθέτουν -όπως αφήνει να εννοηθεί- τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών (διμερών και πολυμερών). Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός τονίζει πως ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες σε μια μη οριοθετημένη ακόμα υφαλοκρηπίδα "δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας".
Προκρίνει λοιπόν ως ανάγκη την αναζωογόνηση των διερευνητικών επαφών, με συγκεκριμένο μάλιστα χρονικό ορίζοντα. Σε περίπτωση μάλιστα μη συμφωνίας σε συγκεκριμένο χρόνο που μένει να καθοριστεί, προτείνει οι δύο χώρες να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Υπογραμμίζει δε, ότι ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν εντάσεις. Και ενώ δηλώνει έτοιμος για εξέταση μέτρων που θα συνέβαλαν στην μείωση της έντασης, σημειώνει ότι αυτά δε δίνουν πραγματική λύση, καθώς δεν αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα.
Από την επιστολή του πρωθυπουργού δεν λείπει και το κυπριακό, επί του οποίου τονίζει ότι το "κλειδί" για βιώσιμη λύση στο νησί, είναι να αφεθούν μόνες οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Ως λύση, προκρίνει ένα ομοσπονδιακό σχήμα με δομές ικανές να εγγυηθούν την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, ενώ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για λύση εντός του πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, συμβατή με το θεσμικό πλαίσιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο. Υποστηρίζει άλλωστε, ότι το μέλλον της επανενωμένης Κύπρου είναι στην ΕΕ, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ από το 2004.
Αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και απαντώντας τρόπον τινά στις επανειλημμένες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο κ.Παπανδρέου τονίζει πως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση. Εκτιμά δε, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Ως μόνο τρόπο αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, προβάλλει τη συνεργασία σε διμερές και ευρωπαϊκό πλαίσιο, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή τη στήριξη της Τουρκίας στις επιχειρήσεις της Frontex, ενώ αποδίδει μεγάλη σημασία στην πλήρη εφαρμογή του Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Ταυτόχρονα, τοποθετείται θετικά στην εκπόνηση ενός κοινού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ως αναμενόταν, μετά από σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού προ ημερών, με την επιστολή του προσκαλεί τον κ.Ερντογάν να επισκεφθεί την χώρα μας, τονίζοντας ότι τα δύο υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν την ημερομηνία πιθανώς πριν από το καλοκαίρι. Χαρακτηρίζει άλλωστε, σημαντική την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού για δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ αναφέρεται και σε επιμέρους πτυχές της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε οικονομικό για παράδειγμα ή εμπορικό επίπεδο.
Αναφορικά με την επίσκεψη του τελευταίου στην χώρα μας, κωδικοποιεί την προεργασία που θα πρέπει να γίνει από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, εστιάζοντας τη συνεργασία των δύο πλευρών στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, των επενδύσεων, του πολιτισμού, της παράνομης μετανάστευσης, της πράσινης ενέργειας και του περιβάλλοντος, της αναδάσωσης και της πράσινης ανάπτυξης, των υποδομών και μεταφορών, καθώς και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.
Δρούτσας: Η Ελλάδα επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με Τουρκία
Μέσω της απαντητικής του επιστολής προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ραγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εκφράζει την επιθυμία της Ελλάδας για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αναφερόμενος σε δηλώσεις του σήμερα από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών, στο περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε σήμερα η Αθήνα στην Άγκυρα.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στην επιστολή αυτή γίνεται ένας σύντομος απολογισμός των προβλημάτων που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, καταγράφονται οι ελληνικές θέσεις και περιγράφεται το πλαίσιο εντός του οποίου η Ελλάδα αναζητεί τη λύση. Ο Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι συγκεκριμένα η Ελλάδα προτείνει την εντατικοποίηση των λεγόμενων διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική διπλωματία, επισημαίνοντας ότι αυτές οι διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να έχουν ανοιχτό χρονοδιάγραμμα.
« Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα μπορέσουμε να βρούμε λύση στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και στην αντίθετη περίπτωση να απευθυνθούμε από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, επισημαίνοντας ότι όλες αυτές οι προτάσεις αντικατοπτρίζουν το πλέγμα που διακατέχει την ελληνική κυβέρνηση για την ανάληψη πρωτοβουλιών στην εξωτερική πολιτική, με καθαρές θέσεις και με σοβαρή και συστηματική προετοιμασία.KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στα σκαριά ο διμερής διάλογος
Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε μετά από δύο μήνες στην επιστολή Ερντογάν, προκρίνοντας το θέμα της υφαλοκρηπίδας και αποδεχόμενος τη συγκρότηση «συμβουλίου συνεργασίας»
Με την πρόταση για διμερή διάλογο, που θα έχει ως αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και στην περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας, παραπομπή του προβλήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, απάντησε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στις προτάσεις για εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο, που είχε απευθύνει από τον περασμένο Οκτώβρη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Η επιστολή του πρωθυπουργού επιδόθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τον Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή επισημαίνεται η ανάγκη για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο καθώς και η προώθηση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο κυνήγι των μεταναστών. Επίσης, διατυπώνεται πρόσκληση στον Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφτεί την Αθήνα μέχρι το καλοκαίρι.
Με βερμπαλισμούς σχετικά με την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι οι ΝΑΤΟικές διευθετήσεις στην ευρύτερη περιοχή αποτελούν το έδαφος πάνω στο οποίο στέρεα οικοδομούνται και καλύπτονται οι απαιτήσεις της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την επιστολή, η διέξοδος βρίσκεται στον ελληνοτουρκικό διάλογο που διεξάγεται μεταξύ εμπειρογνωμόνων των ΥΠΕΞ των δύο χωρών από το 1999. Αυτός ο διάλογος - είχε φτάσει κοντά στην υπογραφή συνυποσχετικού για την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας πριν τις ελληνικές εκλογές του 2004 - πρέπει, σύμφωνα με την επιστολή Παπανδρέου, να αναζωογονηθεί και να λάβει νέα ώθηση. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σημειώνει στην επιστολή ότι η διαδικασία αυτή «δεν μπορεί να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης».
Στα βήματα του Ελσίνκι
Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, ο Γ. Παπανδρέου προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.
Αυτό που δε λέει ο Γ. Παπανδρέου είναι ότι η συζήτηση για το συνυποσχετικό παραπομπής του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη προϋποθέτει συζήτηση και για τις «γκρίζες ζώνες» που έχει θέσει η Αγκυρα, επιμένοντας στα νησιά και νησίδες του Αιγαίου με αδιευκρίνιστη, κατά την άποψή της, κυριαρχία. Με άλλα λόγια, ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας συνδέεται άμεσα με την αμοιβαία συμφωνία για τα σύνορα, τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί, ενώ η ίδια η Ελλάδα, με τη συμφωνία του Ελσίνκι το 1999, αναγνώριζε συνοριακές διαφορές με τη γείτονα.
Στην επιστολή εκφράζεται η ελληνική ετοιμότητα εξέτασης μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της έντασης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει επίσης ότι ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση.
Στην επιστολή γίνεται εκτενής αναφορά για τη συνεργασία και την ένταση της καταστολής σε βάρος των μεταναστών, με την εμπλοκή και της ευρωενωσιακής FRONTEX. Ο Γ. Παπανδρέου υπογραμμίζει τη σημασία πλήρους εφαρμογής του υπάρχοντος Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, πέραν της επανεκκίνησης συνομιλιών για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ.
Αφού κάνει αναφορά σε άλλες πτυχές της διμερούς συνεργασίας, όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία και το καθεστώς θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζει σημαντική την πρόταση του Τούρκου ομολόγου του για τη δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Προετοιμασίες για επίσκεψη Ερντογάν
Στο πλαίσιο αυτό, ο Παπανδρέου προτείνει την οργάνωση μιας επίσημης επίσκεψης σε πρωθυπουργικό επίπεδο και προσκαλεί τον Τ. Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα, τονίζοντας ότι τα δύο υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία, πιθανώς πριν το καλοκαίρι.
Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός κωδικοποιεί την προεργασία που θα πρέπει να γίνει από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών για την κατάλληλη προετοιμασία της εν λόγω επίσκεψης. Αναφέρονται συγκεκριμένα ως τομείς συνεργασίας η ενέργεια, το εμπόριο και οι επενδύσεις, ο πολιτισμός, η μετανάστευση, η πράσινη ενέργεια, το περιβάλλον, η αναδάσωση και η πράσινη ανάπτυξη, οι υποδομές και μεταφορές και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Σε άλλο σημείο της επιστολής, αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίζεται ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Ελληνα πολίτη. Υπογραμμίζει ακόμα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε να αντιμετωπισθούν με όρους αμοιβαιότητας.
Τέλος, για το Κυπριακό ο Γ. Παπανδρέου λέει ότι θέση της κυβέρνησης παραμένει μια λύση ομοσπονδιακού χαρακτήρα, εντός του πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.
*************************************************8
Κατά πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός επισημαίνει προς τον κ. Ερντογάν ότι σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.
Με απλά λόγια, ο κ. Παπανδρέου προτείνει να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα για την εξέταση και τη συζήτηση των ελληνοτουρκικών θεμάτων, με σκοπό την επίλυσή τους. Εισηγείται μάλιστα, εάν δεν επιτευχθεί η διευθέτηση των προβλημάτων διμερώς, να παραπεμφθούν -τόσο το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας όσο και άλλα που πιθανόν να θεωρηθούν συναφή- προς επίλυση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε χρόνο που θα έχει προσυμφωνηθεί.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εκφράζει την ετοιμότητά του να εξεταστούν μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της έντασης. Ο κ. Παπανδρέου διευκρινίζει ωστόσο ότι προϋπόθεση είναι πως τα μέτρα αυτά δεν θα προκαταλαμβάνουν τις πολιτικές και νομικές θέσεις των δύο πλευρών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τέτοια μέτρα δεν δίδουν πραγματική λύση γιατί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του.
Το ζήτημα αυτό επί της ουσίας αποτελεί θετική ελληνική απάντηση στην πρόταση της Άγκυρας για υιοθέτηση ενός κώδικα συμπεριφοράς στο Αιγαίο (code of conduct), στον οποίο μεταξύ άλλων προτείνεται και η πτήση των μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο χωρίς όπλα, αλλά και η αποφυγή των αερομαχιών.
Στην απαντητική του επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή τους επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι ο τουρκικός λαός γνωρίζει καλά την προσωπική του συμβολή για την έναρξη μιας νέας περιόδου στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1999, όταν η διμερής διπλωματική δραστηριότητα συνέπεσε με μια σημαντική απόφαση: τη χορήγηση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψηφίας χώρας για προσχώρηση στην Ε.Ε.
Αφού επισημαίνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς των διμερών σχέσεων όπως το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, τη διπλωματία των πολιτών, ακόμα και το ψυχολογικό κλίμα και την επικοινωνία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη, δέκα χρόνια μετά, να γίνει ένας απολογισμός, ώστε να επισημανθούν οι εναπομένουσες προκλήσεις για να επιτευχθεί μια πιο βιώσιμη και παραγωγική σχέση και μόνιμη ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Έλληνες και Τούρκοι, συνεργαζόμενοι, μπορούμε να καταστούμε μια δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας», προσθέτοντας ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν πρότυπο για άλλες περιοχές του πλανήτη.
Τονίζει δε, ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επιλύσουν τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα, ιδίως ενώπιον των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.
Στην επιστολή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει συγκεκριμένο απολογισμό των προβλημάτων που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας, περιγράφοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα αναζητά τη λύση.
Αιγαίο
Αναφορικά με το Αιγαίο, πρωταρχική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και συνιστούν θεμέλιο προς εξασφάλιση διαρκών σχέσεων καλής γειτονίας.
Ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας» και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές και να λάβουν νέα ώθηση.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης.
Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Εκφράζει δε την ετοιμότητα εξέτασης μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της έντασης με την προϋπόθεση ότι δεν προκαταλαμβάνουν τις πολιτικές και νομικές θέσεις των δύο πλευρών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τέτοια μέτρα δεν δίδουν πραγματική λύση γιατί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ-ΒΗΜΑ
«Oλική επαναφορά» στη λογική του Ελσίνκι με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προτείνει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Γ.Παπανδρέου. Η απαντητική επιστολή του έλληνα πρωθυπουργού, έκτασης τεσσάρων σελίδων, επεδόθη χθες το απόγευμα από τον πρεσβευτή μας στην Αγκυρα κ. Φώτη Ξύδα στον διευθυντή του Γραφείου του τούρκου πρωθυπουργού. Ο κ. Παπανδρέου προτείνει κατ΄ αρχάς την αναζωογόνηση των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους. Ξεκαθαρίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είναι υπόθεση της ελληνικής πολιτείας. Χαρακτηρίζει σημαντική την πρόταση Ερντογάν για δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας. Τέλος, προσκαλεί τον τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα, ενδεχομένως πριν από το καλοκαίρι. Μια πρώτη συζήτηση επί της επιστολής ενδέχεται να έχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Αφγανιστάν την προσεχή Πέμπτη στο Λονδίνο.
Η επιστολή Παπανδρέου απαντά σε ένα προς ένα στα θέματα που έθεσε με τη δική του επιστολή ο κ. Ερντογάν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επισημάνσεις του έλληνα πρωθυπουργού για το Αιγαίο. Ο κ. Παπανδρέου τονίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών (π.χ. Λωζάννη) όσο και των πολυμερών (π. χ. Παρισίων), καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς του Αιγαίου. Πρόκειται, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, για αναφορά στην καινοφανή θεωρία των «γκρίζων ζωνών» που προωθεί η Αγκυρα.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι ενέργειες όπως το casus belli της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια, οι υπερπτήσεις επάνω από ελληνικά νησιά, αλλά και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει οριοθετηθεί «δεν βοηθούν καθόλου στη βελτίωση των σχέσεών μας».
Υπογραμμίζει εξάλλου την ανάγκη επιτάχυνσης των διερευνητικών επαφών, που δεν πρέπει όμως να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης. Αποφεύγει πάντως να συνδέσει την πρόοδό τους με κάποιο άλλο θέμα, όπως η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Σε αυτό το σημείο εντοπίζεται κατά κάποιο τρόπο μια διαφορά με τη Συμφωνία του Ελσίνκι του 1999, όπου υπήρχε διασύνδεση της προόδου στις συνομιλίες αυτές με τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.
Α ν δεν επιτευχθεί συμφωνημένη λύση, συνεχίζει ο κ. Παπανδρέου, τότε οι δύο χώρες θα πρέπει να απευθυνθούν από κοινού (συνυποσχετικό) στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Ο Πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος για συμφωνία επί κάποιων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τονίζει όμως ότι αυτά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα τους.
Στο Κυπριακό ο έλληνας πρωθυπουργός κινείται στη γραμμή των παγίων θέσεων περί ενός ομοσπονδιακού σχήματος με δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του. Αναφέρεται σε μια λύση που θα προέλθει χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, με σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει ότι το ελληνικό κράτος έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμάνων της Θράκης. Και κάνει ειδική αναφορά στη σημασία της εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεών της έναντι της ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου (όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης) στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας. Ο έλληνας πρωθυπουργός ζητεί από την Αγκυρα να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής για τους λαθρομετανάστες. Τέλος, αναφέρεται σε σειρά θεμάτων επί των οποίων μπορεί να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία, όπως η παράνομη μετανάστευση, η ενέργεια, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η πράσινη ανάπτυξη κτλ.
Τι απαντά ο Παπανδρέου στον Ερντογάν.Μαριτίνα Ζαφειριάδου Newstime.gr,
Σε αυτήν, ο κ.Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή επιθυμία των δύο αντρών για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμα φορά πόσο καλά γνωρίζει ο τουρκικός λαός την προσωπική του συμβολή στην έναρξη μιας νέας περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1999 ακόμα, όταν η διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών συνέπεσε και με την χορήγηση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας για προσχώρηση στην ΕΕ.
Επ' αυτού, αφού εκφράζει την πάγια υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στην ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή, επισημαίνει τη σημασία εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεών της τόσο έναντι της ελληνικής μειονότητας όσο και του Οικομενικού Πατριαρχείου. Δηλώνει μάλιστα ετοιμότητα εκ μέρους τηςΕλλάδας, προκειμένου να μεταφέρει τεχνογνωσία και εμπειρία σε κοινοτικά θέματα στην γειτονική χώρα.
Παραδεχόμενος την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο τουρισμός, η ενέργεια κ.α., ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνει ένας απολογισμός των δέκα τελευταίων ετών, προκειμένου να διασαφηνιστούν οι εναπομείνασες προκλήσεις, με σκοπό την αντιμετώπισή τους και την επίτευξη μιας πιο βιώσιμης και παραγωγικής σχέσης, καθώς και μόνιμης ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών. "Έλληνες και Τούρκοι, συνεργαζόμενοι, μπορούμε να καταστούμε μία δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας", σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη επίλυσης των θεμελιωδών πολιτικών ζητημάτων που παραμένουν ανεπίλυτα, ενόψει και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα.
Στον απολογισμό των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών που επιχειρεί στην μακροσκελή επιστολή του, ο κ.Παπανδρέου, περιγράφει και το πλαίσιο στο οποίο αναζητά τις λύσεις η Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτό, πρωταρχική προτεραιότητα για τη χώρα μας στο Αιγαίο, είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτά, προϋποθέτουν -όπως αφήνει να εννοηθεί- τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών (διμερών και πολυμερών). Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός τονίζει πως ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες σε μια μη οριοθετημένη ακόμα υφαλοκρηπίδα "δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας".
Προκρίνει λοιπόν ως ανάγκη την αναζωογόνηση των διερευνητικών επαφών, με συγκεκριμένο μάλιστα χρονικό ορίζοντα. Σε περίπτωση μάλιστα μη συμφωνίας σε συγκεκριμένο χρόνο που μένει να καθοριστεί, προτείνει οι δύο χώρες να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Υπογραμμίζει δε, ότι ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν εντάσεις. Και ενώ δηλώνει έτοιμος για εξέταση μέτρων που θα συνέβαλαν στην μείωση της έντασης, σημειώνει ότι αυτά δε δίνουν πραγματική λύση, καθώς δεν αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα.
Από την επιστολή του πρωθυπουργού δεν λείπει και το κυπριακό, επί του οποίου τονίζει ότι το "κλειδί" για βιώσιμη λύση στο νησί, είναι να αφεθούν μόνες οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Ως λύση, προκρίνει ένα ομοσπονδιακό σχήμα με δομές ικανές να εγγυηθούν την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, ενώ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για λύση εντός του πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, συμβατή με το θεσμικό πλαίσιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο. Υποστηρίζει άλλωστε, ότι το μέλλον της επανενωμένης Κύπρου είναι στην ΕΕ, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ από το 2004.
Αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και απαντώντας τρόπον τινά στις επανειλημμένες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο κ.Παπανδρέου τονίζει πως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση. Εκτιμά δε, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Ως μόνο τρόπο αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, προβάλλει τη συνεργασία σε διμερές και ευρωπαϊκό πλαίσιο, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή τη στήριξη της Τουρκίας στις επιχειρήσεις της Frontex, ενώ αποδίδει μεγάλη σημασία στην πλήρη εφαρμογή του Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Ταυτόχρονα, τοποθετείται θετικά στην εκπόνηση ενός κοινού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ως αναμενόταν, μετά από σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού προ ημερών, με την επιστολή του προσκαλεί τον κ.Ερντογάν να επισκεφθεί την χώρα μας, τονίζοντας ότι τα δύο υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν την ημερομηνία πιθανώς πριν από το καλοκαίρι. Χαρακτηρίζει άλλωστε, σημαντική την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού για δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ αναφέρεται και σε επιμέρους πτυχές της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε οικονομικό για παράδειγμα ή εμπορικό επίπεδο.
Αναφορικά με την επίσκεψη του τελευταίου στην χώρα μας, κωδικοποιεί την προεργασία που θα πρέπει να γίνει από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, εστιάζοντας τη συνεργασία των δύο πλευρών στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, των επενδύσεων, του πολιτισμού, της παράνομης μετανάστευσης, της πράσινης ενέργειας και του περιβάλλοντος, της αναδάσωσης και της πράσινης ανάπτυξης, των υποδομών και μεταφορών, καθώς και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.
Δρούτσας: Η Ελλάδα επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με Τουρκία
Μέσω της απαντητικής του επιστολής προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ραγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εκφράζει την επιθυμία της Ελλάδας για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αναφερόμενος σε δηλώσεις του σήμερα από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών, στο περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε σήμερα η Αθήνα στην Άγκυρα.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στην επιστολή αυτή γίνεται ένας σύντομος απολογισμός των προβλημάτων που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, καταγράφονται οι ελληνικές θέσεις και περιγράφεται το πλαίσιο εντός του οποίου η Ελλάδα αναζητεί τη λύση. Ο Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι συγκεκριμένα η Ελλάδα προτείνει την εντατικοποίηση των λεγόμενων διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική διπλωματία, επισημαίνοντας ότι αυτές οι διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να έχουν ανοιχτό χρονοδιάγραμμα.
« Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα μπορέσουμε να βρούμε λύση στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και στην αντίθετη περίπτωση να απευθυνθούμε από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, επισημαίνοντας ότι όλες αυτές οι προτάσεις αντικατοπτρίζουν το πλέγμα που διακατέχει την ελληνική κυβέρνηση για την ανάληψη πρωτοβουλιών στην εξωτερική πολιτική, με καθαρές θέσεις και με σοβαρή και συστηματική προετοιμασία.KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στα σκαριά ο διμερής διάλογος
Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε μετά από δύο μήνες στην επιστολή Ερντογάν, προκρίνοντας το θέμα της υφαλοκρηπίδας και αποδεχόμενος τη συγκρότηση «συμβουλίου συνεργασίας»
Με την πρόταση για διμερή διάλογο, που θα έχει ως αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και στην περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας, παραπομπή του προβλήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, απάντησε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στις προτάσεις για εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο, που είχε απευθύνει από τον περασμένο Οκτώβρη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Η επιστολή του πρωθυπουργού επιδόθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τον Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή επισημαίνεται η ανάγκη για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο καθώς και η προώθηση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο κυνήγι των μεταναστών. Επίσης, διατυπώνεται πρόσκληση στον Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφτεί την Αθήνα μέχρι το καλοκαίρι.
Με βερμπαλισμούς σχετικά με την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι οι ΝΑΤΟικές διευθετήσεις στην ευρύτερη περιοχή αποτελούν το έδαφος πάνω στο οποίο στέρεα οικοδομούνται και καλύπτονται οι απαιτήσεις της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την επιστολή, η διέξοδος βρίσκεται στον ελληνοτουρκικό διάλογο που διεξάγεται μεταξύ εμπειρογνωμόνων των ΥΠΕΞ των δύο χωρών από το 1999. Αυτός ο διάλογος - είχε φτάσει κοντά στην υπογραφή συνυποσχετικού για την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας πριν τις ελληνικές εκλογές του 2004 - πρέπει, σύμφωνα με την επιστολή Παπανδρέου, να αναζωογονηθεί και να λάβει νέα ώθηση. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σημειώνει στην επιστολή ότι η διαδικασία αυτή «δεν μπορεί να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης».
Στα βήματα του Ελσίνκι
Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, ο Γ. Παπανδρέου προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.
Αυτό που δε λέει ο Γ. Παπανδρέου είναι ότι η συζήτηση για το συνυποσχετικό παραπομπής του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη προϋποθέτει συζήτηση και για τις «γκρίζες ζώνες» που έχει θέσει η Αγκυρα, επιμένοντας στα νησιά και νησίδες του Αιγαίου με αδιευκρίνιστη, κατά την άποψή της, κυριαρχία. Με άλλα λόγια, ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας συνδέεται άμεσα με την αμοιβαία συμφωνία για τα σύνορα, τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί, ενώ η ίδια η Ελλάδα, με τη συμφωνία του Ελσίνκι το 1999, αναγνώριζε συνοριακές διαφορές με τη γείτονα.
Στην επιστολή εκφράζεται η ελληνική ετοιμότητα εξέτασης μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της έντασης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει επίσης ότι ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση.
Στην επιστολή γίνεται εκτενής αναφορά για τη συνεργασία και την ένταση της καταστολής σε βάρος των μεταναστών, με την εμπλοκή και της ευρωενωσιακής FRONTEX. Ο Γ. Παπανδρέου υπογραμμίζει τη σημασία πλήρους εφαρμογής του υπάρχοντος Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, πέραν της επανεκκίνησης συνομιλιών για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ.
Αφού κάνει αναφορά σε άλλες πτυχές της διμερούς συνεργασίας, όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία και το καθεστώς θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζει σημαντική την πρόταση του Τούρκου ομολόγου του για τη δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Προετοιμασίες για επίσκεψη Ερντογάν
Στο πλαίσιο αυτό, ο Παπανδρέου προτείνει την οργάνωση μιας επίσημης επίσκεψης σε πρωθυπουργικό επίπεδο και προσκαλεί τον Τ. Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα, τονίζοντας ότι τα δύο υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία, πιθανώς πριν το καλοκαίρι.
Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός κωδικοποιεί την προεργασία που θα πρέπει να γίνει από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών για την κατάλληλη προετοιμασία της εν λόγω επίσκεψης. Αναφέρονται συγκεκριμένα ως τομείς συνεργασίας η ενέργεια, το εμπόριο και οι επενδύσεις, ο πολιτισμός, η μετανάστευση, η πράσινη ενέργεια, το περιβάλλον, η αναδάσωση και η πράσινη ανάπτυξη, οι υποδομές και μεταφορές και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Σε άλλο σημείο της επιστολής, αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίζεται ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Ελληνα πολίτη. Υπογραμμίζει ακόμα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε να αντιμετωπισθούν με όρους αμοιβαιότητας.
Τέλος, για το Κυπριακό ο Γ. Παπανδρέου λέει ότι θέση της κυβέρνησης παραμένει μια λύση ομοσπονδιακού χαρακτήρα, εντός του πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.
*************************************************8
Είναι βέβαια η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται διάλογο εφ΄όλων των διεκδικήσεων της Τουρκίας...
Μία εξέλιξη που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά δυσμενής για τα εθνικά συμφέροντα, σημειώθηκε πριν από λίγο: Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποδέχθηκε την πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν για διμερή απ'ευθείας διάλογο "εφ'όλης της ύλης" στο Αιγαίο και από εδώ και στο εξής οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα μπορούν πλέον να οδηγήσουν μέχρι και σε αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών που καθορίζουν την κυριαρχία της χώρας. Μάλιστα στην απαντητική επιστολή του στον Ταγίπ Ερντογάν πέρα από τον απ'ευθείας διάλογο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών (!) προτείνει εν συνεχεία, αν δεν "τα βρούμε", προσφυγή στην...Χάγη! Η κίνηση είναι πρωτοφανής και είναι άγνωστες οι συνέπειές της.
Κατ'αρχήν τι εννοεί με την προσφυγή στην Χάγη; Εννοεί ότι μπορούν να προσφύγουν οι δύο πλευρές μόνο για την υφαλοκρηπίδα ή για το σύνολο των διμερών προβλημάτων που υπάρχουν και έχουν προκληθεί από την επιθετικότητα της Τουρκίας; Αυτό δεν διευκρινίζεται. Διότι αν πάμε και για συνοριακές διαφορές είναι τελείως διαφορετικό το θέμα από την υφαλοκρηπίδα.
Τι σημαίνει Δικαστήριο Χάγη; Σημαίνει ότι έτσι και συμφωνήσει και η Τουρκία για την προσφυγή στη Χάγη, όποια απόφαση λάβει το Δικαστήριο είναι υποχρεωμένα τα μέρη που έχουν προσφύγει να το αποδεχθούν! Αν π.χ. αποφασίσει το Δικαστήριο ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και η η υφαλοκρηπίδα τους αποτελεί επέκταση της υφαλοκρηπίδας της Μικράς Ασίας, είμαστε υποχρεωμένοι να το δεχθούμε.
Το ζήτημα είναι ποιος θα εγγυηθεί την ανεξαρτησία των δικαστών και σε τελική ανάλυση πως αυτά που κατακτήσαμε με τα όπλα και με άφθονο αίμα θα τεθούν υπ'όψιν ενός ουδέτερου - στην καλύτερη περίπτωση - παρατηρητή. Δηλαδή κάποιος τρίτος θα αποφασίσει για το αν η χώρα έχει δίκαιο ή όχι;
Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο:
Στην επιστολή σημειώνει ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας» και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές και να λάβουν νέα ώθηση". Δηλαδή "επειδή μας απειλείτε με πόλεμο, επειδή πετάτε επάνω από τις στέγες των σπιτιών μας με τα μαχητικά σας, επειδή κάνετε έρευνες για πετρέλαιο σε περιοχή που θεωρούμε ότι είναι δική μας, ελάτε να κάνουμε διάλογο"! Απίστευτο!
Σημειώνει, ωστόσο, ότι "η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης."
Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ η Τουρκία κατάφερε αυτό που ήθελε με την επιθετική της πολιτική: Να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διαπραγματευθούμε τις απαιτήσεις της, αφού ως γνωστόν η ελληνική πλευρά δεν διεκδικεί τίποτα!
Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.
Έτσι λοιπόν η Τουρκία καθίζει στο τραπέζι "με το έτσι θέλω" της Ελλάδα για να διαπραγματευθεί η τελευταία αυτά που μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων θεωρούσε δικαιώματά της.
Ποια είναι τα θέματα που θέλει η Άγκυρα να συζητηθούν; Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν θέματα όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των "γκρίζων ζωνών", δηλαδή νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, ο αφοπλισμός των νησιών Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσου, τα 10 ν.μ του εναέριου χώρου, η αποδοχή από την Ελλάδα της άρνησης επέκτασης των χωρικών υδάτων πάνω από τα 6 ν.μ. κλπ.
Που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση που δεν υπάρξει ελληνική υποχώρηση και ύπαρξη συμφωνίας θα έχουν καταγραφεί επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όλες οι τουρκικές διεκδικήσεις. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι αποδείχθηκε αδιέξοδη η πολιτική του "δεν διεκδικούμε τίποτα δεν παραχωρούμε τίποτα".
Θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι για να ζητήσουμε, έστω σεβασμό συνθηκών (διαβάστε σε άλλο σημείωμα της πρώτης σελίδας, ποία μεταχείριση επιφύλαξαν στους Έλληνες της Ίμβρου που υποτίθεται ότι προστατεύονταν από την συνθήκη της Λοζάνης, οι Τούρκοι), αλλά για να επιτύχουμε να πάψουν να παραβιάζουν τα θαλάσσια, εναέρια και ενίοτε χερσαία σύνορά μας και να μην προκαλούν. Αυτό ζητάμε μόνο...
Ένα άλλο σημείο της επιστολής που χρειάζεται να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι αυτό που αναφέρεται στις "στρατιωτικές δραστηριότητες των δύο χωρών στο Αιγαίο ως εστίες έντασης οι οποίες πρέπει να αποτραπούν"! Το Αιγαίο χωρίς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ή τουλάχιστον χωρίς τις δραστηριότητές τους (;), δηλαδή για "να μην προκαλούν εστίες έντασης"...
Από εκεί και πέρα στην επιστολή αναφέρονται ως τομείς δυνητικής συνεργασίας η Ενέργεια (πετρέλαια...), το Εμπόριο και Επενδύσεις, ο Πολιτισμός, η Παράνομη μετανάστευση, η Πράσινη Ενέργεια, Περιβάλλον, Αναδάσωση και Πράσινη Ανάπτυξη, οι Υποδομές και Μεταφορές και η Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Όλα αυτά υπό την προστασία της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, προφανώς...
Κάνει τέλος μια απαρίθμηση των γενικών ενοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων, αναφέροντας συγκεκριμένα τις ακόλουθες θεματικές: διμερής συνεργασία, περιφερειακή συνεργασία (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Βαλκάνια, Καύκασος), παγκόσμια θέματα (κλιματική αλλαγή, μη διασπορά πυρηνικών όπλων, οικονομική κρίση και θεσμοί), σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόοδος διερευνητικών επαφών και μέτρα μείωσης της έντασης και ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο.
Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει το μήνυμα ειρήνης που μετέφερε τον Οκτώβριο στον τουρκικό λαό και τονίζει ότι από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να αλλάξουν την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και να τις οδηγήσουν προς ένα λαμπρό μέλλον προς όφελος των δύο λαών.
Η επιστολή επιδόθηκε από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Φάνη Ξυδά. Στην απαντητική του επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή τους επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, Τονίζει δε, ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επιλύσουν τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα, ιδίως ενώπιον των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.
"Αναφορικά με το Αιγαίο, πρωταρχική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης".
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει "την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και συνιστούν θεμέλιο προς εξασφάλιση διαρκών σχέσεων καλής γειτονίας". Τότε τι θα συζητήσουν; Αφού η Άγκυρα διαφωνεί ως προς το σύνολο των ανωτέρω θεμάτων με την ελληνική θέση και η επιδίωξή της είναι να αναθεωρηθούν οι συνθήκες.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι "το κλειδί για βιώσιμη λύση είναι να αφεθούν οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς καμιά έξωθεν παρέμβαση ή πίεση". Περιγράφοντας τη λύση, κάνει αναφορά σε "ένα ομοσπονδιακό σχήμα με δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους". Ιδού και η ελληνοτουρκική ομοσπονδία στην Κύπρο...
Αφού εκφράζει την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει ειδική αναφορά στη σημασία εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας, των υποχρεώσεών της έναντι της Ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Έλληνα πολίτη.
Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, στην επιστολή αναφέρεται ότι η συνεργασία τόσο στο διμερές, όσο και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Τουρκίας προς τις επιχειρήσεις της FRONTEX, αποτελεί τον μόνο τρόπο για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Δεν αναφέρει όμως ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα αρνείται να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια με αποτέλεσμα η λαθρομετανάστευση να έχει εξελιχθεί στην κορυφαία ασσύμετρη απειλή για τη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προτείνει την οργάνωση μιας επίσημης επίσκεψης σε πρωθυπουργικό επίπεδο και προσκαλεί τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη χώρα μας, τονίζοντας ότι τα δύο υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία πιθανώς πριν το καλοκαίρι.
Είναι βέβαια η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται διάλογο εφ΄όλων των διεκδικήσεων της Τουρκίας...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
******************************************8
Μία εξέλιξη που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά δυσμενής για τα εθνικά συμφέροντα, σημειώθηκε πριν από λίγο: Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποδέχθηκε την πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν για διμερή απ'ευθείας διάλογο "εφ'όλης της ύλης" στο Αιγαίο και από εδώ και στο εξής οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα μπορούν πλέον να οδηγήσουν μέχρι και σε αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών που καθορίζουν την κυριαρχία της χώρας. Μάλιστα στην απαντητική επιστολή του στον Ταγίπ Ερντογάν πέρα από τον απ'ευθείας διάλογο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών (!) προτείνει εν συνεχεία, αν δεν "τα βρούμε", προσφυγή στην...Χάγη! Η κίνηση είναι πρωτοφανής και είναι άγνωστες οι συνέπειές της.
Κατ'αρχήν τι εννοεί με την προσφυγή στην Χάγη; Εννοεί ότι μπορούν να προσφύγουν οι δύο πλευρές μόνο για την υφαλοκρηπίδα ή για το σύνολο των διμερών προβλημάτων που υπάρχουν και έχουν προκληθεί από την επιθετικότητα της Τουρκίας; Αυτό δεν διευκρινίζεται. Διότι αν πάμε και για συνοριακές διαφορές είναι τελείως διαφορετικό το θέμα από την υφαλοκρηπίδα.
Τι σημαίνει Δικαστήριο Χάγη; Σημαίνει ότι έτσι και συμφωνήσει και η Τουρκία για την προσφυγή στη Χάγη, όποια απόφαση λάβει το Δικαστήριο είναι υποχρεωμένα τα μέρη που έχουν προσφύγει να το αποδεχθούν! Αν π.χ. αποφασίσει το Δικαστήριο ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και η η υφαλοκρηπίδα τους αποτελεί επέκταση της υφαλοκρηπίδας της Μικράς Ασίας, είμαστε υποχρεωμένοι να το δεχθούμε.
Το ζήτημα είναι ποιος θα εγγυηθεί την ανεξαρτησία των δικαστών και σε τελική ανάλυση πως αυτά που κατακτήσαμε με τα όπλα και με άφθονο αίμα θα τεθούν υπ'όψιν ενός ουδέτερου - στην καλύτερη περίπτωση - παρατηρητή. Δηλαδή κάποιος τρίτος θα αποφασίσει για το αν η χώρα έχει δίκαιο ή όχι;
Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο:
Στην επιστολή σημειώνει ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας» και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές και να λάβουν νέα ώθηση". Δηλαδή "επειδή μας απειλείτε με πόλεμο, επειδή πετάτε επάνω από τις στέγες των σπιτιών μας με τα μαχητικά σας, επειδή κάνετε έρευνες για πετρέλαιο σε περιοχή που θεωρούμε ότι είναι δική μας, ελάτε να κάνουμε διάλογο"! Απίστευτο!
Σημειώνει, ωστόσο, ότι "η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης."
Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ η Τουρκία κατάφερε αυτό που ήθελε με την επιθετική της πολιτική: Να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διαπραγματευθούμε τις απαιτήσεις της, αφού ως γνωστόν η ελληνική πλευρά δεν διεκδικεί τίποτα!
Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.
Έτσι λοιπόν η Τουρκία καθίζει στο τραπέζι "με το έτσι θέλω" της Ελλάδα για να διαπραγματευθεί η τελευταία αυτά που μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων θεωρούσε δικαιώματά της.
Ποια είναι τα θέματα που θέλει η Άγκυρα να συζητηθούν; Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν θέματα όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των "γκρίζων ζωνών", δηλαδή νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, ο αφοπλισμός των νησιών Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσου, τα 10 ν.μ του εναέριου χώρου, η αποδοχή από την Ελλάδα της άρνησης επέκτασης των χωρικών υδάτων πάνω από τα 6 ν.μ. κλπ.
Που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση που δεν υπάρξει ελληνική υποχώρηση και ύπαρξη συμφωνίας θα έχουν καταγραφεί επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όλες οι τουρκικές διεκδικήσεις. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι αποδείχθηκε αδιέξοδη η πολιτική του "δεν διεκδικούμε τίποτα δεν παραχωρούμε τίποτα".
Θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι για να ζητήσουμε, έστω σεβασμό συνθηκών (διαβάστε σε άλλο σημείωμα της πρώτης σελίδας, ποία μεταχείριση επιφύλαξαν στους Έλληνες της Ίμβρου που υποτίθεται ότι προστατεύονταν από την συνθήκη της Λοζάνης, οι Τούρκοι), αλλά για να επιτύχουμε να πάψουν να παραβιάζουν τα θαλάσσια, εναέρια και ενίοτε χερσαία σύνορά μας και να μην προκαλούν. Αυτό ζητάμε μόνο...
Ένα άλλο σημείο της επιστολής που χρειάζεται να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι αυτό που αναφέρεται στις "στρατιωτικές δραστηριότητες των δύο χωρών στο Αιγαίο ως εστίες έντασης οι οποίες πρέπει να αποτραπούν"! Το Αιγαίο χωρίς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ή τουλάχιστον χωρίς τις δραστηριότητές τους (;), δηλαδή για "να μην προκαλούν εστίες έντασης"...
Από εκεί και πέρα στην επιστολή αναφέρονται ως τομείς δυνητικής συνεργασίας η Ενέργεια (πετρέλαια...), το Εμπόριο και Επενδύσεις, ο Πολιτισμός, η Παράνομη μετανάστευση, η Πράσινη Ενέργεια, Περιβάλλον, Αναδάσωση και Πράσινη Ανάπτυξη, οι Υποδομές και Μεταφορές και η Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Όλα αυτά υπό την προστασία της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, προφανώς...
Κάνει τέλος μια απαρίθμηση των γενικών ενοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων, αναφέροντας συγκεκριμένα τις ακόλουθες θεματικές: διμερής συνεργασία, περιφερειακή συνεργασία (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Βαλκάνια, Καύκασος), παγκόσμια θέματα (κλιματική αλλαγή, μη διασπορά πυρηνικών όπλων, οικονομική κρίση και θεσμοί), σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόοδος διερευνητικών επαφών και μέτρα μείωσης της έντασης και ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο.
Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει το μήνυμα ειρήνης που μετέφερε τον Οκτώβριο στον τουρκικό λαό και τονίζει ότι από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να αλλάξουν την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και να τις οδηγήσουν προς ένα λαμπρό μέλλον προς όφελος των δύο λαών.
Η επιστολή επιδόθηκε από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Φάνη Ξυδά. Στην απαντητική του επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή τους επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, Τονίζει δε, ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επιλύσουν τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα, ιδίως ενώπιον των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.
"Αναφορικά με το Αιγαίο, πρωταρχική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης".
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει "την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και συνιστούν θεμέλιο προς εξασφάλιση διαρκών σχέσεων καλής γειτονίας". Τότε τι θα συζητήσουν; Αφού η Άγκυρα διαφωνεί ως προς το σύνολο των ανωτέρω θεμάτων με την ελληνική θέση και η επιδίωξή της είναι να αναθεωρηθούν οι συνθήκες.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι "το κλειδί για βιώσιμη λύση είναι να αφεθούν οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς καμιά έξωθεν παρέμβαση ή πίεση". Περιγράφοντας τη λύση, κάνει αναφορά σε "ένα ομοσπονδιακό σχήμα με δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους". Ιδού και η ελληνοτουρκική ομοσπονδία στην Κύπρο...
Αφού εκφράζει την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει ειδική αναφορά στη σημασία εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας, των υποχρεώσεών της έναντι της Ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Έλληνα πολίτη.
Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, στην επιστολή αναφέρεται ότι η συνεργασία τόσο στο διμερές, όσο και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Τουρκίας προς τις επιχειρήσεις της FRONTEX, αποτελεί τον μόνο τρόπο για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Δεν αναφέρει όμως ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα αρνείται να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια με αποτέλεσμα η λαθρομετανάστευση να έχει εξελιχθεί στην κορυφαία ασσύμετρη απειλή για τη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προτείνει την οργάνωση μιας επίσημης επίσκεψης σε πρωθυπουργικό επίπεδο και προσκαλεί τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη χώρα μας, τονίζοντας ότι τα δύο υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία πιθανώς πριν το καλοκαίρι.
Είναι βέβαια η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται διάλογο εφ΄όλων των διεκδικήσεων της Τουρκίας...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
******************************************8
Την παραπομπή όλων των θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε απ’ ευθείας διμερή διάλογο προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου στον Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εισηγείται να διεξαχθούν οι συνομιλίες εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος σημειώνοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης.
Σύμφωνα με την άποψη που αναπτύσσει ο πρωθυπουργός στο συλλογισμό του, για να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις πρέπει να συμφωνηθεί η εντατικοποίηση και αναζωογόνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Στην απαντητική επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και τονίζει ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας».
Σύμφωνα με την άποψη που αναπτύσσει ο πρωθυπουργός στο συλλογισμό του, για να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις πρέπει να συμφωνηθεί η εντατικοποίηση και αναζωογόνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Στην απαντητική επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και τονίζει ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας».
Κατά πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός επισημαίνει προς τον κ. Ερντογάν ότι σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.
Με απλά λόγια, ο κ. Παπανδρέου προτείνει να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα για την εξέταση και τη συζήτηση των ελληνοτουρκικών θεμάτων, με σκοπό την επίλυσή τους. Εισηγείται μάλιστα, εάν δεν επιτευχθεί η διευθέτηση των προβλημάτων διμερώς, να παραπεμφθούν -τόσο το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας όσο και άλλα που πιθανόν να θεωρηθούν συναφή- προς επίλυση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε χρόνο που θα έχει προσυμφωνηθεί.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εκφράζει την ετοιμότητά του να εξεταστούν μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της έντασης. Ο κ. Παπανδρέου διευκρινίζει ωστόσο ότι προϋπόθεση είναι πως τα μέτρα αυτά δεν θα προκαταλαμβάνουν τις πολιτικές και νομικές θέσεις των δύο πλευρών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τέτοια μέτρα δεν δίδουν πραγματική λύση γιατί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του.
Το ζήτημα αυτό επί της ουσίας αποτελεί θετική ελληνική απάντηση στην πρόταση της Άγκυρας για υιοθέτηση ενός κώδικα συμπεριφοράς στο Αιγαίο (code of conduct), στον οποίο μεταξύ άλλων προτείνεται και η πτήση των μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο χωρίς όπλα, αλλά και η αποφυγή των αερομαχιών.
Το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής Παπανδρέου
Στην απαντητική του επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή τους επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι ο τουρκικός λαός γνωρίζει καλά την προσωπική του συμβολή για την έναρξη μιας νέας περιόδου στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1999, όταν η διμερής διπλωματική δραστηριότητα συνέπεσε με μια σημαντική απόφαση: τη χορήγηση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψηφίας χώρας για προσχώρηση στην Ε.Ε.
Αφού επισημαίνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς των διμερών σχέσεων όπως το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, τη διπλωματία των πολιτών, ακόμα και το ψυχολογικό κλίμα και την επικοινωνία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη, δέκα χρόνια μετά, να γίνει ένας απολογισμός, ώστε να επισημανθούν οι εναπομένουσες προκλήσεις για να επιτευχθεί μια πιο βιώσιμη και παραγωγική σχέση και μόνιμη ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Έλληνες και Τούρκοι, συνεργαζόμενοι, μπορούμε να καταστούμε μια δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας», προσθέτοντας ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν πρότυπο για άλλες περιοχές του πλανήτη.
Τονίζει δε, ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επιλύσουν τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα, ιδίως ενώπιον των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.
Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα
Στην επιστολή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει συγκεκριμένο απολογισμό των προβλημάτων που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας, περιγράφοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα αναζητά τη λύση.
Αιγαίο
Αναφορικά με το Αιγαίο, πρωταρχική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και συνιστούν θεμέλιο προς εξασφάλιση διαρκών σχέσεων καλής γειτονίας.
Ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας» και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές και να λάβουν νέα ώθηση.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης.
Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Εκφράζει δε την ετοιμότητα εξέτασης μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της έντασης με την προϋπόθεση ότι δεν προκαταλαμβάνουν τις πολιτικές και νομικές θέσεις των δύο πλευρών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τέτοια μέτρα δεν δίδουν πραγματική λύση γιατί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση.
Κυπριακό
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι το κλειδί για βιώσιμη λύση είναι να αφεθούν οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς καμιά έξωθεν παρέμβαση ή πίεση. Περιγράφοντας τη λύση, κάνει αναφορά σε ένα ομοσπονδιακό σχήμα με δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. Προσθέτει ακόμα ότι η λύση θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου που θέτουν οι αποφάσεις των ΗΕ και να είναι συμβατή με το θεσμικό πλαίσιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, καθώς και με το κοινοτικό κεκτημένο.
Στην επιστολή του ο Έλληνας Πρωθυπουργος τονίζει ότι το μέλλον της επανενωμένης νήσου βρίσκεται στην ΕΕ κι ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004.
Στην επιστολή του ο Έλληνας Πρωθυπουργος τονίζει ότι το μέλλον της επανενωμένης νήσου βρίσκεται στην ΕΕ κι ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004.
ΕΕ και Οικουμενικό Πατριαρχείο
Αφού εκφράζει την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία, όπως λέει, θα συμβάλει στην ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, παγιώνοντας την καλή γειτονία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει ειδική αναφορά στη σημασία εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας, των υποχρεώσεών της έναντι της Ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Εκφράζει ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει στην Τουρκία και πάλι, σε διμερές πλαίσιο, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε κοινοτικά θέματα.
Εκφράζει ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει στην Τουρκία και πάλι, σε διμερές πλαίσιο, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε κοινοτικά θέματα.
Μουσουλμανική μειονότητα Θράκης
Δίνοντας απάντηση στις επανειλημμένες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Έλληνα πολίτη.
Υπογραμμίζει δε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε να αντιμετωπισθούν με όρους αμοιβαιότητας.
Υπογραμμίζει δε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε να αντιμετωπισθούν με όρους αμοιβαιότητας.
Παράνομη μετανάστευση
Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, στην επιστολή αναφέρεται ότι η συνεργασία τόσο στο διμερές, όσο και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Τουρκίας προς τις επιχειρήσεις της FRONTEX, αποτελεί τον μόνο τρόπο για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.
Υπογραμμίζει δε τη σημασία πλήρους εφαρμογής του υπάρχοντος Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, πέραν της επανεκκίνησης συνομιλιών για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ. Εκφράζει επίσης την ετοιμότητα διαμόρφωσης ενός κοινού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Αφού κάνει αναφορά σε άλλες πτυχές της διμερούς συνεργασίας, όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία και το καθεστώς θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει σημαντική την πρότασή του Τούρκου ομολόγου του για την δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Υπογραμμίζει δε τη σημασία πλήρους εφαρμογής του υπάρχοντος Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, πέραν της επανεκκίνησης συνομιλιών για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ. Εκφράζει επίσης την ετοιμότητα διαμόρφωσης ενός κοινού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Αφού κάνει αναφορά σε άλλες πτυχές της διμερούς συνεργασίας, όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία και το καθεστώς θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει σημαντική την πρότασή του Τούρκου ομολόγου του για την δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προτείνει την οργάνωση μιας επίσημης επίσκεψης σε πρωθυπουργικό επίπεδο και προσκαλεί τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη χώρα μας, τονίζοντας ότι τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία πιθανώς πριν το καλοκαίρι.
Στην επιστολή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κωδικοποιεί την προεργασία που θα πρέπει να γίνει από τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών για την κατάλληλη προετοιμασία της εν λόγω επίσκεψης, καθώς και τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουν οι δύο πλευρές τη συνεργασία τους, με την εμπλοκή των αντίστοιχων φορέων από τις δύο χώρες.
Στην επιστολή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κωδικοποιεί την προεργασία που θα πρέπει να γίνει από τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών για την κατάλληλη προετοιμασία της εν λόγω επίσκεψης, καθώς και τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουν οι δύο πλευρές τη συνεργασία τους, με την εμπλοκή των αντίστοιχων φορέων από τις δύο χώρες.
Νέα πεδία συνεργασίας
Αναφέρονται συγκεκριμένα ως τομείς συνεργασίας η Ενέργεια, το Εμπόριο και Επενδύσεις, ο Πολιτισμός, η Παράνομη μετανάστευση, η Πράσινη Ενέργεια, Περιβάλλον, Αναδάσωση και Πράσινη Ανάπτυξη, οι Υποδομές και Μεταφορές και η Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Κάνει τέλος μια απαρίθμηση των γενικών ενοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων, αναφέροντας συγκεκριμένα τις ακόλουθες θεματικές: διμερής συνεργασία, περιφερειακή συνεργασία (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Βαλκάνια, Καύκασος), παγκόσμια θέματα (κλιματική αλλαγή, μη διασπορά πυρηνικών όπλων, οικονομική κρίση και θεσμοί), σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόοδος διερευνητικών επαφών και μέτρα μείωσης της έντασης και ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο.
Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει το μήνυμα ειρήνης που μετέφερε τον Οκτώβριο στον τουρκικό λαό και τονίζει ότι από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να αλλάξουν την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και να τις οδηγήσουν προς ένα λαμπρό μέλλον προς όφελος των δύο λαών.
Η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Τούρκο ομόλογό του, επιδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα κ. Φωτή Ξύδα.
Κάνει τέλος μια απαρίθμηση των γενικών ενοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων, αναφέροντας συγκεκριμένα τις ακόλουθες θεματικές: διμερής συνεργασία, περιφερειακή συνεργασία (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Βαλκάνια, Καύκασος), παγκόσμια θέματα (κλιματική αλλαγή, μη διασπορά πυρηνικών όπλων, οικονομική κρίση και θεσμοί), σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόοδος διερευνητικών επαφών και μέτρα μείωσης της έντασης και ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο.
Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει το μήνυμα ειρήνης που μετέφερε τον Οκτώβριο στον τουρκικό λαό και τονίζει ότι από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να αλλάξουν την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και να τις οδηγήσουν προς ένα λαμπρό μέλλον προς όφελος των δύο λαών.
Η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Τούρκο ομόλογό του, επιδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα κ. Φωτή Ξύδα.
Σχόλια