Η Goldman Sachs στο δικαστήριο ως εν μέρει υπαίτια της κρίσης!

goldman-sachs-100bill
Η αμερικανική οικονομική ρυθμιστική αρχή θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι μπορεί να κερδίσει υψηλού προφίλ υποθέσεις  που σχετίζονται με την πιστωτική κρίση αυτή την εβδομάδα, όταν ο πρώην trader της Goldman Sachs, Fabrice Tourre με το παρατσούκλι Fabulous Fab (υπέροχος Fab), εισέρχεται σε δίκη.
Η υπόθεση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένης της αδυναμίας των αρχών σε παγκόσμιο επίπεδο να εντοπίσουν υπεύθυνους, οι αποφάσεις και οι δράσεις των οποίων συνέβαλαν στην οικονομική κρίση.

Η Securities and Exchange Commission (SEC), η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ισχυρίζεται ότι ο Fabrice Tourre παραπλάνησε τους επενδυτές, όταν ήταν αντιπρόεδρος στην τράπεζα το 2007. Ορισμένα από τα στοιχεία στην αστική δίκη θα μπορούσαν να ανοίξουν εκ νέου τη συζήτηση περί λογοδοσίας της Wall Street κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης, ενώ ο Tourre θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο ή απαγόρευση από τον τομέα των κινητών αξιών.
Η Δικαστής Katherine Forrest της στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο στο Μανχάταν έχει πει ότι είναι πιθανό να επιτρέψει σε ενόρκους  να δουν τα μηνύματα που αποστάλθηκαν από τον Γαλλοτραφή Tourre χρησιμοποιώντας το παρατσούκλι Fabulous Fab. Ένα από αυτά τα emails, που έστειλε στη φίλη του, καθώς οι αγορές έφταναν στην άκρη του πανικού, έλεγε: «Ολόκληρο το κτίριο είναι έτοιμο να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή ... Τώρα ο μόνος επιζών είναι ο Fabulous Fab ... στέκεται στη μέση του όλων αυτών των πολύπλοκων, εξωτικών συναλλαγών που δημιούργησε, χωρίς κατ 'ανάγκην να έχει την κατανόηση όλων των επιπτώσεων των εν λόγω μορφωμάτων!» Σε ένα άλλο μήνυμα που μπορεί να διαβαστεί στο δικαστήριο ο Tourre αποκαλεί τα παράγωγα που πωλούσε «προϊόν καθαρού πνευματικού αυνανισμού». Παρομοίασε εξασφαλισμένες-χρεωστικές υποχρεώσεις (CDOs), συνοδευτικά επενδύσεων ενυπόθηκων δανείων των οποίων η κατάρρευση προκάλεσε την τραπεζική κρίση, ως «μικρά Frankenstein που στρέφονται κατά του ίδιου του εφευρέτη τους.»
Άλλα μηνύματα σημειώνουν ότι ένας φίλος του είχε δώσει το διαβόητο πλέον παρατσούκλι του, ακόμη και αν «δεν έχω τίποτα υπέροχο πάνω μου» όπως δηλώνει. Η υπόθεση που στοιχειοθετεί η SEC τοποθετεί τον Tourre στην καρδιά μιας συνωμοσίας με σκοπό την εξαπάτηση των επενδυτών, ενώ γεμίζει τις τσέπες του δισεκατομμυριούχου των hedge fund, John Paulson.
Η ρυθμιστική αρχή υποστηρίζει ότι τα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα  όλο και περισσότερο δείχνουν ότι Goldman και Tourre παραπλάνησαν τους επενδυτές σχετικά με το ρόλο που η Paulson & Co έπαιξε στην επιλογή περιουσιακών στοιχείων σε ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων γνωστό ως Abacus. Ένα από τα επενδυτικά εργαλεία CDO, γνωστό ως Abacus 2007-AC1, έχασε πάνω από $ 1 δισ. Η SEC ισχυρίζεται ότι οι επενδυτές στην Abacus είχαν παραπλανηθεί, επειδή ο Tourre δεν αποκάλυπτε το ρόλο του Paulson, ο οποίος προγραμμάτιζε να στοιχηματίσει εναντίον των περιουσιακών στοιχείων της Abacus. Στον Paulson δεν έχoυν ωστόσο απαγγελθεί κατηγορίες για οποιεσδήποτε ατασθαλίες.
Η Goldman Sachs κατέβαλε τότε το ρεκόρ-πρόστιμο των $ 550 εκατ. για τη διευθέτηση των υποθέσεων του 2010, χωρίς να ομολογεί ή να αρνείται τις κατηορίες. Ο Tourre ήταν τότε ο μοναδικός σύμβουλος της Goldman Sachs που κατηγορήθηκε και ξεχωριστά και επέλεξε να πολεμήσει την υπόθεση.
Ο Tourre φέρεται να υποστηρίζει ότι ήταν απλά ένα γρανάζι στη μηχανή, και ότι εκείνοι που έχασαν χρήματα ήταν έμπειροι επενδυτές οι οποίοι έλαβαν τις δικές τους κακές αποφάσεις. Αμφισβήτησε επίσης την ιδέα ότι δεν ήξεραν ότι ο Paulson στοιχημάτιζε εναντίον τους. Ο Fabulous Fab μπορεί να είναι γνωστός τώρα, αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας πιο σκοτεινός τραπεζίτης πίσω από όλο αυτό,» δήλωσε ο Peter Henning, καθηγητής δικαίου στο Wayne State University. Ο ίδιος θεωρεί ότι η SEC θα δυσκολευτεί να αποδείξει ότι ο Tourre ήταν ο εγκέφαλος μιας συνωμοσίας για να ξεγελάσει έμπειρους επενδυτές. «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να αποδείξει πως είναι ο πιο κακός άνθρωπος της Goldman Sachs», είπε.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθεί να αντικρούσει τις κατηγορίες ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει άτομα και θεσμούς που βοήθησαν να προκαλέσουν την πιστωτική κρίση. Επισημαίνει ότι έχουν απαγγελθεί κατά 157 κατηγορίες σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, και έχουν ανακτηθεί $ 2.68 δις σε κεφάλαια από κατηγορούμενους, κυρίως μέσα από δικαστικούς συμβιβασμούς.                                                                                                    http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!