Κάποτε στην Αμερική...




Όλο και λιγότερες γυναίκες παντρεύονται και όσες αποφασίζουν να το κάνουν, περιμένουν αρκετά μέχρι να συμβεί. Εδώ και έναν αιώνα οι γάμοι μειώνονται σταθερά, μαζί με τα κίνητρα για νέο γάμο μετά τον αποτυχημένο. Πρόκειται για τη χειραφέτηση της Αμερικάνας ή τη σταδιακή μετατροπή του γάμου από θεσμό σε έθιμο;
Μια νέα αμερικανική έρευνα από το National Center for Family and Marriage Research (NCFMR) του Bowling Green State University, υπογραμμίζει το χαμηλότερο δείκτη γάμων όλων των εποχών, στο 31.1 για τις Η.Π.Α. Ισοδυναμεί με 31 γάμους ανά 1.000 γυναίκες. Όταν για παράδειγμα, το 1920 αυτός ο δείκτης βρισκόταν στο 92.3
.

Από το 1970, ο δείκτης γάμων σημείωσε μείωση της τάξης του 60%. “Ο γάμος δεν είναι πλέον επιτακτική ανάγκη”, δηλώνει η υποδιευθύντρια του NCFMR, SusanBrown. “Είναι απλώς μία από πολλές πιθανές επιλογές. Υπάρχει η αυξανόμενη τάση της συγκατοίκησης για πολλά ζευγάρια, την ώρα που πολλοί άνθρωποι δεν επιθυμούν δεσμευτικού είδους σχέσεις.”

Επιπρόσθετα, το μέσο όρο ηλικίας πρώτου γάμου για μια γυναίκα, είναι το υψηλότερο που σημειώθηκε ιστορικά, στα 27 έτη. Αριθμόςπουαυξάνεταισταθεράκαιγιαταδύοφύλα.

Από την άλλη, η δραματική αύξηση του αριθμού διαζυγίων και των εν διαστάσει σχέσεων αγγίζει σήμερα το 15% επί των γάμων, την ώρα που το ίδιο ποσοστό το 1920, ανερχόταν μετά βίας στο 1%. “Το ποσοστό διαζυγίων παραμένει υψηλό στις Η.Π.Α. και οι πιθανότητες πραγματοποίησης δεύτερου γάμου είναι πλέον λιγότερες απ’ ότι στο παρελθόν”, υπογραμμίζει η Brown.

Τα ποσοστά δεν αφορούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά όλα τα φυλετικά και εθνικά γκρουπ. Ωστόσο, οι αλλαγές επηρέασαν λίγο περισσότερο τους Αφρικανικής καταγωγής Αμερικανούς. Παρομοίως, το εκπαιδευτικό χάσμα είναι ευκρινές και φαίνεται πως παίζει μεγάλο ρόλο στο θέμα των διαζυγίων, αφού την τελευταία 50ετία έχουν σημειωθεί μικρές διακυμάνσεις στις τάσεις που αφορούν παντρεμένες γυναίκες με ανώτατη εκπαίδευση και μεγάλες διακυμάνσεις στο αντίστοιχο ποσοστό γυναικών χωρίς απολυτήριο λυκείου.

Η έρευνα "Marriage: More than a Century of Change", βασίστηκε σε πολλαπλές βάσεις δεδομένων. Το πρότζεκτ χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση.


Επιμέλεια: Μαρία Αλιβιζάτου
πηγή: Marriage rate lowest in a century, esciencenews.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!