Γκιουλέρ: "Yπήρξε στενή συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για την υπόθεση με το φουσκωτό στη Χίο"



Τη στενή συνεργασία των ελληνικών με τις τουρκικές αρχές για την διερεύνηση και εξιχνίαση της υπόθεσης με το φουσκωτό σκάφος που εντοπίστηκε χθες το πρωί να πλέει ανοικτά της Χίου, έμφορτο με βαρύ οπλισμό, όπως αντιαρματικούς όλμους, χειροβομβίδες και εκρηκτικούς μηχανισμούς, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ.
Σε δηλώσεις που έκανε στους εκπροσώπους του Τύπου από την Άγκυρα, ο Γκιουλέρ χαρακτήρισε μάλιστα τη συνεργασία των δύο χωρών στη συγκεκριμένη υπόθεση ως παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας και χαιρέτισε τη μεγάλη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Ο Τούρκος υπουργός, αποκάλυψε μάλιστα ότι ένας από τους Τούρκους, που συνελήφθησαν χθες στη Χίο, είναι ο Χασάν Μπιμπέρ, καταζητούμενος από τις αρχές της γείτονος για τις επιθέσεις σε βάρος κυβερνητικών κτηρίων.
Σύμφωνα με την Τουρκία, ο Μπιμπέρ είναι μέλος της ένοπλης οργάνωσης «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα – Μέτωπο» (DHKP-C) και ο δράστης των επιθέσεων που έγιναν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στις 19 Μαρτίου 2011.
«Γνωρίζαμε ότι ο Μπιμπέρ προετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει κάποια επίθεση και όλα τα άτομα που είχαν καταδικαστεί διέφυγαν στο εξωτερικό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.  
Ξεκαθάρισε μάλιστα, ότι οι τουρκικές αρχές θα ζητήσουν την άμεση έκδοση στην Τουρκία τόσο του Μπιμπέρ όσο και των υπόλοιπων συλληφθέντων για την υπόθεση, ανάμεσα στους οποίους, όπως είπε, είναι και άλλοι δύο Τούρκοι, που έχουν τη Γαλλική και τη Βουλγάρικη υπηκοότητα.
Όπως αναφέρουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της γείτονος, η πρεσβεία της Τουρκίας ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις στην υπόθεση από ελληνικές διπλωματικές πηγές και υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ τους.
Την ίδια ώρα, τονίζεται ότι η Ελλάδα έχει διαψεύσει επανειλημμένως δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία παρέχει προστασία σε Τούρκους ακτιβιστές.

Οκτώ οι συλλήψεις - Για κακουργήματα κατηγορούνται οι συλληφθέντες στη Χίο
Στο μεταξύ, στους οκτώ ανέρχονται πλέον οι συλληφθέντες για την υπόθεση, καθώς εκτός από τα έξι άτομα που συνελήφθησαν χθες στη Χίο, έγιναν ακόμη δύο συλλήψεις Κούρδων στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των χθεσινών επιχειρήσεων στα Εξάρχεια, όπου έγιναν δεκάδες προσαγωγές.
Οι έξι της Χίου οδηγούνται ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών Χίου αυτή την ώρα. Πρόκειται για δύο Έλληνες και δύο Κούρδους που επέβαιναν στο φουσκωτό, έναν Έλληνα και έναν Κούρδο που συνελήφθησαν λίγο αργότερα στο νησί.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που συνδέονται με τρομοκρατική δραστηριότητα, όπως κατασκευή, προμήθεια, κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών και βομβών, κατοχή και μεταφορά πολεμικού υλικού κ.λπ.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τον εντοπισμό και άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση, τόσο στην Αθήνα όσο και σε περιοχές της περιφέρειας.
Χθες, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και χώρους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κόρινθο, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλος αριθμός συσκευών κινητής τηλεφωνίας, κάρτες SIM , μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, συσκευές USB , εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, ψηφιακοί δίσκοι CD και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και βιβλίων.
Από τα 14 άτομα που συνελήφθησαν συνολικά στις επιχειρήσεις που έγιναν χθες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (11 στην πρωτεύουσα και 3 στην συμπρωτεύουσα) μόνον οι δύο συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθερο.
Η εκδοχή που εξετάζουν οι ελληνικές αρχές
Εξαιρετικά σοβαρή χαρακτηρίζουν έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ και επιτελείς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης την υπόθεση.
Αν και μέχρι στιγμής, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά, η εκδοχή οι ελληνικές αρχές να βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανεύρεση δικτύου τουρκικής ένοπλης οργάνωσης, το οποίο συνδέεται με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, που δρουν στην Ελλάδα, είναι αυτή που φαντάζει περισσότερο πιθανή.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε το «πλωτό οπλοστάσιο», ενημερώθηκαν άμεσα όχι μόνο οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Ναυτιλίας και Δημόσιας Τάξης, αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περίεργη αυτή υπόθεση.
Όσο τα στοιχεία συνηγορούν στον εντοπισμό δικτύου Κούρδων εξτρεμιστών, τόσο μεγαλώνει ο φόβος των ελληνικών αρχών για το ενδεχόμενο να υπάρξουν «φωνές» από την Τουρκική πλευρά για ενίσχυση από την Ελλάδα της κουρδικής τρομοκρατίας στην Τουρκία.
Και φοβούνται ότι το περιστατικό της Χίου, θα δώσει νέα τροφή σε όσους διακινούν πληροφορίες και δημοσιεύματα τους τελευταίους μήνες στη γείτονα χώρα, που συνέδεαν αιματηρές επιθέσεις στην Τουρκία με το στρατόπεδο των Κούρδων στο Λαύριο ή με άλλους χώρους «εκπαίδευσης» εντός και εκτός Αττικής.
Αξιωματικοί συσχετίζουν άλλωστε την υπόθεση με το φουσκωτό με την έκρηξη χειροβομβίδας που είχε γίνει στις 5 Οκτωβρίου 2011 στην οδό Υψηλάντου 27 στην περιοχή της Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε είχε σκοτωθεί ένας 32χρονος Κούρδος. Στο διαμέρισμά του βρέθηκαν τότε και πάλι αντιαρματικά, πολυβόλα, εννέα χειροβομβίδες, άλλες εκρηκτικές ύλες και άλλος οπλισμός. Στη συνέχεια υπήρξαν και άλλες συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή σε κουρδική οργάνωση η οποία προετοίμαζε πιθανόν επιθέσεις σε ελληνικό και τουρκικό έδαφος. Τότε η έκρηξη αυτή είχε αποδοθεί στην DΗΚΡ-C, η οποία μάλιστα είχε εκδώσει προκήρυξη που αναφερόταν σε συνέχιση της δράσης της.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επιτελών της ΕΛΑΣ επικεντρώνεται στους δύο Τούρκους, κουρδικής καταγωγής, που καταζητούνται από τις τουρκικές Αρχές για ένοπλες επιθέσεις, αλλά και στον Έλληνα συνεργάτη τους. Οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι οι δράστες μετέφεραν όπλα για λογαριασμό ένοπλης οργάνωσης της γειτονικής χώρας -πιθανόν το Μέτωπο Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος (DΗΚΡ-C) ή το PKK - προς την Τουρκία με σκοπό να πραγματοποιηθούν ένοπλες επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος, πιθανότατα στη Σμύρνη.
Σε αυτό το σενάριο συνηγορεί άλλωστε και το γεγονός ότι τα όπλα που εντοπίστηκαν στο φουσκωτό σκάφος, δεν φέρουν σειριακούς αριθμούς και δεν προέρχονται από το οπλοστάσιο του ελληνικού στρατού, όπως επισημαίνουν στο protothema.gr πηγές από το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους έχουν ξεκινήσει καταμετρήσεις σε όλες τις μονάδες.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες και για τον εντοπισμό των εγχώριων συνδέσμων με τους Κούρδους εξτρεμιστές. Σε αυτό το πλαίσιο, χθες πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ σε Αθήνα, Κόρινθο και Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο βέβαια την περιοχή των Εξαρχείων, απ' όπου έγιναν 11 προσαγωγές. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, συνολικά για την υπόθεση, φαίνεται πως έχουν γίνει μέχρι αργά χθες τη νύχτα 14 προσαγωγές ατόμων, οι οποίες είναι άγνωστο εάν θα μετατραπούν σε συλλήψεις.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!