Πολιτισμοί πέρα από τη Γη: Εξωγήινη ζωή

Οι περισσότεροι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Κάπου εκεί έξω, πρέπει να υπάρχουν και άλλες ευφυείς μορφές ζωή. Τα Ραδιοτηλεσκόπια μας σαρώνουν το γαλαξία σε αναζήτηση ενός σήματος από ένα μακρινό κόσμο. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι εκεί έξω, αλλά πραγματικά δεν ξέρουμε με τι θα μοιάζουν οι πολιτισμοί εκεί. Ήταν 8 Απριλίου 1960, κοντά στην Green Bank της Δυτικής Βιρτζίνιας των ΗΠΑ: Ο Δρ Frank Drake σημάδεψε αρχικά με ένα ραδιοτηλεσκόπιο 25 μέτρων σε δύο κοντινά αστέρια, τα Epsilon Eridani και Tau Ceti.

Ο στόχος του ήταν να ανιχνεύσει τα σημάδια της ευφυούς ζωής πέρα από τη Γη. Οι επιστήμονες από τότε δεν σταμάτησαν να κοιτάζουν συνέχεια στο αχανές διάστημα. 


Με το πρόγραμμα του Drake, που ονομάστηκε Ozma - από το όνομα μια πριγκίπισσας στα βιβλία του Οz - άρχισε η σύγχρονη επιστημονική αναζήτηση της εξωγήινης νοημοσύνης, που συνήθως είναι γνωστή ως Seti.

Το πρόγραμμα Ozma ήταν το αποτέλεσμα μιας ερευνητικής εργασίας, που δημοσιεύθηκε κατά το 1999, από τους Πανεπιστημιακούς φυσικούς Giuseppe Cocconi και Philip Morrison του Cornell.

Τότε αυτοί είχαν προτείνει ότι τα ραδιοκύματα είναι οι αποτελεσματικότεροι τρόποι επικοινωνίας στις διαστρικές αποστάσεις, και επομένως ο καλύτερος τρόπος να ανιχνευθεί η ύπαρξη ενός εξωγήινου πολιτισμού.

Αρχικά οι δύο φυσικοί ζήτησαν από τον Sir Bernard Lovell υπεύθυνο του ραδιοτηλεσκοπίου Jodrell Bank, που βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία, να τους δώσει τα ραδιοτηλεσκόπια για να ακούσουν τυχόν εξωγήινα σήματα. Όμως ο Sir Bernard τους αρνήθηκε γιατί σκέφθηκε ότι αυτό το project θα έπαιρνε πάρα πολύ χρόνο.

Αλλά ο Frank Drake αποφάσισε να τους τα δώσει. Μάλιστα εκείνη την περίοδο έφτιαχναν νέα, μεγάλα τηλεσκόπια, και το πιο σημαντικό, είχαν εφευρεθεί διάφορες νέες μορφές ραδιοδεκτών, που έδωσαν ευαισθησίες περίπου 10 φορές καλύτερες από αυτούς τους δέκτες τους βασισμένους στις λυχνίες, που τότε ήταν σε κοινή χρήση.

Ο συνδυασμός λοιπόν των μεγαλύτερων τηλεσκοπίων και των πιο ευαίσθητων δεκτών τους επέτρεψε, για πρώτη φορά, να ανιχνεύσουν ραδιοσήματα από αποστάσεις τέτοιες στις οποίες βρίσκονταν τα κοντινότερα αστέρια, που έμοιαζαν με τον ήλιο μας σε ισχύ και σε μέγεθος.

Οι επιστήμονες λοιπόν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν σήματα, που μπορεί να έρχονταν από πολιτισμούς όπως ο δικός μας, σε αποστάσεις ίσες με αυτές που μας χωρίζουν από τα άλλα αστέρια. 


Ψεύτικος συναγερμός

Ο Drake μάλιστα θυμάται ότι ήταν κρύο το πρωί της 8ης Απριλίου του 2000.

Το πρόγραμμα Ozma άρχισε παρατηρήσεις περίπου στις 6.00 το πρωί - και σχεδόν αμέσως πήρε ένα σήμα.

Ο Drake υπενθυμίζει ότι κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του προγράμματος, είχαν ένα μεγάλο, δυνατό αλλά ψευδή συναγερμό. Φυσικά, δεν γνώριζαν τότε ότι ήταν ψευδές σήμα που έλαβαν. Το κατάλαβαν μερικές εβδομάδες αργότερα, και το διάστημα αυτό όλοι τους ήταν συγκινημένοι. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν την τύχη τους, πως από την πρώτη ημέρα έλαβαν ένα ραδιοσήμα από τους ...εξωγήινους.

Δυστυχώς όμως ο συναγερμός για το σήμα αποδείχθηκε ότι προερχόταν από ένα μυστικό στρατιωτικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα Ozma άκουγε για σήματα στους ουρανούς, συνολικά περίπου για 200 ώρες σε μία περίοδο δύο μηνών. Ακόμα κι αν δεν ανίχνευσε σήματα από τους πολιτισμούς πέρα από τη Γη, προέτρεψε τη διαστημική επιτροπή της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών να οργανώσει την πρώτη σημαντική συνεδρίαση για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης.

Το πρόγραμμα Seti με τηλεσκόπια Σήμερα, ο Drake δραστηριοποιείται στον προγραμματισμό του μελλοντικού Seti, δεδομένου ότι το είχε πρώτος προωθήσει πριν 42 χρόνια. Ο Drake σήμερα είναι στην οργανωτική επιτροπή για ένα νέο πρόγραμμα Seti με τηλεσκόπια.

"Ο εξοπλισμός μας είναι σήμερα 100 τρισεκατομμύρια φορές ισχυρότερος από τον εξοπλισμός του Ozma", λέει ο Drake. "Ακόμα κι έτσι, το πρόγραμμα Ozma δεν ήταν άσχημο - οι επιστήμονες τότε είχαν μια πραγματική πιθανότητα να πετύχουν, ακόμη και με την τότε τεχνολογία. Και στην επιστήμη, πρέπει να προχωρήσετε με την αναρρίχηση ένα-ένα τα σκαλιά σιγά-σιγά".

Σαράντα δύο χρόνια και με σχεδόν εκατό αναζητήσεις αργότερα, οι ET ακόμα δεν έχουν κάνει καμιά εμφάνιση.


Οι συνήγοροι του προγράμματος Seti λένε ότι μόνο μόλις άρχισαν την αναζήτηση και με την όλο και περισσότερη περίπλοκη ισχύ της ηλεκτρονικής και των υπολογιστών, θα είναι μόνο θέμα χρόνου πριν να γίνει μια ανίχνευση. Αλλά αυτό είναι έτσι τελικά;

Αρχαιολογία του μέλλοντός μας Κανένας μας δεν ξέρει πόσο καιρό θα χρειαστεί και αν μπορεί ποτέ να συμβεί. Όλα αυτά μπορούν να ειπωθούν γιατί έχουν περάσει ήδη 42 χρόνια κοιτάζοντας και δεν έχουμε βρει τίποτα.

Αυτό όμως εμπνέει μερικούς να δουλεύουν ολοένα σκληρότερα και βαθύτερα.

Το Seti είναι εξερεύνηση του κόσμου και μας, και ενδεχομένως κάποια μέρα θα βρούμε στο Σύμπαν κι άλλους να ασχολούνται με μια παρόμοια αναζήτηση.

Όπως λέει ο Drake, "Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι έρευνα, έρευνα και πάλι αναζήτηση μέχρι που μια ημέρα να εξετάζουμε στη σωστή θέση στον ουρανό και στο σωστό χρόνο".


"Οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να είναι κυριολεκτικά μερικές χιλιάδες εκατομμύρια έτη μπροστά από μας στην εξέλιξή τους, στην τεχνολογική ανάπτυξή τους, και έτσι ό,τι πρόκειται να μάθουμε είναι κατά κάποιο τρόπο η αρχαιολογία του μέλλοντός μας.                                                                    http://anekshghta.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!