Το αλύχτισμα του λύκου ως μοναδικό ψηφιακό αποτύπωμα

Ο λύκος ένας κορυφαίος θηρευτής σε πολλά οικοσυστήματα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην... ισορροπία της οικολογικής αλυσίδας που δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί, όπως αυτός των καρχαριών στις θάλασσες.

Όπως λέει και μια παροιμία των Εσκιμώων ινουίτ “ο λύκος διατηρεί τα καριμπού δυνατά”.

Η παρακολούθηση των λύκων στο πλαίσιο των προσπαθειών προστασίας τους δεν είναι εύκολη υπόθεση: κι αυτό διότι πρέπει να πιαστούν αιχμάλωτοι και να τους τοποθετηθεί ένα κολάρο GPS προτού αφεθούν ελεύθεροι στη φύση. Για να μην αναφερθούμε στο οικονομικό κόστος.

Τη λύση σε αυτά τα προβλήματα έρχεται να δώσει ένα ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό το οποίο εγγράφει το αλύχτισμα του λύκου -καλέσματα και αποκρίσεις-, το αναλύει και το ταυτοποιεί με συγκεκριμένο μέλος της αγέλης με μεγάλη ακρίβεια.

Η Χόλυ Ρουτ-Γκάτριτζ, ερευνήτρια του πανεπιστημίου Nottingham Trent ανέπτυξε έναν κώδικα ανάλυσης ήχων που υποδεικνύει ποιος λύκος αλυχτά με ακρίβεια 100% έναντι ποσοστού 76% που επιτύγχαναν προηγούμενα πειράματα.

“Οι αισθητήρες ήχου αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στις προσπάθειες προστασίας της φύσης καθώς είναι ευκολότεροι στην εφαρμογή και φθηνότεροι από την τοποθέτηση κολάρων. Επίσης, τόσο οι ερευνητές όσο και οι λύκοι δεν κινδυνεύουν με τραυματισμό”, λέει η επιστήμονας.

Παρόλα αυτά η μέθοδος δεν μπορεί να μετρήσει πόσοι ακριβώς λύκοι βρίσκονται στην αγέλη καθώς “πιάνει” μόνο αυτούς που “ουρλιάζουν”.
econews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!